in

A Föld napja

Április 22. szerte a világon a Föld napja, amikor a szokottnál is nagyobb figyelemmel fordulunk a természet felé.

Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben az UNESCO egyik konferenciáján, majd egy évvel később első ízben március 21-én tartották meg, ami az északi féltekén a tavasz első napja.

A következő fontos dátum 1989, amikor Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleire reagálva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a „környezet évtizedeként” a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.

Ennek érdekében Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömeg-felvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával.

A kezdeményezéshez Magyarország az elsők között csatlakozott 1990-ben.
A Föld napján sokan sokféleképpen igyekeznek felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Ezen a napon a Budapesti Közlekedési Központ arra ösztönzi az autóval közlekedőket, hogy a környezet és saját egészségük megóvása érdekében válasszanak egyéb, alternatív közlekedési eszközt – vagy használják a közösségi közlekedést, amelyet ezen a napon ingyen vehetnek igénybe. Ehhez mindössze a jegyellenőrzés során érvényes, hazánkban kiállított forgalmi engedélyt kell felmutatniuk az ellenőrzési pontokon vagy a járműveken.
A díjmentes utazást egy forgalmi engedéllyel egy utas veheti igénybe április 22-én egész nap.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Döntöttek a civilek támogatásáról

Ünnepeljük olvasással a könyv napját!