in

Vajon mi a helyzet most a gödöllői csapatsportok háza táján?

A teljes sportélet leállt. Mind a világon, mind kis hazánkban és nálunk Gödöllőn is. A koronavírus-járvány hatásai sajnos a legnagyobb, helyi csapatsport-szakosztályokat sem kerülték el. Egyes bajnokságokat néhol már végérvényesen le is zártak. Míg máshol még mindig nincs hivatalos információ a potenciális folytatásról. A labdarúgás, a kézilabda és a röplabda szakosztályok vezetőit szólaltattuk meg – jelen körülmények – között zajló életről, a nehézségekről és a járvány utáni kilátásaikról.

 

Labdarúgás

A Pest Megyei I. osztályban szereplő Gödöllői Sport Klub felnőtt csapata számára a 19. fordulót követően a Magyar Labdarúgó Szövetség felfüggesztette a bajnokságot. Ebben a pillanatban az együttes 19 megszerzett ponttal a tabella 10. helyén állt. Rózsavölgyi Sándor, a nagypályás labdarúgó szakosztály vezetője, ha tehetné most már inkább a következő, 2020-21-es bajnokságra koncentrálna. A bajnokságot lezártnak tekinti.

„Március 14-én játszottuk az utolsó bajnoki mérkőzésünket, hazai pályán a Százhalombatta ellen. Ekkor viszont már csak zárt kapuk mögött, nézők nélkül játszhattuk le, a végül számunkra 1-0-s vereséggel záruló meccset. Két napra rá, március 16-án pedig az MLSZ berekesztette az összes bajnokságot. Mostanra azt gondolom, hogy a szövetség az utánpótlás-, illetve amatőr felnőttbajnokságokat már nem fogja újraindítani. Azonban erről hivatalos információnk még nincs. Számomra ezek után az tűnne logikus megoldásnak, hogy a helyezések kiosztása nélkül, kiesők és feljutók híján, ugyanebben a formában, tiszta lappal elkezdenénk az új idényt ősszel.”

A szakosztályvezető, aki egyben az egyesület alelnöke is összességében csalódott a – Pozder Nenad vezetőedző által irányított – felnőtt gárda idei szezonban elért teljesítményével. Jövőre mindenképpen javítani szeretnének ezen.

„A tavalyi 2. helyünkhöz képest ez a mostani 10. pozíció kicsit csalódás. Többre számítottunk ennél. A reális erőviszonyok szerint nagyjából az 5-10. hely környékén lenne a helyünk. Szóval a jelenlegi pozíciónk ennek a tartománynak éppen az alja. A következő szezonban viszont szeretnénk ezen javítani, és legalább az 5. helyet megcélozni. A csapat zöme együtt marad, apróbb változások még lehetnek, de a konkrétumokról még korai beszélni.”

A Táncsics Mihály úti Sportcentrumban a nehéz időszakban szerencsére némi pozitív történésnek is lehet örülni. Időközben elindult az öltözőépület megépítése.

„Az öltözőépület kivitelezése éppen a múlt héten indult meg. Ez szerencsére zavartalanul folyik. A projekt a város finanszírozásával és a klub által összegyűjtött TAO-támogatások révén tud megvalósulni, de a teljes közbeszerzési eljárás lefolytatását és a beruházás felügyeletét az önkormányzatra bíztuk. A tervek szerint háromszintes épület megépítésének első üteme során csak az elsőszint fog megvalósulni. Az pedig remélhetőleg decemberben átadásra is kerül.”

Kézilabda

Az NBII. Északi csoportjában szereplő Gödöllői Kézilabda Club számára a szövetség döntése nyomán véget ért az idény. Az MKSZ nem hirdetett eredményt, így ennek szellemében a bajnokság eddig lejátszott mérkőzései meg nem történtnek tekinthetők. Bartos Gábor, vezetőedző elégedett a felnőtt csapat – a bajnokság félbeszakításakor – tabellán elfoglalt 4. helyével, eközben viszont az ifik 1. helye és potenciális bajnoki címe miatt pedig különösképpen fáj a szíve.

„Jobban szerettük volna, hogy a pályán dőljön el a bajnokság. Nagyon sajnálom, hogy végül egyáltalán nem osztottak ki helyezéseket. A felnőtt csapat 4. helye reális volt, az ősszel túlteljesítettük némileg az elvárásokat. Lett volna még hátra pár nehéz meccsünk, így azt hiszem már nagyon nehéz lett volna javítani a tabellán elfoglalt pozíciónkon.

