in

„A Zöld híd kivéreztetése egy durva és felelőtlen politikai játszma része”

Beszélgetés Gémesi Györggyel

Bár a hulladékszállítási problémák a katasztrófavédelem irányításával átmenetileg megoldódtak, úgy tűnik, a Zöld Híd Nkft. helyzete hosszútávon semmivel sem biztosabb, mint egy héttel ezelőtt volt.  Az ügyben nyilatkozatot adott ki az ombudsmani hivatal, Gémesi György pedig lemondott a céget létrehozó, 116 települést tömörítő önkormányzati társulás elnöki posztjáról. Döntéséről és annak hátteréről beszélgettünk.

 • A múlt héten azzal volt tele a hazai sajtó, hogy Gémesi György lemondott. A szűkre szabott szalagcímekből ezek után sokan azt hitték, hogy már nem ön Gödöllő polgármestere…
 • Nem! Nem a polgármesteri tisztemről mondtam le, hanem az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöki pozíciójáról. Ezt azzal a céllal hoztuk létre 2001-ben, hogy a regionális-térségi hulladékkezelési problémákra tartós megoldást dolgozzon ki. Az Európai Unió Kohéziós Alapjából elnyert támogatással ez a társulás hozta létre a Zöld Hidat, és tulajdonosaként felügyeli annak működését. Ez a társulás bonyolította le a Zöld Híd programot, ami a hulladék szállítás mellett a kezelést, a szelektív gyűjtés bevezetését, hulladékkezelő központok kialakítását és oktatási programot takar. Ennek a hatmilliárdos projektnek az 50 százalékát finanszírozta az EU, 40 -et az állam és tíz százalékot az önkormányzatok. Én tizenkét éven át voltam a társulás elnöke, korábban Hertel László, Sződ és Bók Károly Kerepes egykori polgármester látta el ezt a tisztséget.
 • Miért döntött a lemondás mellett?
 • A tettenérhető politikai támadások miatt, amelyek bizonyították, hogy a Fidesznek fontosabb, hogy engem erőből eltávolítson, mint 350 000 ember magas színvonalú szolgáltatása és a közel négyszáz dolgozó mindennapi megélhetése.
 • A Zöld Hídnál október 30-án megtartott sajtótájékoztatón még hárította azokat a kérdéseket, amelyek arra irányultak, hogy a kialakult helyzet mögött politikai okok húzódnak meg. A november 4-én kiadott sajtónyilatkozatuk azonban már úgy fogalmaz: „A történések nem reálgazdasági folyamat, hanem durva és felelőtlen politikai játszma részei, amely helyzetet legkevésbé a Zöld Híd vezetői és dolgozói okozták- bármennyire is szeretné ezt láttatni a kormánypárti média.” Mi volt a fordulópont, aminek hatására megváltoztatta a véleményét?
 • Már korábban is kitapintható volt, hogy a kialakult helyzet mögött politikai szándékok húzódnak meg. Amikor pedig Kontrát Károly és Vécsey László október 30-ai sajtótájékoztatóikon ugyanazt mondták: hogy én „egyéni politikai ambícióim” miatt, szándékosan tönkreteszek valamit, az egyértelműen bizonyította, hogy ez semmi más, mint egy felelőtlen politikai indíttatású játszma. Egyetlenegy szakmai indokot nem mondtak és nem foglalkoztak azzal, hogy 350 000 ember szolgáltatásáról van szó. Mindketten egyetlen dolgot hajtogattak: hogy ez az én részemről politikai támadás. Azzal, hogy a kukaholding  (Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő) 2017-ben 4,7 milliárdot, idén meg 3,2 milliárdot – azaz 1,5 milliárd forinttal kevesebbet – adott a Zöld Hídnak ugyanarra a szolgáltatásra, nem foglalkoztak. De egyértelmű politikai üzenet volt az is, hogy visszavonták a Zöld Híd megfelelőségi véleményét. Ez nem hatósági engedély, minden hatósági engedély rendben van és megfelel a jogszabályoknak.  De ezt a megfelelőségi vélemény az állam által felügyelt kukaholding adja, ami megengedi a tevékenység folytatását. Ennek a visszavonásakor éreztem úgy, hogy ez már egyértelmű politikai üzenetet. Ezt már csak tetézte, hogy a november 5-ei társulási ülés előtt Vécsey László a gödöllői Fidesz irodába behívatott közel ötven fideszes polgármestert abból a célból, hogy aláírassa velük. a lemondásomra felszólító dokumentumot.  A társulási ülésen a 116 polgármesterből kilencvenhatan voltak jelen, közülük harmincheten írták alá a visszahívási nyilatkozatot. De számomra az volt a megdöbbentő, hogy amikor az eredeti napirendi pontokat feltettem szavazásra és az emberek felemelték a szavazócédulájukat. Meg is szavazták volna, de akkor valaki hátulról bekiabálta: Nem! És akkor nagyon sokan visszahúzták a kezüket… Ez egyértelmű, direkt pártpolitikai utasítás volt, jelzés, hogy nagyon sok dolog már elő van készítve.
  Nos, ha a Fidesz pártközpontban eldöntötték, hogy engem nem akarnak itt látni, akkor én ezt tudomásul veszem. A Fidesz a polgármesterek egy részét közvetlenül tudja befolyásolni, s nagyon nehéz lenne ellenszélben dolgozni. Ez nekem nem hiányzik. 12 évig ingyen csináltam a saját szabadidőm terhére. Ha ez így nem kell, akkor tudomásul veszem. Arra azonban nem vagyok hajlandó, hogy én legyek a felelős azért, amit az kukaholding csinált, az az állami cég, amely 2017-re még auditált mérleget sem tud felmutatni. Ennek ellenére, ő jogosult, hogy meghatározza az árat, ő szedi be – vagy épp nem szedi be – a pénzt, az ő kötelessége (lenne) a működéshez szükséges forrásokat ebből biztosítani (de annyit oszt vissza, amennyit gondol) és ő ad engedély arra, hogy valaki ezt a tevékenységet folytathassa.

