in , , ,

Évindító beszélgetés dr. Gémesi György polgármesterrel

A 2018-as esztendő új feladatokat és kihívásokat jelent dr. Gémesi György számára. Terveiről, a választásokról és a tervezett városi fejlesztésekről kérdeztük Gödöllő polgármesterét.

– Áder János köztársasági elnök április 8-ára tűzte ki az országgyűlési választások időpontját. Az elmúlt fél évben Ön ismét jobban bekapcsolódott az országos politikába, az Új Kezdet párt elnöke lett, majd pártja csatlakozott az LMP-hez, amelynek a listáján a befutónak számító harmadik helyen szerepel. Joggal merül fel a kérdés, hogy mi fog történni április 9-én? – kérdeztük dr. Gémesi Györgytől.

– Több alkalommal is elmondtam, hogy Gödöllő polgármestereként kívánom folytatni a munkámat és nem fogok beülni a parlamentbe. 2019-ig kaptam bizalmat Gödöllő polgáraitól és szeretném kitölteni a mandátumomat. Korábban volt arra lehetőség, hogy egy személy egyszerre lehetett polgármester és országgyűlési képviselő. Ma már erre nincsen mód. Nem lennék hiteles, ha a könnyebbik utat választanám és egy jó listás helyről ülnék be a parlamentbe.

Igaz, politikailag értek támadások az elmúlt időben, illetve már terjesztették, hogy cserbenhagyom a várost és a lakosokat, de ismétlem: Gödöllőt választottam. Persze tudom, vannak, akik örültek volna, ha elmegyek, és ezzel talán megnyílik előttük a terep. De ez a demokrácia. Elfogadom, hogy nem kedvel mindenki, ez így természetes.

Az LMP listájára azért került fel a nevem, hogy ezzel is demonstráljuk a választásra kötött szövetséget. Természetesen a választás után lemondok majd a mandátumomról és más fog kerülni a helyemre.

– Az Új Kezdet, mondhatjuk, az önkormányzatok pártja, tagjai főleg polgármesterek, önkormányzati képviselők. Miért volt erre a pártra szükség?

– Tudjuk, hogy vannak olyan tervek, amik szerint a Fidesz 2/3-os győzelme esetén a teljes önkormányzati rendszert felszámolnák. A 2000 fő alatti települések esetében megszüntetnék az önkormányzatokat, beleértve a képviselő-testületeket is, és elöljáróságokat alakítanának ki.

Ez Gödöllőt nem érinti, de rengeteg olyan változtatást vezetnek be, ami jelentősen csökkenti az önkormányzati függetlenséget, s természetesen mindeközben erősítik az állami intézményeket. Például, amíg a járási hivatalokban emelték a béreket, addig az önkormányzatoknál ezt nem tették meg. Így onnan a szakemberek előbb-utóbb szépen elmennek. Ez a lassú kivéreztetés. Azután, amikor az önkormányzatok ott maradnak majd szakemberek nélkül, majd azt fogják mondani: Na, tessék, nem tudjátok ellátni a feladatot! Tíz éve 38.650 forint a köztisztviselői illetményalap, ami alapján a megfelelő szorzó után kapják a fizetésüket az önkormányzati köztisztviselők.

Ez elfogadhatatlan! Kijelenthetjük, sok esetben a Tescóban a pénztáros jobban keres, mint egy önkormányzati ügyintéző. És sorolhatnám még tovább a példákat.

– Említette, hogy az elmúlt időszakban jelentős politikai támadások érték. Mit ért ezalatt?

– Az gondolom, mindenki emlékszik arra, amikor Vécsey László, választókerületünk fideszes országgyűlési képviselője elkezdte híresztelni, hogy 1500 migránst akarunk befogadni. Ez egy hatalmas hazugság! Eleve nem tudom, honnan vette ezt a számot!? Különféle számításokra hivatkozott, ami szerintem valami eddig ismeretlen matematikai képlet alapján jöhetett ki. Mindezt persze azért találta ki, mert Gödöllő képviselő-testülete nem volt hajlandó a kormány propagandájának szót fogadni. Saját rendeletet alkottunk, melyben kinyilvánítottuk, hogy nem kívánunk bevándorlókat befogadni a városba. Ezt képviselő úr nem tudta elfogadni. Szó sem volt arról, hogy Gödöllő befogadó központ lehetne! De ez jó alkalom volt neki, hogy a kormányzati média segítségével azonnal mindenhol szerepeljen, ahol csak lehet és feszültséget keltsen a városban és a térségben.

