in ,

Több ingyenes parkolási lehetőség a gödöllőieknek

Január elsejétől új parkolási díjak lépnek életbe Gödöllőn. A változás az eddiginél jóval több ingyenes parkolást biztosít a gödöllői lakosoknak, ugyanakkor pótolja a kormány által idén elvont bevételek egy részét. Gödöllőn közel tíz év után módosultak a parkolási díjak, amelyek jelentősen elmaradtak a városunkhoz hasonló Pest megyei járásközpontok (például Szentendre, Vác) díjszabásától.

A rendeletmódosítás szerint a meglévő kedvezmények, valamint az új, parkolótárcsás, gödöllőiek számára kedvezményes várakozás biztosítása mellett 2021. január elsejétől a parkolás alapdíja 440 forintra, a kedvezményes zónák első másfél órás parkolási díja pedig 20 forintra emelkedik. Az alapdíj mellett arányosan változik a parkolóbérletek ára is. A veszélyhelyzet végéig azonban ingyenesen használhatók a parkolók.

A magasabb díjakhoz azonban több kedvezmény társul. A kijelölt helyeken megmarad a másfél órás parkolási lehetőség, valamint a belvárosi lakosok kedvezménye. A belváros kijelölt övezeteiben lakóhellyel rendelkezők továbbra is ingyenes várakozásra, illetve kedvezményes bérletek kiváltására jogosultak. Mindezek mellett, önkormányzati rendelet alapján, kérelemre ingyenes várakozás biztosított a belvárosi egészségügyi és oktatási intézmények dolgozói számára is. Városunk parkolási rendszerének új eleme lesz a parkolótárcsa, amit a Gödöllőn állandó bejelentett lakcímmel rendelkező lakosok a rendelet hatályba lépését követően válhatnak ki, a jelenlegi számítás szerint 500 forintba fog kerülni. Ez 30 perces ingyenesen várakozásra ad lehetőséget valamennyi városi kezelésben lévő felszíni parkolóban, a királyi kastély előtti és melletti parkolók, valamint a 6., 12. számú kedvezményes zónák kivételével. Így azoknak a gödöllői lakosok, akik gyorsan intézik el az ügyeiket, lényegében ingyenes lehet a parkolás, vagy 30 percnél hosszabb tartózkodás esetén élhetnek a mobilparkolás, vagy a 20 forintos zóna lehetőségével. (A jelenlegi adatok szerint városunkban évente 87 ezer db 30 percnél rövidebb mobilparkolást indítanak, illetve hozzávetőleg ugyanennyi parkolóórás várakozás fejeződik be fél órán belül.)
A rendelet szerint egy fő egy darab gépjárműre válthat ki parkolótárcsát a VÜSZI Kft. ügyfélszolgálati irodáján egyszeri díjfizetés ellenében. Ezen feltüntetik a hozzá tartozó személygépjármú rendszámát. Használata egyszerű lesz: jól látható módon, a gépjármű első szélvédő üvege mögé a műszerfalra kell kihelyezni, és be kell állítani rajta a parkolás megkezdésének időpontját.

***
Közel tíz évig nem változott Gödöllőn a parkolási díj, ám a pandémia idején meghozott kormány döntések változtatásra kényszerítették az önkormányzatot. Az első és a második hullám alatt ingyenessé tett parkolás ugyanis várhatóan hatvanöt millió forintot vesz ki a VÜSZI költségvetéséből. A COVID tavaszi első hulláma alatt városunkban közel 30 millió forint mínuszt jelentett a kormány ezirányú döntése. A most központilag meghozott intézkedés miatt pedig – az elmúlt évi novemberi, decemberi és az ezévi januári adatokat figyelembe véve – újabb 35 millió forinttal kevesebb folyik be a VÜSZI, illetve a város kasszájába. Emellett 115 millió forint tervezett bevétel kiesését jelent a gépjárműadó elvonása. A parkolási rendelet módosítása csökkenti a kormányzati intézkedések okozta költségvetési bevételkiesést, valamint részben fedezetet teremt a szükséges útkarbantartásokra, esetleges parkolófejlesztésekre. Emellett a módosítás a parkolótárcsával történő 30 perces ingyenes várakozási lehetőség bevezetésével ösztönzi a parkolóhelyek minél hatékonyabb kihasználását is, egyúttal kifejezetten csak a gödöllői lakosokat részesíti kedvezményben.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Újra kellett szervezni az életet

Előre mutató fejlesztések