in ,

A gödöllői laoszi diákok több évtizedes története

Nagy örömmel és lázas készülődéssel vettek részt a gödöllői Civil Utca programban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Stipendium Hungaricum ösztöndíjas laoszi diákjai és az Egyetem Nemzetközi Oktatási Ügyek Központjának munkatársai. Az esemény helyi résztvevői is érdeklődéssel figyelték a tradicionális laoszi ruhákban előadott táncokat és lelkesen kapcsolódtak be a kissé modernebb közös táncba. A nézőközönség így közelebb kerülhetett a laoszi zene- és tánckultúrához, felfedezhette a sátorban bemutatott laoszi természeti kincseket, a gyönyörű, különleges motívumvilágú textileket és a csalogató aromájú laoszi kávét, s az annak virágából készült teát. A kulturális „ismerkedés” mellett kiemelt fontosságú, hogy Dr. Gémesi György polgármester és a nemrég megnyitott Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság Budapesti Nagykövetség képviseletében Mr. Khampone Vongsanti nagykövet személyes beszélgetést folytatott a laoszi sátorban. Sokan talán nem is sejtik, hogy ezen események a két ország közötti kapcsolatok hosszabb múltjában gyökereznek.

Az első laoszi diákok 1977-ben érkeztek Gödöllőre, az akkori Gödöllői Agrártudományi Egyetemre. Az akkor végzett diákok közül, néhányan igen magas pozíciót – miniszterhelyettes, farmigazgató stb. – töltöttek, illetve töltenek be. Voltak azonban olyan diákok, akik a magyarországi családalapítást választották, s itt találták meg élethivatásukat. Ugyanakkor magyar szakértők – mérnökök, közgazdászok, oktatók – is dolgoztak Laoszban, segítve tapasztalataikkal az ország gazdasági fejlődését. A magyar szakértők nagyon megszerették a közvetlen és barátságos laoszi embereket, a gazdag hagyományokkal rendelkező országot és hazatérve, kapcsolatot építve az itt élő laoszi családokkal, 1993 júliusában megalapították a Magyar-Laoszi Baráti Társaságot. A Társaság létrejöttének fontos „hajtóereje” volt, hogy 1991-ben és 1994-ben bezártak a két ország nagykövetségei. A Társaság bizonyos közvetítő szerepet töltött be a két ország közötti kulturális és gazdasági kapcsolatok támogatásával a maga civil szintjén, többek között kiállításokat szerveztek. 1996: Délkelet-ázsiai buddhista szobrok, textíliák, kerámiák a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban, 2017: Budapest Art Week – Nágák, elefántok, madarak c. kiállítás. Laoszról szóló könyvet adtak ki: Millió elefánt országa – Laosz.  Tekintettel arra, hogy a Társaság társelnöke Laosz magyarországi tiszteletbeli konzuljának funkcióját is betölti, lehetőségük és egyben feladatuk is a gazdasági kapcsolatépítés támogatása a két ország között. A magyar kormány kötött segélyhitel formájában támogatást nyújt Laosznak a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás fejlesztése és az elektronikus laoszi személyazonosító kártyarendszer kialakítása területén. 2013 óta újabb területtel bővülhetett a Társaság tevékenysége, mivel megindult az idén éppen 10 éves Stipendium Hungaricum miniszteri ösztöndíjprogram (Külgazdasági és Külügyminisztérium), melynek keretében először évi 7-15, majd most már évi mintegy 120 laoszi diák jön Magyarországra tanulni. Fontos feladatuk, hogy részvételi lehetőségeket kutassanak fel az itt tanuló laoszi diákok számára, s előkészítsék, támogassák a magyar programokba való bekapcsolódásukat. Ezt célozva, a Laoszban társszervezetként működő Laoszi Magyar Baráti Társasággal 2017-ben együttműködési megállapodás is létrejött.

A magyar-laoszi családokkal szorosan együttműködve és azok aktív közreműködésével minden évben április közepén megünneplik a laoszi Új Évet, amikor a laoszi diákok hagyományos ruhákban, hagyományos táncokkal szerepelnek, az itt élő laosziak pedig imádsággal, zenével, énekkel idézik fel az otthoni hangulatot. Törekvésük, hogy dokumentálják a Társaság laoszi és magyar tagjainak – beleértve az itt tanuló diákokat is – a két ország közti együttműködésben, gazdasági és kulturális életében elért eredményeit, tevékenységét. Ennek megvalósításaként dokumentumfilm készült „Magyarok Laoszban és laosziak Magyarországon” címmel, melyet közösségi eseményeken mutatnak be.

Továbbra is központi feladatuknak tekintik az itt tanuló laoszi diákok segítését, támogatását és a hazai közösségi élettel, tevékenységekkel való kapcsolatépítést. Megtiszteltetés volt, hogy csatlakozhattak a gödöllői Civil Utca programhoz, reményeik szerint részt vehetnek további gödöllői közösségi eseményekben is.
A Civil Utcáról készült video megtekinthető az alábbi linken:

Farkas Mariann

főtitkár – Magyar Laoszi Baráti Társaság

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Meghívó – Lakossági – energetikai fórum

Vértanúinkra emlékeztünk