in ,

Ezeket tehetjük a négymilliomodik oltás után

Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, ami ismerteti a lépcsőzetes nyitás következő fokozatát, ami a négymilliomodik COVID-19 elleni védőoltás első dózisának beadásával lép életbe. Az intézkedések jelentős része védettséghez (védettségi igazolványhoz) kötött.

Ezek szerint:

– A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.

– Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.

– A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.

– A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.

– A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.

– Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.

– A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.

– A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

– A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható. A védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk.

– Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások.

– A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban – azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen átesett személyek tartózkodhatnak – továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés.

A kormányrendelet teljes terjedelmében az alábbi linken olvasható:

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ünnepeljük olvasással a könyv napját!

Így utazhatunk szombattól a Volán buszain