in , ,

Benedek Krisztina a Körösfői-Kriesch Aladár Művészeti díj idei kitüntetettje

Ünnepélyes keretek között adták át a Körösfői-Kriesch Aladár Művészeti Alapítvány díját október 29-én este a Gödöllői Királyi Kastély dísztermében. Az elismerést idén Benedek Krisztina népi énekes, táncpedagógus, a Damjanich János Általános Iskola és a Frédéric Chopin Zenei AMI tanára vehette át Az ünnepségre minden évben az egykori gödöllői művésztelep alapítójának születésnapján kerül sor. A rendezvényen megemlékeztek a nemrég elhunyt Körösfői Lászlóról, az alapítvány létrehozójáráról, aki haláláig betöltötte a kuratórium elnöki tisztét.

A megemlékezés hagyományosan Körösfői-Kriesch Aladár szobránál, koszorúzással vette kezdetét, ahol a művész emlékét ápoló szervezetek és intézmények tisztelegtek, majd a Gödöllői Királyi Kastélyban folytatódott, ahol Kriesch György, Körösfői-Kriesch Aladár unokája előadásával idézték fel a gödöllői művésztelep alapítójának alakját. Ez alkalommal Körösfői-Kriesch Aladár és Nagy Sándor barátságába pillanthatott be a közönség a két művész alkotásain keresztül.

Itt került sor a Körösfői-Kriesch Aladár Művészeti díj és Emlékplakett átadására is. Az elismerést Benedek Krisztina részére Babarczy Tamás, a kuratórium titkára adta át.
A kitüntetettet L. Péterfi Csaba, Gödöllő város önkormányzatának kommunikációs igazgatója méltatta, aki kiemelte: Benedek Krisztina mindig hű maradt szülőföldjéhez a galgamentéhez, hű maradt szeretett városához Gödöllőhöz, gyökereinkhez a magyar népikultúrához. Ebből merít minden nap előadóművészként, pedagógusként és édesanyaként is.
Ismertette Benedek Krisztina pályafutását és eredményeit, valamint szólt azokról a sikeres növendékeiről, akik kiváló eredményeket értek el, valamint azokról, akik a művészpályán találták meg jövőjüket.
A laudációban felelevenített egy történetet, ami szerint, amikor Orbán Balázs néprajzkutató meglátogatta a Jersey szigetén emigrációban élő Victor Hugot, az író azt mondta a lelkes és tettre kész fiatalembert megismerve, hogy ötven ilyen emberrel sikerre lehetne vinni egy forradalmat.
– Victor Hugo szavaival csak félig egyetértve, de máshogy fogalmazva én úgy gondolom 50 hasonló emberrel mint Benedek Krisztina, akiben ennyi energia, tettvágy, haza és munkaszeretet, valamint az ifjúság, a következő generáció szeretete és tisztelete megvan, ha nem is forradalmat, de biztosan egy sokkal jobb jövőt tudnánk teremteni – zárta gondolatait L. Péterfi Csaba.
A díj átvételét követően Benedek Krisztina megemlékezett azokról a tanárokról és művészekről, akik életében meghatározó szerepet játszottak. Beszédében kiemelte, milyen fontos szerep jut a pedagógusoknak a gyerekek életében: a meghatározó, jó tanárok nem csak egyengetik a diákok útját, hanem példát is mutatnak számukra.
Az est ünnepi műsorában Annus Réka népi énekes, Széphalmi Pál táncművész, valamint a Frédéric Chopin AMI egykori és mai növendékei Lázár Eszter Margaréta (hárfa), Szentgáli-Varga Villő Árnika (hárfa), Benedek Benjámin (zongora), és a Cibri énekegyüttes (népi ének) közreműködött, valamint Körösfői Anna, Körösfői-Kriesch Aladár dédunokája olvasta fel Nagy Sándor írását.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Felhívás: Keresik a város karácsonyfáját

Gödöllői Szolgálat: Novembertől kéthetente