Az ifjúsági csapat szempontjából igencsak fájdalmas a szövetség döntése számunkra. Már karnyújtásnyi közelségben volt a bajnoki cím. Több játékosunknak ez volt az utolsó lehetősége egy komolyabb eredmény elérésére, mivel kiöregednek ebből a korosztályból. A klubon belül mindenképpen szeretnénk őket megünnepelni, nem megfeledkezve a kemény munkájukról. Ha az MKSZ-től nem is, tőlünk fognak kapni egy „jelképes” aranyérmet a teljesítményükért.

Most online kiosztott edzéstervek szerint folyik a munka, amit bízom benne mindenki lelkiismeretesen elvégez otthon, mert akkor felkészülten és újult erővel vághatunk neki ősszel az új bajnokságnak.”

Míg Bartos Dóra, a klub vezetője az egyesület pénzügyi helyzetéről az alábbiakat nyilatkozta:

„Szerencsére nagy anyagi problémákat nem okozott számunkra eddig a járványhelyzet, hiszen a legfőbb kiadásaink: a terembérleti díjak és az utazási költségek gyakorlatilag megszűntek. Mivel esetünkben játékos-fizetésekről nem beszélhetünk. A szövetség egyelőre nem döntött a TAO-támogatások rendszerének változásáról. Továbbá a rendelkezésre álló TAO-keretösszeg csökkenésről sem született egyelőre határozat, viszont a józan ész azt diktálja, hogy számítani kell a források mérséklődésére.”

Röplabda

Városunk egyetlen első osztályú csapata, a Gödöllői Röplabda Club női, felnőtt együttese számára is véget ért az idény. Barta László, elnök úr szerint éppen felfelé ívelő pályán haladt a csapat, amikor felfüggesztésre került a bajnokság.

„A téli szünetben eszközölt edzőváltást követően, amikor is Szabados István helyett az addigi másodedző, Szalay Attila vette át a csapatot komoly előre lépés volt tapasztalható. De ez nem csak önmagában az edzőváltásnak köszönhető, hanem a fejlődés a – szezon közben érkezett – két idegenlégiós játékosunk érkezésének is betudható. Akik saját bevallásuk szerint is jól érezték magukat Gödöllőn. Az új bajnoki idényben pedig, ha rendeződnek a viszonyok számítunk rájuk is.”

Az alapszakaszból 18 mérkőzést lejátszva, 14 ponttal, a tabella 7. helyén érte a koronavírus a gödöllői társulatot. Azonban hasonlóan, mint a kézilabdában a röplabda bajnokság esetén sem határoztak meg végeredményt.

„Azt követően, hogy a szövetség vezetése döntött, vagyis a május 15-ig elrendelt felfüggesztést beszüntetésre változtatta, kimondhatjuk, hogy véget ért a bajnokság. Nem lesz folytatás. Nem állapítanak meg helyezéseket. Ennek értelmében kieső sem lesz, és osztályozót sem kell játszani. Tehát szeptembertől a GRC ismét az NBI. Ligában szerepelhet.” – jelentette ki az egyesület első embere a gödöllői röplabda szurkolók legnagyobb örömére.

„Ami a pénzügyi helyzetünket illeti, ezt a bajnoki évet sikerült gazdasági szempontból – a körülményekhez képest – jól zárni. Ezen a sportolók számára külön biztosított járulék fizetési kedvezmények nyilvánvalóan segítettek. Eközben viszont a TAO-támogatásból származó bevételeink 30 százalékos csökkenése miatt a 2020/2021-es szezonban komolyan átalakul majd a költségvetésünk. Az alapfelfogásunkat viszont ez nem változtatja meg. Csak addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. Kijelenthetem, hogy a klub alkalmazottai, edzői, szakvezetői és játékosai közül senkit nem küldtünk el. Mindenki megkapta a fizetését eleddig maradéktalanul. Ami úgy vélem nagy szó jelen helyzetben. Mindannyiuknak köszönöm az elvégzett munkájukat, kitartásukat és valamennyiükre számítok a továbbiakban is a helyzet rendeződését követően.”

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

TV Ovi a Gödöllő NetTv műsorán

Május 1-jén újra Gödöllőn a Szamos Guruló Cukrászda!