in

Folytatódik az élelmiszermentés a járvány ideje alatt is!

Pontosan három éve működik sikeresen a Magyar Élelmiszerbank Egyesület élelmiszermentő programja városunkban gödöllői partnerszervezetük, a Megújult
Nemzedékért Alapítvány (MNA) részvételével, mely mögött a Szeretet Lángja Gyülekezet áll. A projektet széles körű civil összefogás hívta életre és működteti a mai napig, jelentősen támogatja kezdetektől fogva Gödöllő Város Önkormányzata is. Az élelmiszermentés és rászorulók közötti szétosztása különösen aktuális napjainkban, a koronavírus okozta vészhelyzetben, sokaknak jelentős segítséget nyújt megváltozott élethelyzetükben.

Több civil szervezet – jelenleg az MNA, a Gödöllői Fészek Nagycsaládosok és az Ózon-Pajzs Polgárőr Egyesület – valamint magánszemélyek sorából közreműködő önkéntesek, vállalva a fertőzésveszély rizikóját szállítják el most is az Élelmiszerbank élelmiszermentő programjába bevont gödöllői TESCO, ALDI, KFC, és külön szervezésben a JÓkenyér pékségből az élelmiszer felesleget és osztják ki a rászorulók között a hét minden napján az önkormányzat által rendelkezésre bocsájtott helyiségben. A sok munkával járó koordinálást kezdetektől fogva az MNA tagja, Bocsor Krisztina végzi nagy odaadással. A napi ügyintézéshez elengedhetetlen telefon és internet-kapcsolat költségeit – az elmúlt években egy magán család – idén a Plastexpressz Kft. biztosítja.

Hogy érzékeltessük az Élelmiszerbank élelmiszermentő programjának és partnerszervezeteik áldozatos munkájának jelentőségét: csak a tavalyi évben 90.965 kg élelmiszert, összesen 57,2 millió Ft értékben sikerült megmenteni és szétosztani itt Gödöllőn a nélkülözők között! A jelenlegi vészhelyzet már néhány dologban érezteti hatását a megszokott napi munkamenetben.

A naponta érkező élelmiszer mennyiségében jelentősen megmutatkozott az elmúlt hetek pánikszerű felvásárlási láza, mostanra azonban visszaállt újra az átlagos napi 200-250 kg élelmiszer mennyisége. Ez főképpen pékáru, kisebb mértékben zöldség és gyümölcs, de egyre sűrűbben érkeznek az Élelmiszerbank központi raktárából is tartós élelmiszeradományok, mint pl. konzervek, tejtermékek, olykor még csokoládé is! Változás érzékelhető a rászorulók körében is. Most többen érkeznek a fiatalabbak közül is, akik otthon vannak és elvesztették a munkájukat. Tanácsos módon egyre kevesebb nyugdíjas tud jelen lenni az osztáson, nekik viszont az élelmiszer-osztók kapacitásuktól függően igyekeznek házhoz szállítani az adományokat. Ebben komoly szerepet vállaltak még az Ózon-Pajzs Polgárőr Egyesület önkéntesei, akik sokat segítenek a helyszínen a rend és a szükséges 2 méter távolság betartásában is.

Szeretnénk ezúton is felhívni a lakosság figyelmét, hogy akinek még segíthetnek az élelmiszermentésből származó adományokkal, keressék Bocsor Krisztinát a +36 70 325 8729-es számon vagy az elelmiszergyujtes.info@gmail.com email címen! Kérjük figyeljenek fokozottan embertársaikra, szomszédjaikra, ismerőseikre is! Ugyanakkor a szervezők örömmel fogadnak további önkénteseket – lehetőleg jogosítvánnyal rendelkezőket –, akik segíteni tudnak a házhoz szállításban, kérjük, ezzel kapcsolatban szintén Bocsor Krisztinát keresni!

A szállításában nagyon jó szolgálatot tesz a tavaly – a Bayer Hungária Kft. nagymértékű támogatásának köszönhetően – megvásárolt jármű, melynek üzemeltetéséhez a Gödöllői Fészek Nagycsaládosok Egyesülete mellett jelentős segítséget nyújtott – és várhatóan nyújt idén is – az önkormányzat. A jelenlegi helyzetben indokolt többlet házhoz szállítások azonban megnövelik az üzemanyag költségeket, így a Megújult Nemzedékért Alapítvány köszönettel fogad adományokat a 11600006-00000000-32708972 számlaszámára, a közleménybe kérjük feltüntetni, hogy „Élelmiszermentés“!

Az önkéntesek önzetlensége és bátorsága most a történelmi idők hőseihez hasonló, akik a jelenlegi óvintézkedések közepette is fontosnak tartják nehéz sorsú embertársaik megsegítését. Hálával teli megható pillanatokat élnek át nap mint nap, egy-egy adomány átadásakor, sokaknak életmentő segítséget jelent ez most a megváltozott életkörülményeik miatt. Az MNA vezetője, Szabó Sándor mindenkinek a legjobb belátására bízta, hogy vállalják-e a feladatot, így a mentésben és osztásban közreműködők felelősségük teljes tudatában tevékenykednek.

A járványügyi intézkedések következtében most azonban több nehézséggel is meg kell küzdeniük. Az egészségügyi óvintézkedések betartása mellett a fertőzésveszély elkerülése végett nem engedik be a rászorulókat a szűkös helyiségbe, hanem a bejáratnál adják át az összekészített adományokat. Vannak olyan eszközök, amit most csak drágábban tudnak beszerezni (mint pl. az előírásoknak megfelelő nejlon zacskók a szállítóládákban), továbbá több idősebb önkéntes is – pl. a Gödöllő Városi Nyugdíjas Egyesületből és a Gödöllői Cukorbetegek Egyesületéből – nem tud most feladatot vállalni. Szerencsére azonban jelentkeztek újabb önkéntesek, a rászorulók köréből is.

Kecskés Judit, civil referens

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Új helyzet az egészségügyi ellátásban

Figyelem! A korábban meghirdetettől eltérően változik a hulladékgyűjtés rendje!