in

Átadták a Gödöllői Irodalmi Díjakat

“Akarsz repülni? hát csak rajta! höss…
Hanem szárnyadra ólomsúlyt ne köss.”
– ezzel az Arany János idézettel írt ki pályázatot Gödöllői Irodalmi Díj 2020 címmel Gödöllő Város Önkormányzata, a Gödöllői Városi Könyvtár Irodalmi KerekAsztala, az Irka és a Gödöllői Ottlik Kör a település és a gödöllői kistérség tehetséges, pályakezdő irodalmi alkotóinak felkutatására, támogatására, elindítására az írói pályán, s tevékenységük elismerésére. Az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra július 4-én, szombaton délután került sor a könyvtár konferencia termében.

A rendezvényen Gémesi György polgármester mondott köszöntőt, amelyben méltatta az IRKA tevékenységét, ami – mint mondta – Gödöllő egyik komoly szellemi műhelye. Gratulált a díjazottaknak, s egyúttal megköszönte a könyvtár munkatársainak a veszélyhelyzet alatt végzett munkáját, amelynek során könyvtárosként mindent megtettek azért, hogy az olvasók számára az intézmény lehető legtöbb szolgáltatását elérhető tegyék, s mindemellett jelentős részt vállaltak a 70 éven felüliek ellátásában is.

A Gödöllői Irodalmi Díj gondolata 9 éve az Ottlik 100 évforduló kapcsán fogalmazódott meg. Dombóvári László, az Ottlik Kör elnöke a névadó író Utolsó mese című írásával köszöntötte a megjelenteket.

Az idei évben negyvennyolc pályázó adta be munkáját a felhívásra – mondta Istók Anna, az IRKA alapítója és vezetője. Közülük tizenegyen vehettek át elismerést a zsűri döntése alapján.
A zsűri tagjai idén Borda Réka költő, Kiss Judit Ágnes József Attila-díjas költő és Karafiáth Orsolya költő voltak.
A beadott pályaművek közül minden zsűritag, minden művet elolvasott és pontozták az írásokat – árulta el értékelésében Karafiáth Orsolya. Mint mondta, a díjazottak tekintetében egyetértettek a zsűri tagjai.
Nem szabad megfeledkezni arról, hogy ez a műfaj és így az értékelés is szubjektív. Erre már Kiss Judit Ágnes hívta fel a figyelmet, aki kiemelte, a legtöbb szerzőben megvolt a tudatosság, meg tudtak teremteni egy olyan világot, amit elhisz az olvasó. Emellett felhívta a figyelmet az olyan műhelyek fontosságára mint az IRKA, mivel ezekben sokat lehet tanulni és lehetőséget adnak a fejlődésre.
A Gödöllői Irodalmi Díj 2020 pályázatán az alább eredmény született:

Próza kategória
1. hely: Filep-Pintér Eszter: Idén Peru
2. hely: Székelyné Gáts Csilla Leila: Munka után
3. hely: Papp Csanád: Kint a kertben
Vers kategória
1. hely: Földvári Ármin: Aki Sziszüphosz hónalját csiklandozza
2. hely: Gődény Balázs: Mókus
3. hely: Kerék Rebeka: Narancsbontó
Különdíjak:
Gödöllő Város Önkormányzatának különdíjában részesült: Galló Kovács Zsuzsanna: Ugye nem baj?
Gödöllő Város Önkormányzatának különdíjában részesült: Hidvégi László: Fehér tavak
Gödöllő Város Önkormányzatának különdíjában részesült: Kertész Mátyás: Hideg
Gödöllői Városi Könyvtár különdíjban részesült: Kenéz Árpád: Reálszűr és humánködmön
Gödöllői Ottlik Kör különdíjban részesült: Lipták Nándor: Kölcsönadtam egy könyvet
A díjakat Liskáné Fóthy Zsuzsanna, a könyvtár igazgatója és Dombóvári László, a Gödöllői Ottlik Kör elnöke és L. Péterfi Csaba a polgármesteri kabinet vezetője adta át.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Tájékoztatás a kormányablakok ügyfélfogadási rendjéről

Gödöllőről indult a legsikeresebb magyar DJ-k egyike