in

Elfogadta a képviselő-testület a 2019. évi költségvetést

A képviselő-testület idei első ülésén, január 31-én 12 igen, 2 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta a Gémesi György polgármester által benyújtott 2019. évi költségvetést. A költségvetésről Molnár Árpád (Fidesz-KDNP) képviselő kezdeményezésére név szerinti szavazással döntött a képviselő-testület. Ennek eredményeként a Gödöllői Lokálpatrióta Klub képviselői (Szűcs Józsefné, Kis Antal, Pecze Dániel, dr. Jeney László, dr. Györfi Beáta, Pelyhe József, dr. Pappné Pintér Csilla, Tóth Tibor, Halász Levente és Varga Árpád), valamint Gémesi György polgármester és Kristóf Etelka (Jobbik) igennel voksolt, Molnár Árpád és Simon Péter Gellért (Fidesz-KDNP) nemmel, Kovács Barnabás (MSZP) pedig tartózkodott.

A képviselő-testület Gödöllő Város Önkormányzatának és intézményeinek 2019. évi összes bevételét és kiadását 12.258.119 E Ft főösszeggel állapította meg, melyből az Önkormányzat bevételi és kiadási főösszege 8.725.572 E Ft.

A testület Gödöllő Város Önkormányzatának és intézményeinek 2019. évi összes bevételi és kiadási főösszegén belül – a költségvetési bevételt 6.535.758 E Ft főösszeggel – a költségvetési kiadást 9.406.052 E Ft főösszeggel állapította meg. A költségvetési egyensúly biztosítása érdekében összesen 709.134 E Ft belső finanszírozási célú előző évi költségvetési maradványt, valamint 2.161.160 E Ft forgatási célú értékpapír beváltási bevételt vontak be a tárgyévi bevételek közé.

De nézzük, miből, mire és mennyit költ idén az önkormányzat, ha a legfontosabb tételeket emeljük ki.

Helyi adók bevételeiből összesen 3263 millió Ft bevételre számít a város, ebből 2,4 milliárd az iparűzési adó bevétel.

Az önkormányzat tényleges (a nettó finanszírozás során várható) állami forrása 932.984 E Ft lesz, amit a kötelező feladatok ellátására kap a város, az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás ugyanis 430.029 E forintot vesz el a város pénzforrásaiból. Miután a köznevelési intézmények működtetése teljes körűen az állam feladata lett 2017. január 1-jétől, a magas jövedelemtermelő képességgel rendelkező önkormányzatok, mint a gödöllői is, szolidaritási hozzájárulást fizetnek. Mint azt Gémesi György polgármester a testületi ülésen elmondta, Gödöllő 160-170 millió forintot fordított korábban az oktatásra, a szolidaritási hozzájárulás tehát ennek már több mint 2,5 szerese.

Az idei évben 1,1 milliárd forintot fordít az infrastruktúra fejlesztésére, utak, járdák, parkolók és kerékpárutak fejlesztésére az önkormányzat, a víz-, szennyvíz-elvezetésre, a szennyvíztelep és a szennyvízhálózat rekonstrukciójára pedig 410.455 E forint áll rendelkezésre.

Évek óta folyamatos a városi épületek felújítása, korszerűsítése. Ezek sorában idén három kiemelkedő projekt lesz. Az egyik a városháza Szabadság téri épületének átépítése, amire előre láthatólag 2019-2020. évben kerül sor. Az ezévi munkákra 500,26 millió forintot szánnak a költségvetésben.

Folytatódik a Várkapitányi Lak felújítása is, aminek eredményeként a látványos homlokzati megújítás után a teljes belső helyreállítása kerül sor. Erre 226,4 millió Ft-ot szán az önkormányzat.

Fejlesztik a térfigyelő-rendszert, erre 14 millió Ft áll rendelkezésre.

Tovább szépülhet a főtér is. A tavaly átadott színvonalas közösségi tér fejlesztésére idén 5 millió forint jut.

Mivel Gödöllő igyekszik kihasználni a pályázati lehetőségeket, amelyek több fejlesztést segítenek. Az ezekhez kapcsolódó kiadásokra 161,6 millió Ft-ot tartalmaz a büdzsé.

A városi költségvetésben jelentős tételt képez az informatikai fejlesztés, erre idén 140 millió forintot fordítanak. Ennek jelentős része azonban az ASP-rendszerre való átállásra megy el. Ennek a központi rendszernek a bevezetése az 5000 fő feletti településeknél már kötelező.

A városi kulturális élet három nagy „szolgáltatója” összesen 338,8 millió forint támogatást kap, a Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Kft. 171,228 millió, a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ 119,9 millió, míg a Gödöllői Városi Múzeum 47,6 millió Ft támogatást kap.

A kiemelt Művészeti csoportok munkájának támogatására idén 27,9 milliót Ft áll rendelkezésre. A költségvetésben idén 37 millió forintot szánnak a városi sportszervezeteknek, és 4 milliót a civileknek. Új elem az Ifjúsági Önkormányzat támogatása, ami 1 millió forint.

A költségvetés a www.godollo.hu oldalon a testületi ülések menüpontban megtalálható.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Átadták a felújított Lelkigyakorlatosházat

Hét évre szóló közlekedési terveket fogadtak el a képviselők