in

Fesztiválozzunk természetesen

Beszélgetés Székelyhidi Tamással

30 perc című műsorunk eheti vendége Székelyhidi Tamás, a Gödöllői Természetfilm Fesztivál főszervezője volt. A május 24. és 26. között sorra kerülő, idén immár ötödik ilyen seregszemle egyre több érdeklődőt vonz Magyarországról és külföldről egyaránt.

 

Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Természetfilm Fesztivált, ami kezdetben néhány helyi civil kezdeményezésére jött létre. Honnan jött az ötlet egy ilyen jellegű esemény életrehívásához?

Néhány évvel ezelőtt a Haszonállat-génmegőrzési Központban volt egy szakmai program, ahol megjelent egy-két filmes szakember is. Ezen többek között szóba került, hogy Gödöllőnek jelentős kötődése van a természetfilmezéshez. Beszélgettünk arról, hogy ott, a tavaknál forgatták a Lutrát; emellett kiderült az is, hogy az egyik ott dolgozó manager, Kovásznai Szász Béla a filmben szakértőként működött közre. Az sem titok, hogy egykor Gödöllőn volt a MAFILM természetfilm stúdiója. Úgy gondoltuk, ha már adott egy ilyen csodálatos helyszín, akkor miért ne hozhatnánk létre egy természetfilm fesztivált? Természetesen az első évben egy nagyon kis csapat dolgozott össze. Az első pillanattól fogva az volt a célunk, hogy ez az esemény ne csak egy sima filmfesztivál legyen, hanem egy olyan rendezvény, ami minél több embert szólít meg, kiemelten a fiatalokat.

Néhány év alatt sokat változott a fesztivál, ami biztos pont maradt: az Alsópark és a kastély.

Ennél jobb helyszínei nem is lehetnének a rendezvénynek. A kastély és az Alsópark komplexen ad egy olyan ideális környezetet, ami felülmúlhatatlan.

A fesztivál jelentős része a fiatalokra, a gyerekekre épít. Ez tudatos lépés volt?

Abszolút tudatos. A gyerekeket kell megszólítani, bevonni. Van is egy szabályunk a kiállítókkal szemben, még pedig az, hogy valamilyen módon be kell vonniuk a fiatalokat, a családokat a rendezvényekbe. Mi, szervezők, több, fiataloknak szóló pályázatot is meghirdettünk. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezek nagyon sikeresnek bizonyultak. Idén lesz két újdonság, az egyik a „Legyél te is Professzor!”, ami egy makettpályázat általános iskolásoknak és gimnazistáknak. A pályázattal a 40 éve elhunyt Öveges professzornak is emléket állítunk. A másik pedig az országos pet-racing verseny. Itt pet palackokból épített autók versenyeznek majd egymás ellen.

A két új pályázat mellett milyen újdonságok várhatóak még?

Idén először nem öt, hanem hat vetítési helyszín lesz, illetve egy régi hiányosságunkat is pótoljuk, ugyanis közönségtalálkozókat is szerveztünk. A filmesek előadást tartanak arról, hogyan lehet mobiltelefonnal filmet készíteni. A WWF, a Természetvédelmi Világalap egy vizes környezetismereti órát prezentál, de lesz utazó planetárium, két szabaduló szoba is. Emellett meghirdetjük az iskolák közti Trash Art versenyt, és ami kuriózum, lesz halsimogató is. Aki szomjas, az pedig a Rákos-patak vizéből is ihat, köszönhetően egy speciális víztisztító berendezésnek. A részletes program megtalálható a www.godollofilmfest.com oldalon.

Mi lesz az idei év kiemelt témája, kikkel találkozhatnak majd az érdeklődők?

A kiemelt téma a víz, ami alapja az életünknek. A vízhiány, a klímaváltozás, az átrendeződött vízeloszlás mind-mind óriási hatással van bolygónk népességére, az életkörülményeinkre. A víz a filmeknél és a Trash Art-szobroknál is megjelenik majd.

Tavaly nagy sikert aratott Sir David Attenborough filmje, idén milyen „sztáralkotásokkal” találkozhatunk?

Az előzsűrizés még folyamatban van, úgyhogy ez még nem publikus. Annyit elárulhatok, hogy 92 országból több mint 1500 nevezés érkezett; a világ minden nagy stúdiója nevezett (National Geographic, BBC, stb.). Az Attenborough-rajongóknak egy évet várniuk kell, mert 2020 lesz Attenborough éve; terveink között szerepel, hogy meghívjuk Gödöllőre. Fantasztikus, hogy mennyi mindent tesz a bolygónkért és a fiatalokért.

Említette, hogy rengeteg nevezés érkezett, kik foglalnak helyet a zsűriben?

Nemzetközi szakemberek, az elnök Gáspár László, a Spektrum televízió programigazgatója. De más nemzetközi forgalmazók képviselői is megtalálhatóak a zsűriben, ahogy a Magyar Filmakadémia képviselői is.

A három nap alatt hány filmet láthatunk?

Hat helyszínen közel százat. Ha valaki lemarad egy vetítésről, ne csüggedjen, lesznek ismétlések. A kastély lovardáját átalakítjuk mozivá, így a kastélyban összesen három helyen pörögnek a filmek. Az Alsóparkban felállítunk egy nagyszínpadot, illetve a gyerekeknek is lesz egy külön színterük, az utolsó vetítési helyszín pedig a NoVo Café előtt lesz. Fontos megjegyezni, hogy megemlékezünk jeles napokról és emberekről, akik sokat tettek a természetért. Például 40 évvel ezelőtt indult a „Másfélmillió lépés Magyarországon” című ismeretterjesztő tévésorozat, 40 éve halt meg Öveges professzor, 50 éves a Pilisi Parkerdő, 121 éve született gróf Széchenyi Zsigmond vadász, utazó, író.

A gödöllőiek mennyire kapcsolódnak be a fesztiválba?

Nagyon büszke vagyok a helyiekre, hiszen nemcsak mint vendégek, hanem mint alkotók és szereplők is képviseltetik magukat; a diákok pedig minden pályázaton részt vesznek, most már a Trash Artban és a játékokban is szerepet vállalnak. Az általános iskolák is nagyon aktívak.

Óriási probléma a környezetszennyezés. Erre hogy hívják fel a figyelmet?

Az alapcél természetesen ezek fókuszba helyezése. Megpróbáljuk a szelektív hulladékgyűjtést is demonstrálni, az előadások, a programok is a környezetszennyezés veszélyeire hívják fel a figyelmet. Az egész fesztivál szembesít minket azzal, hogy mi történik a világban, mi zajlik körülöttünk. Bemutatja azokat az embereket, akik óvják, védik a környezetünket. Az első lépést nekünk, még a saját életünkben kell megtennünk azért, hogy bolygónk és szűkebb életterünk élhető maradjon.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Újszülöttet találtak Máriabesnyőn

1.700.000 forintos támogatás a Dr. Lumniczer Sándor Alapítványnak