in

26 éve Gödöllőn

Beszélgetés Farkas Imre ezredessel

30 perc című műsorunk eheti vendége Farkas Imre ezredes volt. A Gödöllői Rendőrkapitányság vezetőjével a rendőrség átalakulásáról, a gödöllői HÉV-en történt atrocitásokról, a városban megnövekedett gépjárműforgalomról és a tavalyi, az idősek sérelmére elkövetett csalásokról beszélgettünk.

Mióta dolgozik Gödöllőn?

1994 óta, ez volt az első rendőrségi munkahelyem; tehát már 26 éve vagyok a városban, annak ellenére, hogy nem mindig dolgoztam helyben. Kistarcsán pár évig nyomozói, majd őrsparancsnoki munkát végeztem.

A novemberi közmeghallgatáson említette, hogy a gödöllői rendőrség átalakulóban van. Mit jelent ez pontosan?

Egyrészt, mert kapitányságvezető váltás történt, másrészt mert a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságnak is új főkapitánya van január elsejétől. Ilyenkor egy szervezet életében több olyan kihívás merül fel friss elvárások, elgondolások), amiknek meg kell felelni. Például a gödöllői kapitányságra új kapitányságvezető helyettes fog érkezni. Az új vezetők pedig mindig megpróbálják a saját elképzeléseik szerint átformálni a testületet. Nekem is vannak olyan elképzeléseim, amiket az elöljáróimmal való egyeztetés után szeretnék megvalósítani.

A tavaly májusi közbiztonsági beszámoló szerint a bűncselekmények száma 10 százalékkal csökkent az előző évhez képest…

Olyan 7-10 százalékos csökkenés volt egyes bűncselekmény-kategóriákon belül. Szerencsére ez egyébként országosan is tapasztalt tendencia. Ami nagyon szembeszökő, az a vagyon elleni bűncselekmények számának jelentős mértékű csökkenése. A lakásbetörések 45-50 százalékkal csökkentek, a lopások száma is kevesebb. Ami még szembetűnő – és ez biztosan a térfigyelő kamerarendszernek is köszönhető –, hogy a közterületeken jóval kevesebb garázdaság (direkt rongálások, graffitizések) történt, mint a 2016-17-es években. A tavalyi esztendőről még nincsenek meg a pontos adatok, de ami az eddig beérkezettekből látszik: szinten tartottuk az arányszámokat.

A megnövekedett gépjárműforgalom nagy kihívást jelent a lakosoknak, illetve a rendőrségnek is, ráadásul sok panasz érkezik az autósokra. Hogyan lehetne jobban betartattni velük a szabályokat?

A szabályok betartása az autós kötelezettsége, a rendőrség felhívhatja erre a figyelmet és hatékony bűnmegelőzési tevékenységgel, valamint a jogszabályokban rögzített egyéb módon bírhatja rá a jogkövető magatartásra. Egy idő után már nagyon nehéz az emberek gondolkodásmódját átalakítani. Való igaz, nagyon sok olyan területünk van, ahol a lakosság azt mondja, hogy szinte már élhetetlen a közlekedés miatt. Bár ez nemcsak Gödöllőre jellemző, hanem a környező településekre is. Ami még komoly nehézséget tud okozni az az, ha például az M3-as autópályán baleset történik, hiszen csak egyfelé, a 3-as főútra lehet leterelni a gépjárműveket, ezáltal abban az időszakban rettentően megnövekszik a forgalom egyes útszakaszokon. Nagyon nehéz ezekre reagálni, mert sok a lehajtó és nagy távolságok vannak.

Az elmúlt időszakban több atrocitást jelentettek a gödöllői HÉV-ről. Mit lehet ezekről tudni?

