in

Az Airbnb és a szálloda megfér egymás mellett

Beszélgetés Major Istvánnal

2020. november 1-én vette át Major István az Erzsébet királyné Szálloda vezetését. A hoteligazgatóval a járvány miatti nehézségekről, és a jövőbeli terveiről beszélgettünk.

November 1-jén, rendkívül nehéz időszakban vette át a szálloda irányítását. Mi a legfontosabb feladat átvételkor?

Három részre bontanám a kérdést, egyrészt kaptam egy hosszútávú feladatot a tulajdonostól, vagyis az önkormányzattól, illetve az üzemeltetőtől, az Accent Hotelstől, mégpedig, hogy a korábban elért eredményeket javítsam tovább a jövőben, illetve, hogy ebben a nehéz helyzetben tartsam életben a szállodát. Másrészt fontos feladat volt a különböző járványügyi intézkedések lereagálása. Az első ilyen a maszkviselési szabályok változása volt, majd egy pár napra rá a korlátozásokat is bevezették. Jelenleg a kormányrendelet alapján kizárólag az üzleti, gazdasági vagy oktatási tevékenység céljából érkező vendégeket fogadhatjuk. Fontos lett volna még a személyes kapcsolatrendszer kiépítése, valamint a beilleszkedésem megkezdése, de ez jelenleg csak online módban történik, mivel a személyes kontaktust a lehető legminimálisabbra kell csökkenteni ebben az időszakban. Így aztán cégcsoporton belül is, illetve a kapcsolódó vállalkozásokkal is zömében telefonon vagy interneten történik a kapcsolattartás.

Ön a gödöllőihez hasonló adottságú szállodát vezetett Budapesten. Milyen lehetőségeket lát ebben a szállodában?

A szálloda mérete, illetve a szolgáltatások típusa hasonló volt, viszont az egy fővárosi szálloda volt, ebből adódóan szabadidős turistákat fogadott. Gödöllőn sokkal erősebb az üzleti turizmus, ez a legfőbb piaci szegmens. Emellett a rendezvény -helyszínként való hasznosításra fogunk a jövőben fókuszálni. A jelenleg csak az üzleti turizmusra tudunk hagyatkozni, a rendezvények tiltva vannak. Jövőbeli tervem az, hogy a környékbeli pozíciónkat erősítsük, tovább növelve az üzleti utazók forgalmát, illetve a rendezvények számát.

Jelenleg milyen kihasználtsággal működik a szálloda?

Minimálisra csökkent a vendégek száma, ha 20-25 százalékot elérünk, az már nagyon jó teljesítménynek számít. A korlátozások bejelentéséig is zömében üzleti vendégeink voltak, de a szigorítások után gyakorlatilag egyik napról a másikra a felére esett vissza a foglalásaink száma, illetve átalakult olyan szempontból, hogy akik hosszabb távra érkeztek, akár 20-25 éjszakára, ők hétvégente megszakítják az itt tartózkodásukat és haza utaznak, mert hétvégén úgysem tudnának semmit sem csinálni a városban.

Ha lezajlik a járvány és visszaáll az élet a régi kerékvágásba, mely területen szeretne erősíteni?

A korlátozások feloldása után először a belföldi szabadidős forgalom fog megélénkülni Ez eddig nem tartozott a szálloda fő profiljába, de mindenképp szeretnénk mi is profitálni ebből. Csak később fog becsatlakozni a rendezvényturizmus, valószínűleg több lépcsőben, létszám korlátok bevezetése mellett. A nagyobb konferenciákra vélhetően az év második feléig várni kell. Mi ennek megfelelően fogjuk felépíteni az értékesítési listát. Az év elején több energiát fogunk fordítani a szabadidős vendégekre, de az üzleti partnereinket is tovább támogatjuk.

Hogyan került a szállodaiparba?

Ez egy közel harmincéves történet most már. A családban van egy kis vendéglátós kötődés, éppen ezért vendéglátóipari szakközép iskolába jártam, ahol az első év végén nyári gyakorlatként egy pár hetet egy szállodában töltöttem londinerként, ahol betekintést nyertem a recepció életébe is. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy a jövőben ezzel szeretnék foglalkozni. A pályaválasztásnál volt egy olyan kérdés, hogy mi szeretnék lenni 40 éves koromban, a válaszom az volt, hogy: szállodaigazgató, úgyhogy az életemet erre építettem fel. A főiskolát Veszprémben végeztem el, az utolsó évét és a gyakorlatomat viszont már Budapesten töltöttem. Magyarország egyik legnagyobb szállodájában végeztem a gyakorlatomat. Minden területen dolgoztam egy kicsit, de legjobban a recepció, porta rész tetszett. Később ezen a területen kezdtem is el a pályafutásomat, aztán adódott egy lehetőség, átkerülhettem az értékesítési területére, a szálloda vezető mellé, mint értékesítési asszisztens. Ebben az időben indult el az internet forradalma, az online szállásfoglalás, fő feladatként ezt a területet kaptam meg. Ebből nőttem ki magam sales managerré, majd folytattam pályafutásomat egy másik szállodában.

Mi az ön vendéglátós, vendégvárós ars poeticája?

Van egy elcsépelt mondás erre, hogy: „a vendég érezze otthon magát” és valóban, ami kor azt mondhatjuk egy vendégnek, hogy: „Üdvözöljük újra itthon”, az a legjobb. Fontos, hogy a vendégek valóban így térjenek vissza, ne pedig kényszerből, hogy csak az üzleti útjuk miatt kénytelenek nálunk lenni.

Milyennek látja a szállodaipar jövőjét az Airbnb világában?

Azt gondolom, hogy az Airbnb és a szállodaipar megfér egymás mellett. Más vendégkört szolgálnak ki. A szállodákban továbbra is a kényelmet keresik a vendégek, azt, hogy kiszolgálják őket, hogy helyben legyenek az étkezési lehetőségek, az üzleti utazóknál a rendezvényhelyszín, ezeket az Airbnb nem tudja biztosítani. Viszont vannak, akik szeretik a szabadságot, hogy ne legyenek kötve a szállodának a menetrendjéhez, nekik az Airbnb nyújt megoldást. Ahogy külföldön, például Barcelonában és Amszterdamban már szabályozzák az Airbnb-t, ugyanígy itthon is ez várható.

Volt már ideje felfedezni Gödöllőt? Hogy tetszik a város?

Sajnos a koronavírus-járvány miatt még nem volt igazán lehetőségem megnézni Gödöllőt, de mindenképp szeretném megismerni a várost. Azt gondolom, hogy ez alapkövetelmény is egy szállodaigazgató részéről. Fontos, hogy megismerjem a környezetet, kapcsolatba kerüljek azokkal az emberekkel, akik működtetik a települést, illetve a kapcsolódó vállalkozásokkal jó kapcsolatrendszert alakítsak ki. Amint lehetőségem adódik, bejárom a várost, valamint terveben van az is, hogy felkeresem a környéken lévő turisztikai célpontokat is. Szeretnék a veresegyházi medveparkkal és a Hungaroringgel is jó együttműködést kialakítani.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Élelmiszermentés a Megújult Nemzedékért Alapítvánnyal – Nemcsak kenyérrel él az ember!

Kézenfogó kézműves klubra gyűjt adományokat Diverzitás Alapítvány