in ,

Babi néni utolsó üzenete: “Mindenkit szeretek.”

Végső búcsút vettek Vass Károlynétól

A Gödöllői Református Templomban, evangélikus szertartás szerint vettek végső búcsút Vass Károlyné, Babi nénitől. A nagy köztiszteletben álló, Gödöllő Város Díszpolgára címmel kitüntetett pedagógus életének 98. évében távozott közülünk.A szertartást Albert Gábor, a Gödöllői Evangélikus Egyházközség lelkésze vezette, Gödöllő városa nevében dr. Gémesi György polgármester búcsúzott.A szertartáson Roszík Gábor, evangélikus lelkész, a Tessedik Sámuel Szeretetotthon – ahol Babi néni életének utolsó időszakát töltötte – nevében összefoglalt gondolatait Albert Gábor tolmácsolta az egybegyűlteknek. Egykori iskolája, a Petőfi Sándor Általános Iskola, valamint volt tanítványai és kollégái nevében Lencsés Csaba búcsúzott, a barátok nevében pedig Six Edit emlékezett.

Különleges, személyes hangvételű búcsúztatás részesei lehettek azok, akik eljöttek szombaton délelőtt a Gödöllői Református templomba. A megemlékezést az a szeretet járta át, ami Babi nénit is egész életében jellemezte.
Albert Gábor lelkész beszédében kiemelte: Babi nénire gondolva három fogalom jut az eszébe: az élet, a minőség és a hűség. Babi néni maga volt az élet, keresztényien, vidáman, küzdelmesen, valamint a másokért való élet – Isten ajándékaként.
Minőség: Erre törekedett egész életében. Adni lehetett és adni kellett a szavára. Ezt tartotta szem előtt a tanításban és később közösség vezetőként.
A hűség: Hűség a családhoz, a pedagógus pályához, Gödöllőhöz, a nyugdíjasokhoz, az evangélikus gyülekezethez és Istenhez.

Gémesi György polgármester személyes emlékeit elevenítette fel, gyermekkorától, amikor az iskolapadban első alkalommal találkoztak, egészen az utolsó látogatásig. Mint mondta, nem az életrajzát fogjuk megőrizni emlékeinkben, hanem a személyes történeteket, amelyekből mindenki bőven tudna mesélni, akik ismerték. Mégis egy olyan történetet emelt ki, ami nem vele, hanem testvérével történt, akinek osztályfőnöke volt. Jól jellemzi Babi nénit, hogy amikor négyes találata volt a lottón, nem valami jelentősebb dolgot vásárolt belőle, hanem az egész osztályát elvitte Budapestre az állatkertbe és fagyizni. De, mint mondta, örök emlékként marad meg szemének csillogása, és az is, amikor az egyik látogatás során egyszercsak, váratlanul, egy természetes mozdulattal megsimogatta. „ Számos ilyen pillanat volt az életében, amit megköszönhetünk a jó Istennek, hiszen ezek itt maradnak nekünk” .

Roszík Gábor üzenetében úgy fogalmazott, megtisztelő, hogy Babi néni élete utolsó éveit a Tessedik Sámuel Szeretetotthonban töltötte, ahol tartással és méltósággal viselte korát és betegségét. Mint írta őket is a messze múltba nyúló szálak kötötték össze: Bár ők itt Gödöllőn találkoztak, édesapja gyakori vendég volt teológus diákként társaival Babi néni családjánál Sopronban. Felidézte az otthonban töltött időszakát, és az utolsó találkozás emlékét.

Lencsés György, aki először tanítványa majd kollégája volt a Petőfi iskolában, pedagógiai pályáját elevenítette fel. Mint mondta, a földrajz órákat internet és projektor nélkül is olyan szemléletessé tudta tenni, hogy a diákok maguk előtt látták az Andok vonulatait és hallották az óceánok morajlását. Minden diákkal megtalálta a hangot, osztályfőnökként pedig – a szó legjobb értelmében – tyúkanyója volt diákjainak. Hivatását teljes odaadással végezte még nyugdíjasként is, amikor délutános napköziben vállalt feladatot.

A barátok nevében vett végső búcsút Six Edit, aki nem csak alpolgármesterként és civil vezetőként ismerte Babi nénit. Mint elmondta, barátságukat “édesanyjától örökölte”, de a generációs különbséget sosem érzékeltette. “Hitet, céltudatosságot, kitartást és az emberek szeretetét tanultam tőle. Később sokat dogoztunk együtt, amikor megtapasztaltam kitartását, tanulásra készségét és céltudatosságát. Szerette a várost, a régit és az újat is.”
Megosztotta a gyászolókkal az utolsó találkozás emlékét, amikor is Babi néni azzal búcsúzott tőle: “Mondd meg mindenkinek, hogymindenkire szerettel gondolok, senki iránt nincs bennem ellenérzés, mindenkit szeretek.”

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

PÁLYÁZATI HIRDETMÉNY

Kitárult a Mesés (B)irodalom kapuja