 

 • Most Vécsey László és Fidesz is vizsgálatot követel. Mikor vizsgálták utoljára a Zöld Hidat?
 • Az elmúlt években szinte egymást érték a vizsgálatok, ráadásul a Zöld Hídnak rendszeresen mindent be kell adnia a kukaholdingnak, amit ők megvizsgálnak. Addig nem is utalják a következő finanszírozási részletet, amíg ez meg nem történik.
 • Önt személy szerint is el akarják számoltatni. Egyáltatán hozzáfért a Zöld Híd pénzéhez?
 • Semmilyen pénzhez nem fértem hozzá, bizonyos megbízásokat, átutalásokat ugyan nekem kell aláírni, de természetesen csak a megfelelő előkészítés után. A cégnek van egy felügyelőbizottsága, ami saját vagyonukkal felelnek a törvényes működésért. Ők sem tettek soha észrevételt, pedig ők minden anyagot elolvasnak.
  November 5-én a felügyelőbizottság egyértelműen megállapította azt is – és ez a  jegyzőkönyvben is benne van – hogy sem én, sem Gyenes Szilárd ügyvezető igazgató, senkinek nem adtunk olyan utasítást, ami mögött ne lettek volna meg a szükséges társulati döntések. És arról is nyilatkoztak, hogy semmiféle politikai utasítást nem adtunk soha a dolgozóknak.
 • A múlt héten az alapvető jogok biztosának hivatala is közleményt adott ki az ügyben. A jövő nemzedékek szószólója, Bándi Gyula súlyos aggályokat fogalmazott meg a jelenlegi szabályozással kapcsolatban.  Lehet ennek pozitív hatása a kialakult helyzetre?
 • Szerintem igen, de biztos, hogy megpróbálják majd agyonhallgattatni. Az ombudsman jelentése nagyon súlyos dolgokat fogalmazott meg, világosan feltárja az anomáliákat és a felelősséget. Az érintetteknek, elsősorban a kuka holdingnak és környezetének, valamint a politikai döntéshozóknak akik ezt a helyzetet előteremtették, le kellene vonni a konzekvenciákat.
 • Időközben a kormánypárti sajtó azt kezdte terjeszteni, hogy a Zöld Híd azért nem tud fizetni, mert kirándulóbuszt vásároltak, ami elvitte a pénzt.
 • Először is, a busz nem a Zöld Hídé, hanem az önkormányzati társulásé, aminek eddig is volt saját busza, ami az oktatási programot, valamint a Zöld Híd dolgozóinak szállítását szolgálta és szolgálja. Az elmúlt nyolc évben több, mint negyvenezer gyereket szállítottak a hulladékkezelő központba, és már a jövő év közepéig le van kötve. Ennek a busznak a cseréjéről külön testületi határozat volt. A társulás most közbeszerzésen egy használt busz vásárolt meg annek a feladatnak az ellátására (képzés, oktatás), amit az uniós pályázatban vállaltunk. Ez a busz egyébként – ha épp szabad – a megfelelő kondíciók mellett bárki számára bérelhető.
 • Ha megváltozna a helyzet, és holnaptól ismét minden feltétel a rendelkezésre állna, és felkérnék, hogy folytassa tovább a társulás elnöki munkáját, vállalná?
 • Azt gondolom, hogy ilyen környezetben, ami teljesen kiszámíthatatlan, bizonytalan és bármikor bármilyen politikai játékot lehet csinálni, nem.
  De nagyon köszönöm azoknak akik az elmúlt hetekben mellém és a Zöld Híd mellé álltak, és köszönöm a lakosságnak az elmúlt hetekben tanúsított türelmét is.
 • És mi lesz a Zöld Híd sorsa?
 • Nem tudjuk. Az biztos, hogy egy hét alatt helyreállt a szolgáltatás, ami számunkra jó, mint ahogy az is, hogy 26, 4 milliárd forintot jóvá hagyott a kormány a hulladék problémák kezelésére. De ez a pénz csak átmenetileg rendezheti a helyzetet. Scmidt Jenő, a TÖOSZ elnöke, Tab fideszes polgármestere is kijelentette, évi negyvenmilliárd forint hiányzik a működéshez. Ez az összeg, amit most a kormány adott, alig több, mint a fele…
 • Mi lesz a Zöld Hídnál dolgozók sorsa?
 • Amíg a Zöld Híd a katasztrófavédelem irányítás és finanszírozásával végzi a szolgáltatás, addig működhet. De, hogy utána mi fog történni, az attól függ, hogy a társulás új elnöke mit tud tenni, és azok az állami intézmények – mint pl. a kukaholding – amelyekkel együtt kell működni, hogyan állnak hozzá a megoldási lehetőségekhez.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

60 éves a Fővárosi Önkormányzat Gödöllői Idősek Otthona

A JÖVŐ NEMZEDÉKEK SZÓSZÓLÓJÁNAK ELVI ÁLLÁSFOGLALÁSA A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KÖZSZOLGÁLTATÁS MŰKÖDÉSI PROBLÉMÁIRÓL