in

AZ ÚJ HELYZETEKHEZ IGAZODNAK A BŰNÖZŐK

A képviselő-testület elfogadta a Gödöllői Rendőrkapitányság 2022. évi munkájáról szóló beszámolót. Az ülésen Latorovszky Gábor rendőr ezredes rendőrségi tanácsos, megbízott kapitányságvezető tájékoztatta. Mint a beszámolóból kiderült, Gödöllőn 2022-ben az előző évhez képest növekedett a regisztráltbűncselekmények száma.

Néhány adat a bűnügyi statisztikából:

A közterületen elkövetett bűncselekmények száma a 2021. évi 140 esetről, 165 esetre emelkedett. Ezek közül legjellemzőbbek a garázdaságok, rongálások, testi sértések.

Míg 2021-ben 51 esetben került sorsérüléssel járó közlekedési baleset helyszínén intézkedésre, 2022-ben 79 esetben. Halálos kimenetelű baleset 2021-ben egy alkalommal, míg 2022-ben 2 alkalommal történt.

Csökkent viszont a rablások, a lakásbetörések és a gépkocsi lopások száma.

Latorovszky Gábor felhívta a figyelmet arra, a közterületen történt esetek jelentősen befolyásolják a lakosság szubjektív biztonságérzetét.

Jelentősen megnőtt viszont az online térhez kapcsolódó bűncselekmények száma. A megbízott kapitányságvezető figyelmeztetett, az elmúlt években sok olyan változás volt, ami átalakította mindennapi életünket, s ezeknek a hatásai megjelennek a bűnügyi statisztikában is. Mint mondta, a COVID hozta az online világban való jelenlétet, aminek a következtében megnőttek az adathalászattal és az online vásárlásokkal kapcsolatos esetek.

Ahogy a beszámolóban olvasható, mintegy megduplázódott az olyan online csalások száma, amikor a sértett a bankszámlájának adatait az elkövető részére megadja, aki külföldi bankszámlára a jogtalanul megszerzett összeget továbbítja. A nyomozóhatóságok az esetek döntőtöbbségében már késve szereznek tudomást a bűncselekményről, s a megkeresések késve érkeznek a sértett bankjához.

Mint elhangzott, a kapitányságon folyamatos a munkaerőhiány, ezt átcsoportosításokkal igyekeznek kompenzálni, s emiatt az állomány már nem is vesz részt a migrációval kapcsolatos feladatok ellátásában.

Ahogy a beszámolóban olvasható, kiemelt figyelmet igényelt a körzeti megbízotti státuszok állandó feltöltöttsége, annak érdekében, hogy a lakossághoz legközelebb álló rendőri állomány feladatát teljes létszámmal tudja teljesíteni. Gödöllő városban 4 fő körzeti megbízott, 8 fő járőr és 5 fő szolgálatparancsnok lát el szolgálatot. A körzeti megbízottak magas személy- és helyismerettel rendelkeznek, mely elengedhetetlen a közbiztonsági helyzet fenntartásához. Kapcsolatuk rendkívül jó az önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, iskolákkal, egyéb rendészeti feladatokat ellátó személyekkel. A Gödöllői Rendőrkapitányság nagy hangsúlyt helyez a megelőzésre, ennek érdekében a Bűnmegelőzési Csoport a múlt évben is együttműködött a helyi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatást ellátó személyekkel és intézményekkel, közoktatási intézményekkel, a pártfogó felügyelői szolgálattal, a drogmegelőzést, illetve drog rehabilitációt végző intézményekkel.

Általános tapasztalat. hogy a fiatalok nincsenek tisztában tetteik következményeivel. Bagatellizálnak minden iskolában vagy az intézményen kívül történt esetet, ami akár szabálysértéssé, rosszabb esetben bűncselekménnyé fajulhat.

Az interaktív előadásokon kiderült, hogy a fiatalok tájékozottak a nagyvilág

dolgaival kapcsolatban, ismerik az aktuális dizájnerdrogokat, de nincsenek tisztában azzal, hogy használóként, terjesztőként milyen következmények várnak rájuk. A rendőrség fontosnak tartja, hogy a fiatalok tudják, hogy mely diákcsínyek minősülnek bűncselekménynek, hogy ne váljanak elkövetővé, de legalább ennyire fontos az, hogy tisztába legyenek azzal, hogy hogyan tudják megelőzni az áldozattá válást, valamint hogyan, és kitől tudnak segítséget kérni. (KJ)

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

MEGHÍVÓ

MÁRIABESNYŐI POSTA: VÉCSEY LÁSZLÓ LÉPJEN!