in ,

Elindult Gödöllőn is az ételmentő applikáció, a Munch

Április 12-én a Munch ételmentő applikáció Budapest, Debrecen, Szeged és Győr után, Gödöllőn is elindult!

2020 nyarán 4 budapesti fiatal létrehozott egy applikációt, amely az ételpazarlás ellen küzd. Az alkalmazás alapötlete, hogy az éttermek, pékségek, boltok és szállodák értékesíthetik kedvezményesen a nap végén el nem adott ételeiket. Júliusban indult a kezdeményezés Budapesten, és már az első időszakban hatalmas érdeklődést váltott ki a nagyközönségből az ételmentés, így a Munch országosan is elkezdett terjeszkedni.

A Munch.hu elsődleges célja az ételpazarlás visszaszorítása. Aki vesz egy Munch-ot, nemcsak kedvezményesen tud jóllakni, hanem a környezetnek is jót tesz, hiszen eddig ezek az ételek jobb híján a kukában végezték. A vállalkozást 4 egyetemista alapította – Perepelica Kirill, Zwecker Bence, Zsoldos Botond és Wettstein Albert –, mára azonban több lelkes fiatalból áll a csapat, valamint az “Év Fenntartható Vállalkozásának” is választották 2020-ban.

A gödöllői indulás az Élelmiszerbankkal való együttműködésnek köszönhetően tud megvalósulni, amelynek keretében a vendéglátóhelyeken keletkező élelmiszerfelesleg egy része mostantól nélkülözőkhöz fog eljutni. Az alkalmazást eddig csaknem 50.000 felhasználó töltötte le, és az újonnan formálódó gödöllői ételmentő közösség egy Facebook-csoporton keresztül osztja meg a személyes “ételmentő” tapasztalatait.

“Ma az ételpazarlás az egyik legjelentősebb környezeti probléma: az ételek egyharmada kárba vész, és ez a kidobott ételmennyiség felel a világszinten kibocsátott üvegházhatású gázok 10 százalékáért. Magyarországon évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a kukába, amely a környezetnek okozott károk mellett azt is jelenti, hogy kárba vész az a rengeteg értékes munka és alapanyag, amely az élelmiszerek előállításához szükséges.”  nyilatkozta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke, aki helyi lakosként az ételmentésre nyitott gödöllői helyek felkutatásában is aktív szerepet vállal.

A Munch működése egyszerű. Az applikációban különböző “Munchokat” tudunk megvásárolni, amelyek meglepetés ételeket tartalmaznak. A különböző ételcsomagok jellemzően 50 százalékos árengedménnyel kaphatóak, frissek, érintetlenek és jó minőségűek. A Munch.hu célja az ételpazarlás visszaszorítása által a fenntartható, felelős vendéglátás és a társadalmi felelősségvállalás népszerűsítése, amelyben a fenntarthatóság  gazdasági, környezeti és társadalmi aspektusa is szerepet kap. Az el nem adott ételek árusításával mindenki jól jár: a vendéglátóhelyek plusz bevételre tesznek szert, a vendégek kedvezményesen jutnak hozzá jó minőségű ételekhez. A kidobástól megmentett ételadagokkal az indulás óta több mint 75 tonna CO2-egyenértékű üvegházhatású gáz kibocsájtását előzte meg az ételmentő közösség. Az Élelmiszerbankkal való együttműködés keretében mostantól bárki meghívhat egy tál meleg ételre egy nélkülözőt is, a Munch applikáción keresztül, így nem csak az élelmiszerpazarlás ellen, hanem az embertársainkért is könnyedén tehetünk. A közösség segítségével már több, mint 500 rászorulónak sikerült munchot eljuttatni.

A Munch Gödöllőhöz eddig öten, a Tóth Pékség két boltja, a Coral Café, a Trattoria la mamma és a Muhadri pékség csatlakozott, de folyamatosan van lehetőség a város vendéglátóhelyei számára csatlakozni a kezdeményezéshez.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Senior drámaszakkör a pandémia idején – generációkon átívelve az online térben

FELHÍVÁS GÖDÖLLŐ EGÉSZSÉGÜGYÉÉRT DÍJ ADOMÁNYOZÁSÁRA VONATKOZÓ JAVASLATTÉTELRE