in

Új helyzet az egészségügyi ellátásban

Az elmúlt napokban Gödöllőn is jelentősen átalakult az egészségügyi ellátás. A változásokat a Tormay Károly Egészségügyi Központ honlapján, Gödöllő város Facebook-oldalán, valamint a szolgalat.com-on folyamatosan nyomon követhetik. Dr. Dunai György, a Tormay Károly Egészségügyi Központ igazgatója a GödöllőNettv-nek foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

– Az elmúlt hetekben több jelentős intézkedést kellett bevezetni az Emberi Erőforrások Minisztériuma utasításai alapján – mondta dr. Dunai György.
– Első körben a fogorvosi ellátást állították le, illetve csak a sürgősségi ellátást engedélyezték. Így a gyerekfogászatunk, illetve a városban a fogorvosi szolgáltatók csökkentett üzemmódra álltak át. A 65 évnél idősebb orvosok védelme érdekében az ő munkájukat tulajdonképpen fel kellett függeszteni, illetve a javaslat az volt, hogy lehetőség szerint távkonzultációban és olyan tevékenységekben vegyenek részt, ami nem igényli a közvetlen orvos-beteg kontaktust. A járóbeteg-szakellátásban valamennyi tervezett, előjegyzett ellátást le kellett mondanunk. Csak a sürgősségi és a sürgős szükség körébe tartozó ellátásokat lehet elvégezni.
Vannak olyan szakrendelések, amik teljes egészében kiestek a 65 év feletti orvosok távolmaradása miatt. Ilyen például a bőrgyógyászat, a nőgyógyászatnak egy része, a reumatológia, az urológia, illetve a sebészeti ellátás is. Sebészeti betegeinket a veresegyházi Misszió Egészségügyi Központba, míg a szemészeti pácienseket a kistarcsai kórház szemészeti ambulanciájára irányítjuk. Honlapunkon megtalálhatók az egyes szakrendelések elérhetőségei, amiknek közvetlen telefonszámait is elérhetővé tettük, hogy ha szükséges, könnyebben tudjanak beszélni orvossal vagy asszisztenssel.
Több szakrendelésen is a kollégák felhívják a betegeket, érdeklődnek állapotukról, ha a páciensnek olyan speciális gyógyszerre van szüksége, amit csak szakrendelő orvosa írhat fel, azt természetesen felírják, tanácsokkal látják el a betegeket. Fontos hangsúlyozni, hogy a szakorvosi javaslatok érvényességi idejét meghosszabbították a válsághelyzet megszűnését követő 90 napig. Tehát emiatt nem szükséges szakrendelést felkeresni. Így a szükséges gyógyszert a háziorvos is meg tudja hosszabbítani – nyilatkozta Dunai György.
A főorvos felhívta a figyelmet arra, a betegek kizárólag sürgős esetben keressék fel a rendelőt! Az ellátási korlátozás a védőnői szolgálatot is érinti, itt is a távkonzultáció ajánlott. A szülőknek azonban nem kell attól tartani, hogy a kötelező védőoltások elmaradnak, az ezzel kapcsolatos feladatokat a házi gyermekorvosok szervezik. Az iskolaegészségügyi ellátás leállása miatt azonban a kampányoltásokat majd egy későbbi időpontban fogják pótolni.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

“A világbajnoki dobogó a célom”

Folytatódik az élelmiszermentés a járvány ideje alatt is!