in ,

Erasmus+ program a Líceumban

Iskolánk első alkalommal 2020 tavaszán, éppen az első Covid-karantén bevezetése után néhány héttel csöppent bele első Erasmus+ projektjébe.

Egy lengyelországi iskola angoltanárnője keresett meg minket, hogy mit gondolunk egy négy, keresztény iskolát magában foglaló együttműködésről, melyben egyrészt a nyelvtanárok kompetenciáit és módszertanát bővíthetnénk, másrészt  pedig a diákjaink ismerkedhetnének és gyakorolhatnák az angol nyelvet, illetve köthetnének akár életre szóló barátságokat, hasonló gondolkodású, értékrendű diákokkal.

Örömmel mondtunk igent, és egyúttal bele is vetettük magunkat a pályázatírás feladataiba. A lengyel iskola meghívására egy cseh és egy finn intézmény került még bele a projektbe.

A pályázatot megnyertük, és megkezdődött a mobilitások, azaz külföldi utak megtervezése, a koncepciók átbeszélése szinte hetente zajló Zoom konferenciákon a többi iskola tanárával. Mindeközben el kellett kezdeni a diákok kiválasztását is, hiszen sok érdeklődőre számítottunk, viszont a mobilitásokon csupán 3-szor hét diákot vehet részt.

A diákok videót, prezentációt készítettek angolul, melyben bemutatták lakóhelyüket, iskolájukat, saját érdeklődési körüket, zenei tehetségüket, sporttudásukat, és ezek alapján válogattuk ki a programban részt vevő gyerekeket.

Az első, lengyelországi utazásra 2021 tavaszán került volna sor, ám a Covid sajnos ezt is keresztül húzta: csak egy „online mobilitásban” vehettünk részt, ami már önmagában egy paradoxon. Viszont a lengyelek ügyes, kreatív és változatos feladatokkal készültek, ami élvezetessé tette a monitorok előtt együtt töltött hetünket. A gyerekek elég aktívan tudtak egymással kommunikálni angolul, és bár szoros kapcsolatok kialakítására ily módon nem volt lehetőség, mégis hasznos és emlékezetes órákat sikerült együtt tölteniük.

Az első valódi mobilitásra nálunk, Gödöllőn került sor szeptember utolsó hetében. Ezt is hosszas és alapos készület, éjszakákba nyúló megbeszélések, tervezés, szervezés, utánajárás, anyagbeszerzés és feladatalkotás előzte meg, és gyakoriak voltak a Zoom-videóhívások is külföldi kollégáinkkal. Mindannyiunkban ott volt az aggodalom, hogy vajon a súlyosbodó járványhelyzet nem húzza-e keresztül számításainkat, de Istennek legyen hála, megvalósulhatott a látogatás, és minden úgy alakult, ahogy elterveztük.

Az együttműködés alapkoncepciója mellett – mely szerint tanuljunk egymástól és szélesítsük tanári módszertani palettánkat és eszköztárunkat, illetve lehetőséget teremtsünk iskolánk tanulói részére az angol nyelv aktív használatára és más nemzetek diákjainak megismerésére – mindenképp szerettük volna megmutatni hazánk néhány gyönyörű kulturális és természeti örökségét, ezért kirándulást szerveztünk Budapestre és Visegrádra, melyet nemcsak a külföldiek, hanem a magyar diákok is nagyon élveztek.

Projektünk „Let’s create”, azaz „Legyünk kreatívak” jelmondatához híven rendkívül sok programot, tevékenységet szerveztünk vendégeinknek, melyek nagy részében a magyar gyerekek is részt vehettek. Számos olyan feladatot kaptak, melyek túlmutattak a tantermi kereteken, és lehetőségük nyílt kibontakoztatni tehetségüket egyéb művészeti ágazatokban is: festészet, drámajáték, kézművesség, néptánc. Természetesen az angol nyelv aktív használata, új kifejezések megtanulása és alkalmazása szükségszerű és egyben örömteli velejárója volt minden tevékenységünknek. Mivel iskolánkban minden évben megrendezzük ősszel a Néphagyomány napját, úgy időzítettük a mobilitást, hogy ez az alkalom egy rendkívül látványos és emlékezetes zárása legyen hetünknek.

Mind a külföldi diákok és tanárok, mind a Líceum diákjai és a fogadó családok visszajelzéseiből az derült ki, hogy rendkívül tartalmas és minden szempontból gyümölcsöző programmal lettünk gazdagabbak ezalatt az egy hét alatt, és természetesen nagy várakozással tekintünk az előttünk álló mobilitások elé, melyre legközelebb február folyamán, Csehországban kerül sor.
(Lici)

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

MEGHÍVÓ KÖZMEGHALLGATÁSRA

Újra Wageningenben jártak a törökös diákok