in

Tormay: 115 százalékos teljesítmény

Beszélgetés dr. Dunai Györggyel

30 perc című műsorunk eheti vendége dr. Dunai György, a Tormay Károly Egészségügyi Központ igazgatója volt. Az intézmény vezetőjével arról beszélgettünk, hogyan lett orvos, hogy Gödöllőt mennyire érinti az országosan jellemző orvoshiány, de szóba került az egészségügyi ellátás összetett finanszírozása, illetve a tüdőgondozó átköltöztetése is.

 

Mikor döntött úgy, hogy az orvosi hivatást választja?

Általános iskolában egy elsősegélynyújtó szakkörre tévedtem, ahol megtetszett az egészségügy, a betegek ellátása. Már akkor eldöntöttem, hogy orvosi pályára fogok menni. Annak érdekében, hogy a szakmát jobban megismerjem és belelássak, egészségügyi szakközépiskolába jelentkeztem, majd Budapesten, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végeztem. Dolgoztam az ápolói szakmában is, az egyetemi éveim alatt közel két évet az 1. számú Gyermekklinikán, Mahai professzor szárnyai alatt. Aki mind a személyisége, mind a szakmai tudása, mind az embersége miatt nagy hatással volt rám. Ez meghatározta jelenlegi pályafutásomat is. A szakorvosi képzést tudatosan több intézményben töltöttem annak érdekében, hogy minél több tapasztalatot szerezzek. A szakma mellett egyre többet kezdtem foglalkozni management jellegű tevékenységekkel. Jóideje már ez tölti ki az életemet.

Tavaly júliusban nevezték ki a Tormay Károly Egészségügyi Központ igazgatójának, eddigi pályafutása során milyen tapasztalatokat szerzett a vezetés terén, amit az intézményben hasznosítani tud?

Az orvosi, szakorvosi munkán túl dolgoztam már intézményvezetőként, illetve egy lakóhely közeli ellátásnak a szervezésében is közreműködtem az Állami Egészségügyi Ellátó Központ egyik projektjében. Ezáltal az alap- és szakellátás összhangjának megteremtésében vettem részt. A Tormayt megelőzően Budapesten dolgoztam egy egészségügyi központ igazgatóhelyetteseként.

Tavaly probléma merült fel az intézményben működő röntgengéppel…

Tavaly decemberben, sajnos, háromhetes leállás történt a röntgen foszforlemezes kiolvasójának a meghibásodása miatt. Ennek a javítása húzódott el. A javítás óta azonban folyamatosan működik, azt viszont meg kell jegyeznem, hogy ez egy 12 éves készülék. Ez a fajta technológia nem a legkorszerűbb. Decemberben elindult egy kezdeményezés a lakosság részéről, amelyhez az önkormányzat is csatlakozott. Célul tűztük ki, hogy beszerezzünk egy digitális panelt a röntgengéphez, ami nagyságrendileg tízmillió forintos tételt jelent. Ez jelentősen megkönnyítené a betegellátást és felgyorsítaná a folyamatokat.

Sokat hallani a magyar egészségügy katasztrofális állapotáról, illetve a munkaerőhiányról. Mi a helyzet Gödöllőn?

Sajnos Gödöllőt sem kerüli el a humánerőforrás probléma. Intézményünkben is már évek óta jelen van mind az orvos, mind a szakdolgozói hiány. Úgy tapasztalom, hogy országosan is a szakdolgozói hiány a legkomolyabb. Az elmúlt évek béremeléseinek a hatására valamelyest csökkent a külföldre vándorlás, ám a kivándorlás mellett a más szakmában való elhelyezkedés is egyre nagyobb probléma.

Az egészségügyi ellátás összetett feladat, egy részéről az állam köteles gondoskodni, másikról pedig az önkormányzat. A laikusok nem igazán tudják, kinek mi a dolga…

Az egészségügyi rendszer működésének, finanszírozásának három felelősségi kört tudnék megnevezni. Egyrészről van az önkormányzat, ő mint fenntartó felel a beruházásokért és a felújításokért. Aztán van a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (korábban Országos Egészségbiztosítási Pénztár), mint finanszírozó. A tőlük kapott pénzből kellene az intézményt működtetni. Más kérdés, hogy ebből a pénzből hogyan lehet működtetni… Ez nagyban függ az egészségügyi központ elhelyezkedésétől, infrastruktúrájától. Azt lehet mondani, hogy ez a finanszírozás elégtelen jelen pillanatban, de ez régóta fennálló probléma. Körülbelül tíz-tizenkét százalékos emelésre lenne szükség, hogy a megfelelő betegellátást biztosítani tudjuk. És nem szabad elfelejteni az államnak, mint mögöttes szervnek a felelősségét sem, hiszen a döntésekben ő a meghatározó. Azt fontos tudni, hogy a finanszírozásban soha nem jelent meg az amortizáció, az eszközök elhasználódása, időnkénti cseréje. Ennek a költsége nem volt sose beépítve a finanszírozásba. Ez tulajdonképpen, indirekt módon, az önkormányzatokra hárul, akik a lehetőségeikhez képest próbálják az eszközöket időről-időre pótolni. Az intézmény finanszírozásáról annyit érdemes még tudni, hogy teljesítmény alapú. Ez nem jelenti azt, hogy ha tetszőleges számú beteget ellát a Tormay Károly Egészségügyi Központ, akkor azt ki is fizeti az OEP. Van egy úgynevezett teljesítmény volumen korlátunk, havonta meg van határozva ennek a mennyisége. Ha attól több beteget lát el az intézmény, akkor csak töredékét fizeti ki az OEP. A Tormay teljesítményvolumene 110-115 százalék körül mozog. Tehát vannak esetek, amik nem kerülnek kifizetésre, de a beteget el kell látni. Többet elvileg nem lehetne költeni, mint az éves keretösszeg, de a betegnek sem lehet azt mondani, hogy nem látjuk el.

Az önkormányzat több mint 100 millió forintos támogatást szavazott meg a Tormay részére. Mire fordítják majd ezt az összeget?

A pénz alapvetően a tüdőgondozó helyzetének a rendezésére szolgál. Régóta fennálló probléma, évek óta beszédtéma a helyzet megoldása. Korábban is készültek már tervek és költségbecslések. Ezek a százmillió forintos tételt is elérték. Amikor átvettem az intézményt, én is megoldási javaslatokkal álltam elő. A testület elfogadta és megszavazta ezt a támogatást, amibe valószínűleg bele fog férni a tüdőgondozó átköltöztetése.

Szeptember 30-ig fog megvalósulni a projekt. Tartható-e ez az időpont, illetve a betegeket hogyan érinti az átállás?

Elég szűkös az idő, de fontos szempont, hogy nyáron valósuljon meg az átállás, ilyenkor a szabadságolások miatt kisebb a betegforgalom, könnyebben tudjuk az egyes szakrendeléseket mozgatni. Mindenféleképpen fogja a betegellátást érinteni. A tüdőgondozóban zajló betegellátás a költözésig változatlan formában fog működni. A központi intézményen belül lesznek változások. A bőrgyógyászat, kardiológia, nőgyógyászat és ultrahang területe érintett. Ezeken a helyeken fognak elsődlegesen zajlani az átépítések és a felújítások. Az érintett területen lévő szakrendelések az intézményben más üres szakrendelési időpontokba lesznek áthelyezve. Erről a betegeket majd tájékoztatjuk.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Kék – Fekete – Piros: Katona Szabó Erzsébet első önálló kiállítása a GIM-házban

1 könyv, 1 film, 1 kávé – Magyar műgyűjtők elveszett öröksége