in , , ,

Gémesi György a koronavírus-járvány megelőzésére tett gödöllői intézkedésekről nyilatkozott

A koronavírus-járvány Gödöllőn is megváltoztatta az emberek életét és rendkívül sok feladatot adott az önkormányzatnak. Dr. Gémesi György polgármester a GödöllőNettv-nek nyilatkozott a kialakult helyzetről.
– A március 11-én, a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet kapcsán nagyon sok önkormányzati feladat van. Ilyenkor a jogszabály a polgármestert jelöli meg ezek végrehajtására – mondta Gémesi György. – Természetesen nem egyedül, hanem sok munkatársammal együtt dolgozunk ezek megoldásán.
Az első ilyen volt, az iskolák bezárása után, a közétkeztetés további biztosítása azok számára, akik ezt igényelték. Ezt a közétkeztetést végző Kalória Nonpofit Kft. révén bonyolítjuk. Az
ellátás minden feltételnek megfelel, és a további igényeket is, amennyiben erre szükség lesz, ki tudjuk elégíteni.
A második feladat az óvodás és bölcsődés gyerekek ügyeleti ellátása volt, amennyiben a szülők ezt igényelték. Minden szülővel felvették a munkatársaink a kapcsolatot. Ennek megfelelően két intézményt jelöltünk ki az ügyeleti szolgáltatás biztosítására. Az egyik a Szent János utcai Mesék Háza Óvoda, a másik pedig a Palotakerti Bölcsőde. Itt fogadják azokat a gyerekeket, akiknek a szülei nem tudják megoldani az ő felügyeletüket.
A megváltozott szabályoknak megfelelően át kellett szervezni az egészségügyi ellátást is. Ezt dr. Dunai Györggyel, a Tormay Károly Egészségügyi Központ igazgatójával közösen végeztük el. Mivel a 65. évüket betöltött orvosok esetében a beteg-orvos kapcsolatot megtiltották, őket ki kellett venni az akut gyógyító ellátásból és meg kellett szervezni az akut sürgősségi ellátás biztosítását.
A járvány miatt több ezer olyan orvos-beteg találkozót kellett lemondani, ami előzetesen egyeztetve volt. Természetesen az alapellátásban továbbra is biztosítjuk a gödöllőiek ügyeleti, illetve mindennapi sürgősségi ellátását. Ez is működik a megfelelő jogszabályi kereteken belül.
– Közterületen milyen feladatokat kellett megoldani?
– Fertőtlenítettük, illetve a VÜSZI munkatársai folyamatosan fertőtlenítik a köztereket, és preventív jelleggel fertőtlenítettük a játszótereket is. Mivel a jelen helyzetben a játszóeszközök használata nem javasolt, ezért ezeket a helyeket a múlt héten lezártuk.
– Mindössze néhány nap alatt megszervezték a 70 éven felüliek ellátását. Hogyan sikerült megoldani ezt a feladatot?
– A legnagyobb kihívás az idősek ellátása volt, akiknél a jogszabály úgy rendelkezett, hogy amennyiben vállalják az önkéntes otthonmaradást, onnantól számukra a szükséges ellátásról a polgármester köteles gondoskodni. Négy ilyen ellátási felületet nyitottunk meg. Az egyik a meleg étkeztetés, illetve a napi étkeztetés biztosítása, reggeli, ebéd és vacsora formájában.
A második ilyen szolgáltatás a napi vagy heti bevásárlás biztosítása, a harmadik a gyógyszerek kiváltása, a negyedik pedig a pénzbefizetés, a havonta esedékes csekkbefizetések biztosítása.
Felállítottunk egy diszpécserközpontot, ahol folyamatosan zajlik a beérkező kérések feldolgozása. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy nemcsak a 70 év felettieknek nyújtunk segítséget, hanem azoknak a 65 év felettieknek is, akik ellátásában rokonaik, ismerőseik nem tudnak segíteni, valamint azoknak a rászorulóknak, akik valamilyen okból mozgásukban korlátozottak és nem számíthatnak más segítségre.
– Különleges helyzet, hogy ebben a városban, ahol mindig egymást váltják a kulturális rendezvények, most zárva vannak azok kapui.
– A kulturális területen a jogszabályoknak megfelelően az intézményeket bezártuk, és mivel a jelenlegi számítások szerint a járvány elhúzódik, június végéig valamennyi városi rendezvény elmarad. Egyedül a könyvtár nyújt olyan szolgáltatást, ami az intézmény belső tereinek igénybevétele nélkül biztosítja a megrendelt könyvek, olvasnivalók átadását és ami akár az idősebbeknek vagy akár a távoktatás feltételeinek biztosításában is segítséget tud nyújtani.
– Úgy tudjuk, több vállalkozástól, civilektől érkeznek felajánlások…
– Ez így igaz. Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek a munkáját, adományát, segítségét, támogatását. Sokan most nem az eredeti munkájukat végzik. Kiváló kulturális szakembereink most az időseknek segítenek élelmet vinni, bevásárolni, több óvónő maszkokat varr, mások a diszpécserközpontban állnak helyt – hogy csak néhány példát mondjak.
Nem tudok mindenkit felsorolni, de nagyon köszönöm, aki ebben a valóban nehéz veszélyhelyzetben segít abban, hogy mi itt Gödöllőn minél kisebb baj és probléma nélkül átvészeljük a vírushelyzetet. Vigyázzanak egymásra, vigyázzanak magukra!

Itt is kérek mindenkit: felajánlást kizárólag a koronavirusgodollo@gmail.com e-mail címre küldjenek! Ezzel nagyban segítik a koordinálást.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A Gémesi családnak nincs túl nagy szerencséje az olimpiákkal

A célkeresztben ezentúl 2021