in

Előre mutató fejlesztések

Beszélgetés dr. Dunai Györggyel

Dr. Dunai Györggyel, a Tormay Károly Egészségügyi Központ igazgatójával beszélgettünk a koronavírus-járvány második hullámáról, az intézmény jelenlegi működéséről és az előjegyzési időkről…

Az orvos-kirendelések, illetve a megbetegedések mennyire érintik a Tormay Károly Egészségügyi Központot? Hogyan zajlik jelenleg az ellátás?

Eddig egy szakdolgozónkat kellett kirendelni a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba, de a járvány terjedésével újabb dolgozók kirendelésére is sor kerülhet. Sajnos már munkatársaink is érintettek a koronavírus-fertőzéssel: enyhe, mérsékelt tüneteket mutató betegek vagy kontaktszemélyek is vannak közöttük, ami akár 2-3 hét kiesést is jelenthet. Ebből kifolyólag a betegellátás rendje napról-napra változhat, de eddig szinte mindig találtunk valamilyen megoldást az éppen szünetelő szakrendelés feladatainak ellátására, a probléma áthidalására. Ez nem mindig egyszerű, de lehetőségeink szerint igyekszünk segíteni, betegutakat szervezni, koordinálni, de előfordulhat, hogy elérjük korlátainkat.

A képviselő-testületi jelentésében úgy nyilatkozott, hogy jelentősen csökkentek az előjegyzési idők. Ez a COVID miatti telemedicinának köszönhető vagy pedig az ön rendszerszintű átalakításának?

Ez igen összetett, de úgy gondolom, a mi munkánk kedvező eredménye is. Az előjegyzési idők hosszát számos olyan tényező befolyásolja, amelyre intézményünknek – más szakrendelőkhöz hasonlóan – nincs, vagy csak kevés ráhatása van. Példaként említeném a beutaló nélkül igénybe vehető szakellátásokat, ahová a beteg nem mindig a valós szükséglete alapján érkezik, illetve nem biztos, hogy az ellátásnak ezen a szintjén lenne szükséges ellátni problémáját. Ez óhatatlanul és indokolatlanul leterheli a rendszert és elveszi az időt más betegektől. De hasonlóan fontos a működési engedélyben, finanszírozási szerződésben meghatározott finanszírozott óraszám, ami végső soron behatárolja az ellátható betegek számát. Butaság lenne azt gondolni, hogy kizárólag a szakrendelő működésében történő változtatás majd az előjegyzési idők problémáját gyökeresen és véglegesen megoldja. Az egészségügyi ellátórendszer más területeinek módosítása, átalakítása is szükséges ehhez. Mi arra törekszünk, hogy azokat a dolgokat alakítsuk át és hangoljuk finomra, amire valóban ráhatásunk van. Ennek megfelelően tavasszal az egyes szakrendelések működését, a betegellátás folyamatát átvizsgáltuk, a szakmai javaslatok alapján meghatároztuk az előjegyzés, betegellátás, szakmai konzultáció, telemedicinális ellátás rendjét, idősávjait. Ennek jó részét már a gyakorlatban is alkalmazzuk, azonban még korántsem értünk a munka végére. A folyamatok szabályozását mindennapi gyakorlattá, a betegek számára is jól áttekinthetővé kell tenni. Ez szorosan kapcsolódik a minőségbiztosítási rendszer és az intézmény szervezetfejlesztéséhez, ami nagy munka, jelentős energia befektetést igényel. A telemedicinális ellátások bevezetése és jogszabályba foglalása is biztosan kedvezően befolyásolta az előjegyzést, mivel számos esetben telefonos konzílium keretében is lehetett folytatni a betegek gondozását, gyógyszereiknek beállítását vagy szakorvosi javaslatok kiállítását, recept felírást.

A tavaszi lezárások kapcsán le kellett mondani az előzetes időpontokat, sikerült már utolérnie magát az orvosoknak?

Az akkori miniszteri utasítást végre kellett hajtani, de teljes leállás nem volt, a szakrendelő működött, azonban körülbelül 20 százalékára csökkent a betegforgalom a korábbiakhoz képest. Akit tudtunk, telefonos konzílium keretében már akkor elláttunk, illetve azóta az elmaradt ellátásoknak nagy részét pótolni tudtuk, de nem teljes mértékben, mivel időközben már elkezdődött a második hullám, amely dolgozóinkat is megtizedeli.

A Lions Club gödöllői szervezete arcfelismerő és testhőmérő terminált ajánlott fel az intézménynek…

A készülék telepítése november 18-án megtörtént. A főbejáratnál, a betegregisztrációs pult közelébe került, így aki belép, saját maga elvégezheti – érintésmentesen, a csukló odatartásával – az egyébként kötelező testhőmérséklet ellenőrzést. A készülék a maszkviselést is ellenőrzi. Maszk hiánya vagy magasabb testhőmérséklet esetén figyelmeztető hang- és fényjelzést ad. Az eszköz a beléptetés gördülékenyebbé tételét segíti. Ezúton is köszönjük a nagylelkű felajánlást.

Miben más a második hullám?

Jelentősen több a fertőzött és gyakorlatilag az egész országban jelen van a vírus, szemben a tavaszi hullámmal, amikor főként kisebb járványgócok alakultak ki.

Milyen alapbetegségek teszik igazán veszélyezetté az embereket?

Nem kizárólagosan, de elsősorban az idősebb életkor, dohányzás, elhízás, krónikus betegségek (például magas vérnyomás, egyéb szív- és érrendszeri, légzőszervi betegségek, cukorbetegség, rosszindulatú betegségek) jelentenek kockázatot.

Mit tegyen, aki úgy érzi, hogy megfertőződött? Elég, ha felhívja a háziorvosát?

Fontos, hogy aki a fertőzésre gyanús tüneteket észleli (száraz jellegű köhögés, láz, nehézlégzés, hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés hiánya vagy zavara), az először a háziorvosát értesítse és beszélje meg a további teendőket. Azt azért vegyék figyelembe, hogy a háziorvosok is nagyon le vannak terhelve!

Mire számít, mennyire lesz súlyos a járványhelyzet a következő hónapokban? Mikorra csenghet le a pandéma egyelőre csak erősödő második hulláma?

Nehéz erre biztosat mondani, találgatásokba nem is bocsátkoznék. Az viszont biztosan látszik, hogy sokkal súlyosabb a helyzet, mint ami tavasszal volt, így az egészségügyi ellátó rendszerre is sokkal nagyobb terhelés hárul. Ez nemcsak fizikailag, de mentálisan is borzasztóan megterhelő.

Mit tanácsolna az embereknek?

Fontos, hogy a bevezetett korlátozó intézkedéseket, alapvető higiéniai szabályokat tartsuk be. Viseljük helyesen a maszkot, tartsunk másoktól megfelelő távolságot. Védjük magunkat és környezetünket. Szakemberként mindenképpen ezt javasolnám! Emberként pedig talán még azt, hogy erősítsük meg a hitünket abban, hogyha ilyen sok ember dolgozik a megoldáson és ilyen sok ember jót akar, azt létre is tudja hozni! Én imádkozom, mert abban hiszek, mert hasonló helyzetekben az én oktató professzorom is ezt tette és mindig működött.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Több ingyenes parkolási lehetőség a gödöllőieknek

A városi utakat és a helyi fuvarozókat is védi az útfenntartási hozzájárulás