Ma már persze mindenki tudja, hogy az egésznek semmi valóságalapja nincs. Az önkormányzatoknak semmilyen hatásköre nincs a menekültek és a migránsok befogadásával kapcsolatban. Ez az állam lehetősége és feladata, és szigorúan csak a kormány alá tartozó Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal járhat el az ügyben, senki más! Megdöbbentő, hogy a dolog odáig fajult, hogy a Szent István Egyetem, ahová sok külföldi diák jár, cikket jelentetett meg a tanévkezdéskor, hogy a városban nem migránsok, hanem egyetemisták tartózkodnak!

Azonban, mint az kiderült, a kormány az országba 1300 menekültet már befogadott! Akkor teszem fel a költői kérdést: Ki az, aki álságos és nem mond igazat?

A másik hasonló ügy a régi városháza bontása. Mindenki tudja, hiszen folyamatosan tájékoztattuk a lakosságot, hogy miért nem tudtuk felújítani az épületet. A mi pénzünk nem lett volna elég a teljes felújításhoz. Több alkalommal is tárgyaltunk a járási hivatallal – amivel közösen használtuk az épületet – de eredménytelenül. Az egykori városházát tehát lebontottuk. Folyamatosan jöttek a feljelentések, támadások. A bontás során volt, hogy naponta négy hatóság tartott ellenőrzést.

Ekkor is próbálták befeketíteni a város vezetését, folyamatosan ömlött a médiából, hogy én azbeszttel mérgezem Gödöllő lakosságát. Itt jegyzem meg, senki és semmi nem mutatott ki azbesztszennyeződést Gödöllő levegőjében! Tény, hogy a bontási munkákat végző céget háromszor is megbüntették, de nem a szennyezés miatt, hanem például azért, mert a munkások nem viselték a védőfelszerelést, vagy például azért, mert az egyik dolgozó nem kapott munkavédelmi oktatást. Bár lépten-nyomon híresztelték, soha nem állította le senki a bontást. A lényeg az volt, hogy minél többet ártsanak. De ez is elmúlt. Persze, gondolom, lesznek meg hasonlóan „hiteles” támadások.

– Ha már a városházánál tartunk. Mikor várható, hogy elkészül az új épület?

– Reményeink szerint 2019-ben elkezdhetjük az építkezést. Természetesen most is működik a Polgármesteri Hivatal, igaz, több helyszínen folyik a munka, de az önkormányzat ügyfélszolgálata most is a városközpontban található.

Már elkezdődött a főtér bővítésének első üteme, és hamarosan elkészül az alépítmény, amiben szociális és raktárhelyiségek, valamint a Polgármesteri Hivatal egyes irodái kapnak helyet. Itt lesz például nyilvános mellékhelyiség is, ami régi igénye a lakosságnak.

A parkosításra és játszóeszközök elhelyezésére a második ütemben kerül majd sor, de még ez is az idei évben várható. És mint mondtam, terveink szerint jövőre elkezdődhet a jelenlegi Polgármesteri Hivatal főépületének bővítése is. Reméljük, hogy senki sem fogja akadályozni a munkát!

– Milyen fejlesztések vannak még folyamatban?

– A múlt évben végre elkészült a mindenki által csak Testőrlaktanyaként ismert Várkapitányi Lak külső homlokzatának felújítása, sőt, már itt fogadta a látogatókat a Karácsonyház. Idén az alsó szint felújításával folytatódik a munka. A napokban lezárul a Petőfi iskola energetikai felújítása és a Művészetek Háza felújításának III. üteme is. Szintén folytatjuk az útfelújítást a Blaháné utcával az M3-as autópálya felüljárójától a Rét utcáig.

