in

Tóth Krisztina: „Kicsit még mindig fáj a sydney-i bronzmeccs”

Gödöllő büszkesége, az egykoron hétszeres Európa-bajnok asztaliteniszező Tóth Krisztina immár hét esztendeje, hogy befejezte profi pályafutását. Szeretett sportágától azonban azóta sem tud elszakadni. 2013 óta a bajor szövetség alkalmazásában, az utánpótlásáért felelős szakmai referensként dolgozik Münchenben. Őt kérdeztük a német életről, Gödöllőhöz fűződő viszonyáról, illetve a jelenleg épülő gödöllői asztalitenisz csarnok is szóba került. Na, és természetesen az emlékezetes 2000-es, sydney-i olimpiai bronzmeccs sem maradhatott ki.

– Jól hallani, hogy Németországban újra indul az élet, feloldják a korlátozásokat?
– Igen, itt nálunk Bajorországban az elmúlt hétfőn enyhítették a szigorításokat. Szerencsére jövő héten már nálunk is az egyesületben is újra indulhatnak az edzések, viszont csak a bajor válogatott játékosok számára és egyszerre csak 5 ember lehet a teremben. Ez most nekünk edzőknek is nagy kihívás. Komoly szervezési munkát igényel tőlünk, hogy erre az átmeneti időszakra mi a jó megoldás.
– Ez azt jelenti akkor, hogy edzőként is dolgozol, nem csak az irodában ülsz egész nap?
– Hála az égnek nem. Sokat vagyok a pingpongasztal mellett is. Velem együtt öten vagyunk edzők. Én egyfajta sportigazgatóként vagyok jelen, aki a szakmai koncepcióért felel, és összefogja az egészet.
– Akkor ennek kapcsán most is minden nap van a kezedben ütő?
– Igen, emiatt is szeretem ezt a szerepkört, mert minden nap magam is beszoktam állni a gyerekek közé játszani. A legnagyobbak, a 18 éves ifi válogatott fiúk sokszor már engem is elvernek. De nagyon élvezem, amikor kiszakadok az irodából, és magam is játszhatok kicsit.
– Nem hiányzik ilyenkor a versenyzés?
– Egy kicsit talán. Igazából a mai napig szoktam játszani a német másodosztályban. A színvonal elég magas azért még ott is. Ám be kell valljam a meccsekkel járó stressz, izgalom, és sokszor gyomorgörcs nem hiányzik.
– És mennyire hiányzik Gödöllő?
– Nagyon. Rengeteg minden odaköt. A családom, a barátaim. Ők nagyon hiányoznak Ez a legfőbb hátránya a külföldi létnek. Amúgy mind a mai napig Gödöllőt hívom az otthonomnak. Megvan a lakásom most is. Nagyon szeretek hazamenni.
– Milyen gyakran szoktál hazajönni, mikor voltál itthon legutóbb?
– Nagyjából évente 4-5 alkalommal járok haza. Nyaranta tudok egy kicsit hosszabb időszakra is. Utoljára karácsony idején, január elején voltam otthon. Márciusban terveztem volna menni, de adódott a járvány, a határokat lezárták, így nem tudtam. Idén most például anyukámat is sajnos csak online tudtam köszönteni Anyák napján.
– Ahogy beszélsz Gödöllőről, adódik a kérdés. Mikor tervezel esetleg haza költözni?
– Ez egy nehéz kérdés. Rövid időn belül nem hiszem. Nagyon jó munkám, feladatom van itt Münchenben. A hosszútávú terveim között viszont mindenképpen szerepel. Akkor pedig szeretnék majd aktívan részt venni a helyi pingpong életben. Úgy tűnik most szerencsére megépül az asztalitenisz csarnok is Gödöllőn. Ennek kifejezetten örülök. Az egyesülettel, illetve a szakosztályvezető Bartha Tiborral egyébként jó kapcsolatban vagyok. Igyekszem őket például edzéstervekkel segíteni.
– Végezetül hadd elevenítsek fel egy meccset, amely a te neved kapcsán mindig előkerül. Idén lesz a 20 éves évfordulója a sydney-i olimpiának. Eszedbe jut még olykor az a bronzmeccs?
– Néha-néha. Amikor mások eszembe juttatják – teszi hozzá nevetve az öt olimpián járt játékos. Nemrég például újra leadták a tv-ben a meccseinket arról az olimpiáról, és rengetegen kerestek meg, írtak rám, hogy milyen jó volt újra látni azokat a pillanatokat. Nyilván ilyenkor ez újra feltépi kicsit a sebeket is. Sajnálom, hogy nem jött össze az érem. Miénk lehetett volna a magyar asztalitenisz történelem első olimpiai érme. Csak két labdára voltunk tőle. Kicsit még mindig fáj. Kár érte. De összességében az volt a legsikeresebb olimpiám, és az egész hatalmas élmény volt – fejezi be azért boldogan a mindig jó kedélyű Kriszti.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Újratervezés

Figyelem! Forgalomkorlátozás a Dózsa György úton!