in

A karácsony főangyala

Beszélgetés Kruták Zsófiával

30 perc című műsorunk vendége Kruták Zsófia volt. Az elmúlt években rendkívül népszerűvé és országos hírűvé vált Karácsonyház megálmodójával és megvalósítójával beszélgetünk az idei programokról és a karácsonyi trendekről.

Hogyan kezdődött a karácsonyházas karrierje?

Gyakorlatileg megörököltem a Karácsonyházat, ugyanis az idén 20 éves házat a szüleim álmodták meg. Talán sokan már nem emlékeznek, de tizenöt éven keresztül a kastély pálmaházában voltunk. Tehát mondhatom, hogy gyakorlatilag belenőttem ebbe az egészbe. Rögtön az elején beleszerettem a karácsonyba és mindenbe, ami ezzel jár. A szüleim egy idő után rám hagyták az egésznek a szervezését, a programok kialakítását, az áruk beszerzését, mindent. Így lett a Karácsonyház az én kis gyermekem.

Mi a feladata művészeti vezetőként a Karácsonyházban?

A házat évről évre ki kell alakítani, meg kell tervezni és biztosítani kell, hogy minden, amit kitaláltunk, az meg is tudjon valósulni. Ennek az egésznek vagyok az általános vezetője. Év elején a dekoratőrökkel együtt kialakítjuk a terveket, hogy melyik szoba hogy nézzen ki. Járom Európát és figyelem, hogy mik lesznek az adott év új trendjei. Ki kell találni, hogy mi az, amit szeretnénk bemutatni, hiszen azért Európában sok mindent kiállítanak, de a magyar közönség csak egy részére nyitott. A terek kialakítása nagyjából egy éves előkészítést igényel. Tehát én mindig előző év decemberében kezdem el a munkát a következő esztendő karácsonyára.

Hogyan lehet évről-évre megújulni?

Ahogy említettem, Európában vannak trendbemutatók, ezeken mindig részt veszünk. Ezeken bemutatják, hogy milyenek lesznek a legújabb divatirányzatok, dekorációs irányzatok, a színek. Ebből mindenképpen lehet újat meríteni. De nagyon fontos figyelembe venni a magyar igényeket is. A Karácsonyházban megvannak a tradicionális dolgok, illetve ehhez jönnek minden éveben az újdonságok. Ezek együtt adják a Karácsonyházat.

Az ünnepek előtt mindig rengeteg adománygyűjtés, jótékonysági akció van országszerte, Önök is segítenek valamilyen szervezetnek?

Évek óta nagyon fontos és kiemelt feladatunknak érezzük azt, hogy tartós élelmiszert gyűjtsünk, elsősorban a rászoruló gyermekeknek. Nagy örömünk, hogy sok tartós élelmiszer jön, aminek jelentős részét Gödöllőn osztjuk szét. Szoktunk vinni az anyaotthonnak, a hajléktalan szállóra, illetve a gödöllői élelmiszerbank telephelyére is. Az élelmiszergyűjtés mellett pénzadományt is gyűjtünk, a kassza mellett van kialakítva erre egy doboz. A befolyt összeget szintén a gyermekéhezés elleni küzdelemre fordítjuk.

Az elmúlt években különleges programok, kézműves foglalkozások is várták az érdeklődőket. Idén mivel készülnek?

Most is folyamatosan lesznek kézműves foglalkozások a Karácsonyház előtt található kézműveskuckóban. Ezek általában hétvégén vannak és előre meg vannak hirdetve az oldalainkon. Már két éve hagyomány, hogy jön egy kalligráfus, aki vállalja, hogy a gömbökre egyéni feliratokat ír, így teljesen egyedi díszeket lehet nálunk készíteni.

Mitől különleges ez a jubileumi év?

Nagyon készültünk erre a 20. születésnapra. Ez egyébként érdekes, mert sok gödöllői nem is tudja, hogy már ilyen patinás a Karácsonyház. Tizenöt évet töltöttünk a pálmaházban, két évet a Smarni épületében, a Várkapitányi Lakban pedig harmadik éve vagyunk. Régóta az volt az álmom, hogy egyszer majd valamikor egy karácsonnyal kapcsolatos kiállítást rendezhessek. Idén, amikor kiderült, hogy a teljes Várkapitányi Lak a rendelkezésünkre állhat a karácsonyi időszakban, gyakorlatilag zöld utat kapott az álmom. Ekkor megkerestem a szentendrei skanzent, akiknek a segítsége azért volt fontos, mert nekik a karácsonnyal kapcsolatos kész tablóik voltak. Ezeket láthatja a közönség az emeleti termekben: illetve ezek tablók mentén tudtunk enteriőrt építeni. Fontosnak tartom a kiállítást, mert így láthatjuk, hogy mi volt régen, hogyan ünnepelték a különböző korszakokban. A skanzen mellett a Gödöllői Királyi Kastéllyal is sikerült együttműködést kialakítanunk. Az ottani muzeológusok abban segítettek, hogy elkészüljön egy tabló kimondottan Erzsébet királyné karácsonyait megidézve, hiszen Erzsébet királyné Gödöllőn töltötte a legkedvesebb karácsonyait. Azt látom, hogy akik eljönnek megnézni a kiállításunkat, tablóról-tablóra haladva varázsolódnak el, élik meg a pillanatokat és kerülnek nagyon kellemes hangulatba.

Akik már jártak itt, jól tudják, hogy igyekeznek valamennyi ünnepi dekorációs stílust bemutatni a hagyományostól a legújabb trendig. Volt már rénszarvas, jegesmedve és diótörőkorszak. Idén mi a sláger?

Az idei év új figurája a jeti. Ennek az áll a hátterében, hogy október végén jött ki egy új animációs film, a jetikölyök. A jeti minden formája megtalálható nálunk. Nyilvánvalóan leginkább ezek a letisztult fehér dekorációkhoz illenek majd.

Mit jelent Önnek a karácsony?

Azt gondolom, hogy valószínűleg mást, mint az emberek többségének. Nekem a karácsony 365 napból áll, folyamatosan azon gondolkozom, hogy hogy nézzen ki a ház, milyen újdonságok legyenek. Ebben élek. Ettől függetlenül nagyon szeretem a Szenteste nyugalmát és meghittségét, ilyenkor mindig családi körben ünnepelünk.

Hogy néz ki Önnél otthon a lakás és a karácsonyfa? Hagyományos díszeket használ vagy nyitott az új trendekre is?

Alapvetően nagyon hagyománytisztelő ember vagyok, dekoráció tekintetében pedig konzervatív. Szeretem megismerni, megmutatni, átadni az újat, de otthon, díszítés tekintetében, a tradíciók érvényesülnek. A húgomnak kisgyerekei vannak, ezért gyerekkompatibilis díszeket használunk, nagyon sok a textildísz. A fának a színe pedig leginkább piros. Az is hagyomány, hogy közösen díszítjük a fát. Vannak olyan díszek, amiket még anyukánk tett el, amit mi készítettünk bölcsődében, óvodában. Ezek mindig ott vannak a fán.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Talamba Ütőegyüttes: Imádlak, Afrika!

A 100 éves Waldorf-pedagógia tükrében a Gödöllői Waldorf iskoláról