in

Végső búcsú Stella Leontin atyától

Közel másfélezren kísérték utolsó útjára Stella Leontin mesterkanonokot, címzetes prépostot, érdemes főesperest, a máriabesnyői Nagyboldogasszony-bazilika plébánosát február 26-án Vácon.
Az engesztelő szentmiseáldozatot Dr. Beer Miklós váci megyéspüspök mutatta be Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Snell György esztergom-budapesti segédpüspök, Dr. Varga Lajos váci segédpüspök és Nagy András címzetes apát koncelebrálásával.

A szentbeszédet Varga Lajos püspök  mondta, kiemelte, hogy Leontin atya életét két fontos lelki tényező mélyítette el. Megragadta őt Loyolai Szent Ignác szellemisége, ezért ő is lelkigyakorlatokat tartott, sőt spirituális is volt , valamint Prohászka Ottokár lelkisége és szellemisége . Beszélt Leontin atya  Szűz Máriához fűződő tiszteletéről, szeretetéről, az egyházmegye két legfontosabb Mária-kegyhelyéhez – a váci Hétkápolna és a Máriabesnyői Bazilikához való kötődéséről.

A balassagyarmati hívek nevében  – a városban korábban 11 évig szolgált Stella Leontin – Selmeczi Zoltán mondott búcsúbeszédet.

A szentmise végén Beer Miklós megyéspüspök beszentelte a koporsót, majd elindult a gyászmenet a székesegyházi altemplomba, ahol Leontin atya földi maradványait a kanonoki kriptában helyezték örök nyugalomra. A szertartás során a Gödöllői Premontrei Szkóla teljesített zenei szolgálatot Balogh Péter Piusz apát vezetéséve.

A temetés napján 18 órakor a máriabesnyői bazilikában halotti vesperást énekeltek az elhunyt lelkipásztorért, ahol Hammang János, a Máriabesnyői Egyházközség világi elnöke és Gémesi György Gödöllő polgármester emlékezett a bazilika elhunyt plébánosára.
Hammag János szólt Leontin atya máriabesnyői tevékenységéről, arról, milyen hatással volt a hívekre, akik rajta keresztül találkoztak Istennel, s akik mindig érezték a belőle áradó szeretetet. Kiemelte azokat  fejlesztéselet is amelyek Leontin atya idejében valósultak meg.
Gémesi György személyes hangvételű búcsújában így emlékezett: “… amikor először láttam és hallottam beszélni, láttam, hogy van tartása. És ez nagyon fontos. Ha valaki lelki vezető, s egy közösséget vezet, akkor legyen tartása. Ez a tartás segítette őt abban, hogy betegségét, amit keresztként a vállán hordott, méltósággal, panasz nélkül tudta viselni. Egyetlen egy beszélgetésünk kapcsán sem említette. A másik ilyen dolog, ami megmaradt bennem, hogy simogattak a szavai.”
A megemlékezést egy Stella Leontin életéről szóló vetített, képes emlékezés zárta  amelyet Németh László állított össze. A vetítés közben a Mária Rádióban Leontin atyával tavaly készített interjú volt hallható­­.

Fotók: Németh László és Tamási Gábor

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hanzl Lilla Eb-bonzérmes

Új főpapja van a Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilikának