in ,

“A világbajnoki dobogó a célom”

Beszélgetés Ujvári Izabellával

A legutóbbi 2018-as világbajnokságon 4. helyett szerzett gödöllői footgolf játékosnak, Ujvári Izabellának nem más a célja a soron következő vb-én, mint az éremszerzés. Sok más sporteseményhez hasonlóan a footgolf 2020-as legnagyobb világeseményét is elhalasztották, így csak jövőre tudja majd teljesíteni ezen célját a háromszoros magyar bajnok játékos. Többek között erről, a terveiről, a koronavírus által megnehezített felkészüléséről kérdeztük.

Mennyire volt váratlan a szeptember végére kiírt vb elhalasztása? Vagy az olimpia elhalasztása után csupán papírforma volt már?

Nyilván én is követem a vírushelyzettel kapcsolatos híreket, szóval már nem ért meglepetésként. Pláne annak fényében, hogy a mi világbajnokságunkat is Japánban rendeznék, nagyjából 150 kilométerre Tokiótól, egy bő hónapnyi eltéréssel.

Ezt most csalódásként éled meg?

Egyáltalán nem. Mindig próbálom a maximumot kihozni a kialakult helyzetből, szóval inkább egyfajta újratervezésként fogom fel, és igyekszem már a következő célra koncentrálni, alkalmazkodni a körülményekhez. Több időm lesz így felkészülni, csinálom tovább az edzéseket. Próbálok mindig pozitív maradni.

Mi a kitűzött célod a világbajnokságra?

Egyértelműen a dobogó, a többit pedig meglátjuk, mire lesz elég. Ez múlik a megfelelő felkészülésen is. Szerencsére jelenleg a támogatóim, szponzoraim révén megvan a lehetőségem, hogy csak ezzel tudjak foglalkozni. Itt szeretném külön megköszönni Gémesi Györgynek, Gödöllő polgármesterének, illetve Dunai Zoltánnak, a Stadler Trains Magyarország ügyvezető igazgatójának a támogatását.

Akkor ennek megfelelően – amikor nincs éppen járványhelyzet – járod a világot és a legrangosabb World Tour versenyeken méretteted meg magad?

Igen. Terveztem menni az összes versenyre ebben a szezonban, viszont így nem tudom mi lesz. Elég rendesen felborult most a versenynaptár. Tavaly sajnos még csak a kiemelt versenyekre tudtam elmenni, mivel munka mellett játszottam. Azonban így is 12. helyen zártam az előző szezont a 247 női versenyzőből. Most viszont végre meglennének a lehetőségeim, hogy ott legyek minden állomásán a Tournak, de közbe jött a koronavírus. Viszont most nem ez a legfontosabb. Hanem az egészség, és hogy azért viszonylag formában maradjak.

Hogyan tudsz most akkor edzeni? Egyáltalán, mikor játszottál utoljára?

Pont tegnap (szombat, március 29. – a szerk.). sikerült. A kormányrendelet szerencsére lehetővé teszi a szabadtéri sporttevékenységet bizonyos szabályok betartásával, így ameddig erre megvan a lehetőség, menni fogok, és csinálom. Nyilván kevesebbet tudok játszani, mint ideális lenne, de járok. A kondicionális munkát is át kellett alakítani edzőmmel, Kiss Dániellel (szerk: korábbi EB bronzérmes 110 méteres gátfutásban). Azt is szabadtéren csináljuk most a konditerem helyett. Persze csak óvatosan.

Elsőre azt gondolhatja az ember, hogy ez a sport fizikailag azért nem túl nagy igénybevétel. Valójában mennyire fontos, hogy fit legyen az ember?

Nagyon fontos, több szempontból is. Kell a rúgóerő, illetve a koncentráció miatt. Fontos, hogy a nap végén, az utolsó lyuknál is oda tudjon összpontosítani az ember. Pláne egy nyári meleg napon mondjuk, amikor akár 10-20 kilométereket is lesétálunk a pályán.

HB

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

“Örülnöm kellene, de most nem őszinte a mosolyom”

Új helyzet az egészségügyi ellátásban