in

Civil a pályán!

Beszélgetés Kecskés Judittal

Gödöllő Város Önkormányzatának civil referensével beszélgetve szóba kerültek a koronavírus-járvány okozta nehézségek, a lezárult civil pályázat, az újabb szervezetek és persze a civil kerekasztal idei tervei.

A COVID a civil szervezetek életét is jelentősen befolyásolta. Hogyan tudtak megbirkózni a járvány okozta nehézségekkel?

Bizony, a koronavírus-járvány rányomta a bélyegét a civil szervezetek működésére is. Ezeknek a csoportoknak, szerveződéseknek nagyon fontos, hogy összejöhessenek, közös programokat, rendezvényeket szervezhessenek, hiszen nagyon jelentős a közösségépítő és- éltető szerepük. Az, hogy erre most hosszú hónapok óta egyáltalán nem volt mód, nagyon megnehezítette az életüket. Szerencsére egyre többen élnek az elektronikus eszközök adta lehetőségekkel, ebben nagyon büszkék lehetünk az idősebb korosztályra is. Szinte már magától értetődő, hogy egy-egy Zoom tájékoztatóra, egyeztetésre az idősebbeket is mindenféle probléma és nehézség nélkül várhatjuk. Így a modern technikának köszönhetően át lehetett valamelyest hidalni ezt a nehéz időszakot. A saját tapasztalatomból is csak azt tudom mondani, hogy sokszor már az is élmény volt, amikor képernyőn láthattuk egymást, hosszú hetek elszigeteltsége után.

Lezárult a civil pályázat, illetve áprilisban megtörtént a keret felosztása is. Hogyan értékeli a pályázatot?

Nagyon hálásak vagyunk az önkormányzatnak, hogy megmaradt a civil keret. Igaz, hogy valamelyest csökkentve, de akkor is ez jó lehetőség arra, hogy a civil szervezetek támogatást, segítséget kapjanak, hiszen vannak köztük olyanok, amelyek csak ebből a keretből tudnak működni. Valamivel kevesebben adták be idén a pályázatot, kicsit talán óvatosságból is, mert tudtak a keretcsökkentésről. Volt olyan szervezet is, amely kifejezetten hangsúlyozta, hogy megoldja a működését más forrásokból és szeretné, hogy teret, lehetőséget adjon a pályázat olyanoknak, akiknek nagyobb szükségük van rá. A javaslattételi folyamatban most is részt vett a Gödöllői Civil Kerekasztal Egyesület elnöksége, hiszen nekik testközelből van tapasztalatuk, rálátásuk a civil szervezetek működésére. Ezután a Kulturális Bizottság kialakította a véleményét és idén, rendhagyó módon – mivel a veszélyhelyzet miatt nem lehet képviselő-testületi ülést tartani –, polgármesteri hatáskörben történt a döntés a pályázatról, aminek kiértesítése a közelmúltban megtörtént.

A gödöllői civil paletta nagyon színes, milyen területeket ölelnek fel ezek a szervezetek?

Gödöllő igazán büszke lehet a civil életére, közel 70-80 civil szervezet vállal aktív szerepet a város életében. Ezek a szervezetek mind-mind egy-egy érték, fontos cél mentén szerveződtek és nagyon tiszteletre méltó a tevékenységük, mert gyakorlatilag önkéntesen végzik a munkájukat. Nem kívülről várják a segítséget, hanem tenni akarnak azért, hogy szebbé, jobbá tegyék az életüket, környezetüket és nem önmagukért, hanem másokért munkálkodnak.

A világjárvány ellenére is jelentek meg új szervezetek, kezdeményezések az elmúlt időszakban…

Valóban vannak újak, például van egy lelkes fiatalokból álló csoportosulás, a Nyitott Kertek Közös Utca nevű kezdeményezés, akik azon dolgoznak, hogy megrendezzék július elején a Kőrösfői utca-ünnepet. Nagyon értékhordozó dologról van szó, az egykori művésztelep értékeit és szellemiségét szeretnék feleleveníteni. Ezenkívül vannak más csoportok, mint például a Gödöllői Fotós Kör, akik nemrégiben alakultak, nagyon szépen patronálja őket a DUFLEX Fotográfiai Stúdió, már meg is rendeztek egy-egy kiállítást a városi könyvtárban és a Civil Házban. Egy másik izgalmas kezdeményezés, az úgynevezett „Anyaplacc”, vállalkozó kismamák szerveződése, akik azon fáradoznak, hogy segítsék egymást. Szintén elég friss kezdeményezés a Dombvidék Kosárközösség vagy a Rotary Club gödöllői szervezete. Tehát folyamatosan alakulnak új csoportok, a nagy múltú, több évtizedes gyakorlatú szervezetek mellett.

Már többször is adtunk hírt az élelmiszermentésről, ami nagy segítséget jelent a rászorulóknak és környezetvédelmi szempontból is jelentős. Működött a program a veszélyhelyzet alatt is?

Hogyne, a működtetői vállaltak minden kockázatot, semmiféle szünet nem volt a programban és természetesen a járványügyi szabályoknak megfelelően történt mindez. Közel négy éve működik már Gödöllőn az élelmiszermentés a Megújult Nemzedékért Alapítvány vezetésével, szorosan együttműködve a Magyar Élelmiszerbankkal. A városban a TESCO-ból, az ALDI-ból, a KFC-ből és Jókenyér pékségből hozzák az adományokat és osztják szét a rászorulók között. Tavaly csak Gödöllőn, több mint 56 tonna élelmiszert mentettek meg és osztottak szét! De külön szervezésben a Gödöllői Fészek Nagycsaládosok Egyesületének önkéntesei is szerveznek hetente kétszer élelmiszermentést és- osztást a saját körükben.

Nem könnyű az idei esztendőre bármit is tervezni, hiszen nagy a bizonytalanság, de mégis mit tudhatunk a civilek terveiről?

Nagy örömünkre május 3-tól megnyílik a Civil Ház és reményeink szerint újra pezsgő élet tölti majd be, bár egyelőre még óvatosak vagyunk. Remélhetőleg a járványügyi helyzet megengedi majd, hogy megtartsuk a Gödöllői Civil Kerekasztal nagyobb programjait, a már komoly hagyományokkal bíró Civil pikniket, Civil utcát és a Civil Karácsonyt. Október elején szervezünk egy új – reméljük hagyományteremtő – rendezvényt, a követes adománygyűjtéshez kapcsolódó Új Nap, Új Remények sétát. Ezeken túl természetesen a szervezetek tervezik a saját programjaikat is, bár a pályázatokat elolvasva azt láttam, hogy több nagy múltú rendezvényt nem fognak megtartani. Nagyon nehéz ez az időszak, mert senki sem tudja, hogy mire számítson. De úgy látom, hogy mindenki már nagyon várja a személyes találkozásokat, az összejövetelek lehetőségét és bíznak benne, hogy meg tudják valósítani mindazt, amit célul tűztek ki az idei évre.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Rongyos Könyvvásár

Hulladékgyűjtési akció!!!