A Dózsa György úti tízemeleteseknél a teljes járda felújításra kerül, beleértve a Tulipános kutat és a környékét is, valamint folytatódnak a kerékpáros fejlesztések, például itt, a Dózsa György úton is. Fontos fejlesztés lesz a Művészetek Háza parkolójának bővítése és természetesen folytatódik a járda- és az útprogramunk.

Mindezek mellett Gödöllő városa is részt vesz abban a térségen átívelő programban, aminek célja a Rákos-patak rehabilitációja. Senki nem mondhatja, hogy nem fejlődik a város.

Tény, hogy mi nem kapunk „csokipénzt”, mint egyes önkormányzatok, de nem is vagyunk függésben! Jól gazdálkodunk, és ha lassabban is, de fejlődünk, és – hangsúlyozom – FENNTARTHATÓAN!

– A szünetben át kellett szervezni a Hajós iskolában az osztályok elhelyezését a statikai problémák miatt. Mi lesz az épülettel?

– Sajnos már régóta tudunk problémákról. Már az építésnél is maximum 25 évet adtak az épületnek. 2010-ben a Lokálpatrióta Klub programjában szerepelt az iskola teljes felújítása, s a 2011-es költségvetésben már benne volt a tervek költsége. De közbeszólt az állam, és az oktatást elvette az önkormányzatoktól. Ekkor határoztunk úgy, hogy az állammal közösen történjen meg a felújítás. A KLIK akkori vezetője azonban nem volt hajlandó erről tárgyalni, közben pedig az épületet is elvették tőlünk.

Szerencsére a KLIK új vezetésével jó az együttműködésünk, és információink szerint hamarosan elkezdődhet egy teljesen új épületnek a tervezése, majd az építése. Az önkormányzat ehhez ingyen biztosítja a területet. A jelenlegi számítások szerint egy ilyen új épület 4-5 milliárd forintba kerül. Nekünk nem lett volna erre ennyi pénzünk.

– És mikor lesz végre uszoda?

– Ez nem rajtunk múlik. Ezt maga Vécsey László képviselő úr is többször elmondta, az önkormányzat nem tudja befolyásolni az építkezést, miután az kiemelt állami beruházás. Minden rajta múlik, mi tőle semmilyen információt nem kapunk. Igaz, mostanában már hangoztatja, mi akadályozzuk a megvalósítást, de ez nem igaz. A képviselő-testület mindössze két kérdésben foglalt állást a hatáskörének megfelelően. Az egyik a bekötő út volt az Isaszegi út felől, ahová első ütemben lámpás kereszteződést terveztek – ami nekünk nem volt elfogadható –, s csak a második ütemben a körforgalmat. Egyébként az állami közbeszerzésen nyertes beruházó tervezői és szakértői is már az első ütemben a körforgalmat javasolták. Mi ezt csak támogatni tudtuk ugyanúgy, mint ahogy a fideszes önkormányzati képviselők szerint is csakis ezt lehet támogatni. A képviselő-testület egyhangúan ezt szavazta meg.

A másik, amiben dönthettünk, hogy a Rákos-patakba ne tisztítatlanul kerüljön a használt víz az uszodából, annak erős klórtartalma ugyanis veszélyezteti az élővilágot. De a szakértők is ezt javasolták, és mi is ezt fogadtuk el.

Mi annak örülnénk, ha már végre épülne, és minél hamarabb átadásra kerülne az uszoda.

– Azt mondta, 2019-ig, a jelenlegi ciklus végéig polgármester kíván maradni. És mi lesz utána?

– Ha nem számolják fel az önkormányzati rendszert, és úgy érzem, támogatnak és szükség van rám, akkor újra indulok. Annyit elárulhatok, hogy egy fiatal, lendületes, szakértői csapat lesz mögöttem. Kellenek az új gondolatok, az új szemlélet, az erő és a lendület. Ezt egészíti ki a tapasztalat. Hiába vagyok 28. éve polgármester, nekem is haladni kell a korral. Hála a jó Istennek, erőm es egészségem van hozzá.

Remélem, így is marad!

(L.Cs.)

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Gödöllő Kultúrájáért Díj

Márciusban indulhat a vasútvonal felújítása