Tavaly négy bejelentést kaptunk, melyek szerint a HÉV vonalán fiatalkorú hölgyeket ért valamilyen atrocitás. Nehezíti a felderítést, hogy ez egy hosszú vonal, gyakorlatilag 50 perc a teljes hossz, ráadásul rendszertelen, kiszámíthatatlan időközönként követték el a bűncselekményeket. Volt két eset tavasszal, egy nyár végén, illetve egy ősszel, ami miatt nyomozást rendeltünk el. A másik nehézség az, hogy Gödöllő mellett több településen is keresztül megy a HÉV és vannak páran, akik csak melegedni használják a szerelvényt vagy éppen ittas állapotban utaznak rajta. Eddig egy bűncselekmény elkövetőjét azonosítottuk a négyből. Annak a bűncselekménynek az elkövetője viszont még nincs meg, amelyik ősszel nagy port kavart a közösségi médiában. Erről az elkövetőről annyit tudni, hogy felmerült már a neve a szentendrei vonalon is. Tehát elképzelhető, hogy nem is Gödöllőhöz köthető férfiről van szó. Több kapitánysággal együtt dolgozunk annak érdekében, hogy megtaláljuk a tettest, illetve, hogy a jövőben megelőzzük az ilyen eseményeket. Felháborító, amikor tizenéves gyerekek sérelmére követnek el bármiféle bűncselekményt.

Tavaly eredményesen tudtak fellépni az idősek sérelmére elkövetett csalásokkal szemben. Mennyire van jelen Gödöllőn ez a fajta bűncselekmény, illetve megelőzésképpen mit lehet tenni?

Az elmúlt évben bukkant fel ez az újonnan elővett, ám régi típusú csalási mód. Ezek az úgynevezett „unokázós csalások”, amikor időseket, főleg 70-80 éves embereket hívnak fel és unokájuknak vagy valamelyik családtagjuknak adják ki magukat és közlekedési balesetre, valamint az okozott kár mielőbbi megtérítésére hivatkozva próbálnak nagyobb összeget kicsalni tőlük. Abban bíznak, hogy pánikhelyzetben az emberek sokszor nem is gondolják végig, hogy a fiamat vagy a lányomat nem is úgy hívják, hanem ösztönösen segítenek. A pár százezer forinttól kezdve 5-7 millió forintig nagyon komoly összegeket csaltak ki idősektől. Országosan indult egy kampány azért, hogy minél szélesebb körben ismertessük meg az elkövetési módszereket. Gödöllőn szinte valamennyi településrészen lakossági és nyugdíjas fórumokat tartottunk. Miután megtörtént a tájékoztatás, nagyon lecsökkent az ilyen legendára épülő csalások eredményes elkövetése. A csaló próbálkozást sok potenciális sértett a bűnmegelőzési tájékoztatáson elhangzottak szerint hárította el. A gond az, hogy hozzánk legtöbbször későn jelentik be ezeket, így pedig már nehéz a tettenérés.

A szülők megnyugtatására mit tud mondani a gödöllői kábítószerhelyzetről?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincs kábítószerrel való visszaélés vagy kábítószerfogyasztás a városban, de tapasztalatunk szerint Gödöllőn nincs nagy probléma. Itt a fogyasztás a legjellemzőbb. A fiatalok házibulikban, esetleg diszkókban jutnak hozzá a különböző szerekhez, amik, sajnos, aránylag olcsón beszerezhetők. Az, hogy ezek milyen tisztaságúak, már egy másik kérdés. Sok fogyasztót találtunk, akikkel szemben természetesen el is jártunk, de hangsúlyozom, nem Gödöllő a legfertőzöttebb ebből a szempontból.

Az úgynevezett járőrmobil megszűnt. Miért?

Központi döntés volt a megszüntetése, de mi is támogattuk, mert már a lelkisegély szolgálattól kezdve a polgári peres ügyekről való információgyűjtésig mindenféle ügyben hívták a számot. A hívások 60-70 százaléka pedig nem is az azonnal reagáló erőknek az intézkedési körébe tartozott. Ezt most kiszűri a Tevékenységirányítási Központ és megpróbálja hatékonyabban üzemeltetni a meglévő állományt. A 112-es segélyhívó rendszer elindulásával minden nyomon követhető, a szám bármikor elérhető. Annyi bemenő vonal és annyi kezelő van, amennyi mindig szükséges. Ráadásul olyan modern technika és informatikai háttér áll a rendelkezésünkre, hogy a bejelentés egy percen belül eljuthat az intézkedő rendőrhöz

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

70 éves a gödöllői asztalitenisz

A Szent István Egyetem hallgatóit díjazták a Sirha szakkiállításon