in

120 milliós fejlesztés: Megújult a tüdőgondozó

Átadták a Tormay Károly Egészségügyi Központ I. Szakrendelőjében kialakított Tüdőgondozót, ami az Ady sétányon lévő épületből költözött új helyre. A mintegy száznegyvenezer fős ellátási területhez tartozó fejlesztésre 120 millió forintot fordított az önkormányzat.

A piac felőli folyosószakaszon a helyiségek teljes belső felújításával, átalakításával, sugárvédelem kiépítésével átalakított tüdőgyógyászati egységhez a rendelő és a röntgen mellett recepció, spirometria, irattár, várófolyósó, öltözők és vizesblokkok tartoznak. A röntgen helyiségbe új, korszerű röntgen berendezés és kezelő berendezések kerültek.

A gondozó az egészségügyi központban a többi részlegtől elkülönítve kapott helyet. Bejárata a gyógyszertár melletti, korábban lezárt, a beruházás keretében felújított lépcsőn és folyosón közelíthető meg. A belső folyosón az érkezőket a gyógyászati egységhez kialakított recepció és váró fogadja. Az átalakítás miatt több rendelő új helyre került.

A főépületben, a főbejárat mellett balra kapott helyet a kardiológiai rendelő. Szintén új helyet kapott az ultrahangos rendelő a II. emeleten. Ide új klímaberendezés is került. Új helységekbe költöztek a gyermek tüdőgyógyászat és az allergológia dolgozói, a II. emeletre költözött a nőgyógyászat, annak helyére pedig a felújított bőrgyógyászat és a kötöző került.

A létesítményt dr. Gémesi György polgármester, dr. Farkas Éva, a tüdőgondozó főorvosa és dr. Dunai György, a Tormay Károly Egészségügyi Központ igazgatója adta át.

dr. Dunai György az átadást mérföldkőnek nevezte. Mint mondta, a beruházás gyorsítja és lerövidíti a betegellátás folyamatát, s nagymértékben hozzájárul a folyamatos betegellátás biztosításához. A tüdőgondozás ellátási területéhez közel száznegyvenezer ember tartozik, ezért ennek a központnak kiemelt szerepe van a betegek magasszintű ellátásában. Kitért arra is, hogy a szűrés és a gondozói munka már nem elsősorban a TBC-s betegek ellátását szolgálja – az intézmény területén öszesen nyolc ilyen beteg van – inkább a daganatos és egyéb krónikus légzőszervi betegségek kerülnek előtérbe.

Dr. Gémesi György polgármester a szalagátvágást megelőzően elmondta, a százhúsz milliós, városi szinten is jelentős beruházás egy részét a tüdőgondozónak korábban helyet adó, ám rendkívül rossz állapotban lévő ingatlan árából fedezték, és bár csaknem száznegyvenezer embert, közel húsz  település betegeit látja el, mégis a város egyedül hajtotta végre a fejlesztést. Kérte az érintett települések polgármestereit, hogy gondolkodjanak közösen a fejlesztésben, de mindössze  Pásztor Bélától (Veresegyház) és Hatvani Miklóstól, Isaszeg polgármesterétől kapott pozitív választ,  a többi  úgy foglalt állást:  ez állami feladat.
Emlékeztetett rá, az önkormányzat  feladata csak az alapellátás, ami a  családorvosi-, gyermekorvosi -,  védőnői-,  fogorvosi-, és a gyermekfogorvosi ellátást, valamint az ügyelet foglalja magába. Gödöllő ehhez jelentősen hozzátesz a betegellátás érdekében. Az önkormányzat magára vállalta a járóbeteg ellátásnak az intézményfenntartási részét. A szikét, a béreket, a vegyszereket azonban már nem az önkormányzatnak, hanem az államnak kell biztosítani. De, most már ehhez is hozzá kellett tenni tízmillió forintot a város saját forrásaiból.
A tüdőgondozónak korábban helyet adó ingatlant a város pályázat útján értékesítette, s azon egy befektető egy nyolcvan ágyas kórházat valósít meg. Mint mondta, igény és fizetőképes kereslet is van a városban a privát szektorban történő egészségügyi ellátásra.

***
A képviselő-testület májusi ülésén fogadta el a BOMM Egészségügyi Kereskedelmi Kft. ajánlatát a Tüdőbeteg-gondozó Intézet és a Légszesz u. 1. sz. alatti ingatlan megvásárlására és fejlesztésére. A területen egy korszerű egészségügyi szolgáltató központot alakítanak ki, így Gödöllő, egy a város egészségügyi ellátásának helyzetét jelentősen javító létesítménnyel gazdagodhat.  Ez hozzájárulhat az orvosok megtartásához is. Az ingatlanok eladásából befolyó hatvanmillió forintot a tüdőgondozó fejlesztésére, a most átadott beruházásra fordította az önkormányzat.
A fejlesztést a Fidesz- KDNP önkormányzati képviselői nem csupán nem támogatták, hanem”ingatlanmutyival” vádolták a képviselő-testületet, és büntetőfeljelentéssel fenyegették meg a képviselőket.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Zenei időutazás a zene világnapján

Gödöllő- Wageningen: Széleskörű, aktív kapcsolat