in ,

Versekkel és prózákkal emlékeztek Erzsébet királynéra

Több mint harmincan léptek színpadra a 28. alkalommal – Erzsébet királyné emlékére rendezett – vers- és prózamondó versenyen. A Gödöllői Királyi Kastély dísztermében megtartott döntőben három korcsoportban, vers és próza, valamint zenei kategóriában mérethették meg magukat a hazánk számos pontjáról érkezett versenyzők.
A rendezvényen dr. Ujváry Tamás, a kastély igazgatója és dr. Gémesi György polgármester mondott köszöntőt, majd a szervezők – Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete, Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ, Gödöllői Királyi Kastély – nevében Szlávik Jánosné emlékezett meg a verseny alapítójáról, Pécsi Ildikó Kossuth- és a Jászai Mari-díjas színművészről, aki haláláig a zsűri elnökeként is részt vett a rendezvény lebonyolításában. Feladatát Herczenik Anna operaénekes, a Pécsi Ildikó Színtársulat alapító tagja, Gödöllő Kultúrájáért Díjas művész vette át.
A verseny idei mottója J. K. Rowlingtól származott: „…Semmi sem állhat közénk”. Ehhez kapcsolódóan az elfogadás, a tolerancia, a közösség összetartó ereje témájában kellett művet választani a jelentkezőknek.
Az aktuális témához kapcsolódóan a korábbinál jóval több kortárs szerző – többek között Aranyosi Ervin, Bartos Erika, Geszti Péter, Lackfi János – művét hallhatta a közönség és a zsűri, amelynek munkájában Herczenik Anna mellett Buka Enikő, a Frédéric Chopin Zenei AMI igazgatója, Fülöp Attiláné, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ nyugalmazott igazgatója, dr. Papházi János, a Gödöllői Királyi Kastély múzeumi osztályának vezetője és diákzsűriként Valachi Máté, a 2020. évi szavalóverseny különdíjasa vett részt.
Az I. korcsoportban 1. helyezést ért el Szabados Balázs (Erkel Ferenc Általános Iskola), 2. Pallagi Lilla (Premontrei Iskolaközpont), 3. Gulybán Zsófia (Szent Imre Katolikus Általános Iskola).
A II. korcsoport 1. helyezettje Varga Lili Csilla (Damjanich János Általános Iskola), 2. Daróczi Petra (Petőfi Sándor Általános Iskola), 3. Virág Márton Zalán (Premontrei).
A III. korcsoportban 1. helyet érdemelt ki Valachi Bence (Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium, Budapest), 2. Papp Ágoston (Premontrei), 3. Bors Lili (Premontrei).
Zenei kategóriában 1. helyezést ért el Szalai Lilla (Frédéric Chopin Zenei AMI), 2. Tukora-Bakos Nikolett (Treplán Zénó Kopling Technikum és Gimnázium, Pusztamonostor).
A tavaly alapított „Szép szavakért” – Pécsi Ildikó Emlékdíjat idén Daróczi Petrának ítélet oda a zsűri.
Gödöllő város különdíját Makó Boglárka (Szent Imre), Nagy Kristóf (Szent Imre) és Ercsi Csongor (Gödöllői Református Líceum) vehette át.
A rendezvény záróeseményeként a résztvevők Pécsi Ildikó emlékfájánál tartottak rövid tiszteletadást, ahol L. Péterfi Csaba, a Pécsi Ildikó Színház vezetője többek között arról beszélt, a Kossuth- és Jászai-díjas színművész számára milyen fontos volt a szép beszéd, amire ezen a versenyen is nagy hangsúlyt helyeznek.
Az emlékfához Gödöllő város koszorúja mellé egy olyan koszorú is került, amit a résztevők a verseny jelképének számító ibolyaszínű szalagokkal díszítettek.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

2022 Népszámlálás – Pótösszeírás

Így közlekednek a Volánbusz járatai december 11-től