in

Bízom benne, hogy megnyugszanak a kedélyek és békében dolgozhatunk együtt Gödöllőért

Beszélgetés Bárdy Péter alpolgármesterrel

30 perc című műsorunk eheti vendége Bárdy Péter volt. Az október 23-án, az új képviselő-testület alakuló ülésén egyhangúlag megválasztott alpolgármesterrel arról beszélgettünk, hogyan került a helyi politikába, mit gondol a Gödöllőn most előállt helyzetről, mit tart a legnagyobb kihívásnak és milyen önkormányzati feladatokat fog ellátni.

Hogyan került a helyi politikába?

Fogalmazhatunk úgy is, hogy belenőttem. Édesapám a Lokálpatrióta Klub egyik alapítója volt. Így aztán gyerekkorom óta részt vettem annak rendezvényein. Az önkormányzati képviselőket és az ottani munkát már gyerekkorom óta követtem valamilyen szinten. Később aztán, gimnazista és egyetemista koromban elkezdett érdekelni a helyi politika. Egyetemistaként már több lokálpatrióta kampányban is részt vettem. Idén a polgármester megkeresett, hiszen tudta, hogy van ilyen típusú érdeklődésem, hogy vannak olyan tapasztalataim, amik hasznosak lehetnek a város számára. Megkérdezte, hogy elvállalnám-e a képviselőjelöltséget, én pedig a legnagyobb örömmel mondtam igent.

Édesapja neve gyakorlatilag „fogalom” Gödöllőn, tanított a Törökben, majd a Premi igazgatója volt. Rengetegen ismerték, szerették. Kicsoda ifjabb Bárdy Péter?

Született gödöllői vagyok. Az Alvégen jártam óvodába, általános iskolába, majd a Premontreiben érettségiztem. Ezután, szemben a családi pedagógusi hagyománnyal, a Corvinus egyetemen végeztem politológus-közgazdász szakon, majd a CEU-n tanultam fenntarthatóságot és rendszerpolitikát. Elég komoly civil érdeklődésem is van, gimnazista korom óta több civil szervezet munkájában vettem részt.

A Gödöllőn most előállt helyzet kapcsán, mint politológus, milyen meglátásai vannak?

Nem szeretnék a független elemző szerepében tetszelegni, hiszen Gödöllő város alpolgármestere vagyok. Éppen ezért nem szeretném kívülről elemezni a helyzetet, amikor én is szereplője, megélője, aktív formálója vagyok a folyamatoknak. Nagyon vártam az alakuló ülést, hiszen ez a közös munkának a kezdete. Ehhez képest nagyon nagy csalódással éltem meg azokat az órákat, a már ismert események miatt. Vegyük ezt úgy, hogy még a választási kampánynak volt a lecsengése. Bízom benne, hogy megnyugszanak a kedélyek és békében dolgozhatunk együtt Gödöllőért. Függetlenül attól, hogy mivel értünk egyet és mivel nem. A város számára az a fontos, hogy megtaláljuk a közös pontokat, hogy olyan fejlődési pályán tudjuk tartani Gödöllőt, amilyenen az elmúlt 29 évben is volt. A fölösleges összeütközések, a méltatlan pillanatok, mint ami az alakuló ülésen is volt, nem segítik azt, hogy Gödöllő a következő években is úgy tudjon fejlődni, mint az elmúlt három évtizedben.

Meglepte, hogy Gémesi György Önt kért fel az alpolgármesteri tisztségre?

Óriási megtiszteltetés, hogy megkaptam a bizalmat. Ez egy főállás, legnagyobb örömömre reggeltől estig Gödöllőért tudok dolgozni.

A polgármester nemcsak, hogy felkérte, de a képviselő-testület egyhangúlag meg is választotta. Mit gondol erről?

Már maga a jelölés is nagy megtiszteltetés volt, de az, hogy egyhangúlag támogatott mindenki, óriási dolog! De ez felelősség is egyben, érzem ennek a súlyát. Ennek megfelelően fogom végezni a munkámat a következő években. Bízom benne, hogy meg tudom találni a közös hangot mindenkivel, nemcsak a képviselő-testületben, hanem Gödöllőn is. Ahogy Gémesi György is nyilatkozta, hogy 34 ezer gödöllői lakos polgármestere szeretne lenni, én is a lehető legőszintébben tudok ehhez csatlakozni.

Mit tart a legnagyobb kihívásnak?

Ami engem illet, minden új feladat, minden új megbízatás, minden új szituáció kihívás számomra. Én eddig a versenyszférában dolgoztam, gazdasági területen, elemzőként, projektvezetőként. Ehhez képest az alpolgármesteri megbízatás, bár sok mindent fel tudok majd használni a korábbi tapasztalataimból, ez egy egészen más feladat. Gödöllő előtt is sok kihívás van. Rövidtávú kihívás, hogy ebben az új politikai felállásban hogyan tudunk hatékonyan együttműködni, hogy a lehető legeredményesebben tudjunk Gödöllő fejlődésének érdekében dolgozni. Természetesen van a város életében számos hosszútávú kihívás is. Ilyen például az új technikai megoldások beemelése a város üzemeltetésébe, illetve fejlesztésébe. Ezt szokták smart city, okosváros koncepciónak hívni. Egy másik nagyon fontos terület, hogy az egyre inkább érződő ökológiai válságra milyen választ tud adni akár egy nemzet, akár egy település. Olyan programokat kell kialakítani, amikkel lépésről-lépésre, hosszú távon tudjuk a saját életfeltételeinket biztosítani. Ez egy évtizedes léptékű feladat, aminek a megoldását most nekünk kell elkezdeni és véghez vinni.

Lehet már tudni, hogy milyen önkormányzati feladatokat fog ellátni?

Igen, már egyeztettünk mind Gémesi Györggyel, mind Bajkó Norbert alpolgármester társammal. Bajkó Norberthez fog tartozni az egészségügy, a szociális szféra, a közbiztonság, illetve a különböző brüsszeli közvetlen uniós támogatások becsatornázása. Ő ennek a szakértője, hiszen ilyen típusú tanulmányokat, kutatásokat folytat itt, a Szent István Egyetemen. Alapvetően ezek lesznek az ő feladatai és minden más hozzám fog tartozni. Tehát a városfejlesztés, városüzemeltetés és vagyongazdálkodási feladatok.

Milyen a kapcsolata a másik alpolgármesterrel, sikerült már megismerkedniük?

Igen, természetesen az alakuló ülés óta számos alkalommal találkoztunk, egyeztettünk. Biztos vagyok benne, hogy nagyon jól együtt fogunk tudni működni.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Eltűnt személy után kutatnak

Végső búcsú dr. Fábri Mihálytól