in

Állatparkok Gödöllőn és környékén

A Gödöllői Könyvtár és Információs Központ Kamaszhídján működik a Médiaklub, amelynek tagjai ezúttal négy környékbeli állatparkot látogattak meg, és csodákat találtak.

Gödöllői Kutyasport Központ – A GKSK, azaz Gödöllői Kutyasport Központ nem egy átlagos kutyaiskola. A létesítmény a 7 oktatópályájával az egyik legnagyobb az országban, de a Központ állatai évente 40-50 hazai vagy külföldi filmben szerepelnek. A gödöllői állatok feltűnnek olyan világhírű filmekben, mint a Terminátor Arnold Schwarzeneggerrel, vagy a Kémjátszma Brad Pitt-el és Robert Redford-al. A magyar alkotások közül a Fehér Istenben vagy az Aranyéletben is a gödöllői állathírességek tűnnek fel.
Halász Árpád 1991 óta vezeti a GKSK-t és ez idő alatt a hazai kutyás élet meghatározó személyiségévé nőtte ki magát. Beszélgetésünkkor az állatvédelem fontosságát hangsúlyozta a filmiparban. A mesterkiképzőtől megtudhattuk, hogy több mint 20 éve tilos állatot ölni forgatásokon, beleértve a rovarokat is. Ha egy ember-állat konfliktust kell lencsére venni, akkor általában az állatot jól ismerő gödöllői állatkiképző veti be kaszkadőrként magát. Legutóbb egy Drakula-filmben farkastámadást forgattak Theóval, a csehfarkassal. A „támadásakor” egy könyvbe rejtett jókora farhát volt a motiváció. Theo tudta, hogy ha elvégzi a feladatot (vicsorgás, ugrás), akkor a végén a könyvben lesz a jutalma. Halász Árpád ezzel a példával érzékelteti, hogy a kényszerrel elért idomítás és a tanítás között óriási különbség van és ők az utóbbiban hisznek.
A forgatási munkálatok mellett a kutyaiskola még számos más programmal várja látogatóit. Osztálykirándulások, állatos gyerekszülinapok, nyári gyerektáborok, családi események zajlanak itt egész nyáron amellett, hogy különféle kutyás tanfolyamokon is részt lehet venni.

Horkai Koordinációs Központ – Gödöllőn, a Táncsics Mihály úton, két hipermodern gyár között, a kerítésen át farkasok és medvék látszanak. Itt működik a Horkai Koordinációs Központ, amelynek tulajdonosa, Horkai Zoltán vezetett minket körbe a telepen, amely sajnos nyilvánosan nem látogatható. De nem akármilyen állatok élik itt mindennapjaikat, ugyanis néhány közülük világhírű filmekben szerepelt. E terület az 1960-as évektől itt működő MAFILM telephely utódja. Ma leginkább farkasfalkájáról ismert, Harkai Zoltán számtalan farkastámadást forgatott már velük Európa-szerte. Horkai a filmezés mellett szarvastenyésztéssel is foglalkozik: a hatalmas szarvascsorda tagjaiból vagy filmsztár lesz (mint a Testről és lélekről című Oscar-díjas filmben), vagy külföldre kerülnek tovább, mint vadászati tenyészállatok.

A Magyar Nemzeti Cirkusz szafariparkja – Egy hónappal ezelőtt nyitotta meg kapui az ország egyetlen autós szafari parkja Szadán. A közel 5 hektáros terület és a park a Magyar Nemzeti Cirkusz tulajdonában van. „Úgy terveztük, hogy nyugdíjas korunkra nyitunk egy ehhez hasonló szafariparkot. De a koronavírus miatt úgy gondoltuk, ezt előbbre hozzuk, ezzel munkalehetőséget adva a cirkuszi dolgozóknak a kialakult helyzetben”- nyilatkozta Richter József, cirkuszigazgató
Az ötlet annyira bevált, hogy a szafaripark immár nem csak ideiglenesen üzemel, hanem a vándorcirkusz megnyitása után is fennmarad. A parkba előre be kell jelentkezni, jelenleg már csak augusztus végére foglalható időpont. A park területére csak autóval lehet behajtani, ahol körülbelül egy órát tölthetünk el. Egy kijelölt útvonalon tekinthetjük meg a több, mint száz egzotikus állatot, elefántokat, tevéket, zebrákat és zsiráfokat.

Veresegyházi medveotthon – Veresegyház egyik legismertebb látványossága az 1998 óta üzemelő medveotthon. Az első macikat Gödöllőről szállították át, mostanra már más mentett állatok is élnek itt, például hiúzok, oroszlánok, farkasok, aligátorteknősök, lámák, ormányos medvék és egy rénszarvas is.
Kuli Bálint, a medveotthon igazgatója elmesélte nekünk, hogy az állatkert legújabb lakói az oroszlánok, őket főleg cirkuszokból hozták át ide, hely-, élelemhiány vagy egyéb problémák miatt. A ragadozó állatok szaporítása szigorú szabályokhoz kötött, sok hímállat ivartalanított, illetve a nőstényeket implantátummal látják el.

Írták: Angyal Mira, Farkas Zsófia, Naár Tamás, Szabó Zsuzsi, Ujvári Marcell
Fotók: Kovács Máté, Ujvári Laura, Szász Kristóf, Sótér Vivien

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Hevesi Tamás lett a Gödöllői SK új vezetőedzője

Semmelweis-napi ünnepség a Tormayban