in

Diadal a könyvtárban…

Beszélgetés Liskáné Fóthy Zsuzsannával

30 perc című műsorunk   vendége az egy éve, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ igazgatójának választott Liskáné Fóthy Zsuzsanna volt. Az igazgatónő mesélt az intézmény átalakulásáról, a „könyvtár kommandóról”, a Zöld Könyvtárról, és persze az is szóba került, hogy a mai világban hogyan lehet a fiatalok számára vonzóvá tenni a helyet.

 

27 éve dolgozik a könyvtárban, hogyan került oda?

Emlékezetes időszak ez az életemben. A főiskolán magyar-könyvtár szakra jártam, 1992. június 19-én kaptam meg a diplomámat, majd július 1-től kezdtem meg a munkát az akkor még Juhász Gyula Könyvtárban. Bár tanárként végeztem, az oktatás az akkori iskolarendszerben nem volt számomra vonzó. Mivel olvasóként rengeteget jártam a könyvtárba, ott jól ismertek, és egy alkalommal Fülöp Attiláné, Mirza megszólított, hogy volna-e kedvem itt dolgozni. Volt.

A könyvtári munka közül melyik terület áll önhöz a legközelebb?

A gyermekkönyvtári feladatok. Nagy vágyam volt, hogy ott dolgozhassak, de ez kimaradt. De a pedagógusvénának köszönhetően megtaláltam a lehetőséget a gyerekekkel való munkára. Hat évig csináltam olvasótábort, ahol 10-13 évesekkel dolgoztunk együtt. Olyanok jártak oda többek között, mint Túry Bálint filmrendező, Lotfi Begi és Komáromi Gergő, aki ma környezetvédőként ismert. Sokáig csináltam könyvtári órákat is, amiket nagyon szerettem. Ezek olyan foglalkozások, amelyek segítenek a gyerekekkel játékos formában megkedveltetni a könyvtárat.

Évente mennyi rendezvény van Önöknél, és melyek a legsikeresebbek?

Döbbenetes számot fogok mondani: tavaly 618 rendezvényünk volt, 17 ezer látogatóval. Ebben természetesen a kisebb programjaink is benne vannak, nemcsak a nagy író-olvasó találkozók. Elég sok kiállítás van, évi 8-10- et rendezünk és azt gondolom, hogy ennek is nagyon jó húzóereje van, mert olyan közösségeket mozgatnak meg a témák, akik addig nem voltak fellelhetőek a könyvtárban. Nagyon szeretik az olvasóink az úgynevezett „mikró rendezvényeket”, amikor olyan írókat, költőket hívunk meg, akikre nem 150- en kíváncsiak, hanem csak harmincan-negyvenen, viszont ezekből mindig hangulatos, mély beszélgetésnek kerekednek ki.

Manapság a kisközösségek a motorjai a működő civil életnek, a könyvtárban is vannak ilyenek

Igen. Ezek általában önszervező csoportok. Vannak egészen régi kiscsoportjaink, amik 17-18 éve működnek, ilyen például az értelmiségi találkozó dr. Heltai György vezetésével, de régóta működik az írókörünk, az IRKA is. De vannak nálunk rejtvényfejtők, biblioterápiára járók, és van baba-mama kuckónk. Ezek a felnőtt közösségeink, de emellett működnek kamaszoknak szóló kisközösségek is.

Tavaly választották meg igazgatónak; a programjában fontos pont volt a Zöld Könyvtár, Mit jelent ez pontosan?

2019 a Zöld Könyvtár éve. Minden héten van legalább egy gondolat vagy dolog, ami eköré fonódik. Elhatároztuk, hogy sok mindenben megzöldülünk. Egyrészről a környezetünket igyekszünk zöldíteni. Nem rég készült el a könyvtár belső teraszának a zöldítése. Erre nagyon büszke vagyok, mert sajátkezűleg végeztük a munkákat. Magaságyásokat építettünk, amiket gyönyörű növényekkel ültettünk be, magunk festettük a zsalurácsokat, hogy aztán szép növényekkel futtassuk be. A padló is felújításra került és egy kis zárt könyves terasz készült el. Ezzel egy remek új térrel bővült a könyvtár szolgáltatása.

Fontos kérdés a mai világban, hogy hogyan lehet a fiatalok számára vonzóvá tenni a könyvtárat…

Szerencsés helyzetben vagyunk, a kollégáim kreativitása miatt. Körülbelül öt éve jól érzékelhetővé vált, hogy a 14-17 éves korosztály kikopik a könyvtárból. Kevés olyan dolog volt, amivel ott tudtuk őket tartani. Ekkor hirdettük meg az Olvasók Diadala című játékunkat. Ez egy új típusú olvasásfejlesztési játék, amivel aztán később komoly díjakat nyertünk el. Ennek a lényege, hogy az olvasás mellett mindenféle digitális kütyüvel próbáljuk a gyerekekhez közel vinni a hagyományos olvasási szokásokat. Abban hiszünk, hogy úgy tudjuk a gyerekekkel megszerettetni az olvasást, hogy ha olyan eszközökkel közelítünk, ami közel áll hozzájuk. Tavaly októberben adtuk át a KamaszHidunkat, ahol van két szobabicikli, amit tekerni kell ahhoz, hogy a telefonodat fel tudd tölteni. Biciklizés közben persze képregényeket, regényeket lehet olvasni. Nagyon hiszek a fiatalokban és igenis azt gondolom, hogy a könyvtárosok kezében vannak olyan eszközök, amikkel meg lehet szerettetni a fiatalokkal az olvasást.

Létezik az úgynevezett „könyvtár kommandó”, ami azt jelenti, hogy a különböző városi eseményekre kivonul az intézmény…

Az első akciónkat körülbelül 10 éve kezdtük el egy Belvárosi Napokon és azóta is nagyon sok városi rendezvényen vagyunk jelen. A mai napig is nagyon fontos küldetésnek tartom, hiszen nekünk nemcsak azoknak kell megfelelnünk, akik bejönnek a könyvtárba, hanem a többieket is be kell csábítanunk. Ezek a rendezvények pedig alkalmasak erre.

A tavalyi évben három díjat is bezsebelt a könyvtár. Melyek voltak ezek?

Nagyon büszkék vagyunk a tavaly évünkre, valóban díjeső volt. Rengeteg sok munkánk érett be. Az első a Könyvtári Minőségi Díj volt, ahol két innovatív szolgáltatásról kellett komoly pályázati munkát készíteni. Az egyik pályázatunk az Olvasók Diadala olvasásfejlesztési játék volt, a másik pedig az irodalmi kerekasztal tevékenysége. Az országban először egy városi könyvtár kapta meg ezt a díjat, úgyhogy erre különösen büszke vagyok.A másik díjunk érdekes volt, mert ugyanezt a szolgáltatásunkat a versenyszférában is „kipróbáltuk”, a Minőség-Innováció pályázaton; kulturális kategóriában lettünk Nemzeti Díjasok. A harmadik pedig egy Pest megyei innovációs elismerés volt, amit az innovatív ötleteinkért kaptunk.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Múzeumok Éjszakája

Tájékoztatás szúnyoggyérítésről