in

Gémesi György: Gödöllő fejlődése az elsődleges cél

30 perc címmel új, beszélgetős műsor indult a Gödöllő Net TV-n március 4-ei kezdettel. A hetente megjelenő műsorban a város ismert, népszerű, érdekes életpályát befutott lakosaival kötetlen, jó hangulatú, de tartalmas, aktualitásokkal foglalkozó beszélgetések készülnek. Az első adás vendége ki más lehetett volna, mint dr. Gémesi György, Gödöllő város polgármestere, akivel az idei év terveiről beszéltünk.

– Év eleje van, hogyan sikerült elkészíteni a 2019-es költségvetést?
– Az ötéves ciklus negyedik esztendejét zártuk, azokat, amiket elterveztünk, gyakorlatilag mindent meg tudtunk valósítani, sőt valamivel többet is. Foglalkoztunk az infrastruktúra fejlesztéssel (vízelvezetés, járda-, út- és kerékpárút-építés), a Testőrlaktanya felújításával, és természetesen a legnagyobb beruházásunk a főtér bővítése volt. A játszótér roppant népszerű.
Az idei évre nézve a forrásaink szűkültek, mert az állam egyre több feladatot ró az önkormányzatokra. 2018-ban a bevételeink is csökkentek, hiszen a TEVA bezárt, így egy nagyon komoly iparűzésiadó-bevétel esett ki. Ennek ellenére tudtuk tartani az egyensúlyt a költségvetésben, a városnak nincsen adóssága. Mindent a saját bevételeinkből valósítottunk meg.
– A költségvetésben mik azok, amiket idén szeretne megvalósítani a város?
– Folytatjuk az infrastrukturális beruházásokat, ez mindig a legfontosabb tétel a költségvetésben. Közel 1 milliárd forintot fordítunk idén vízelvezetésre, csatorna-, járda-, út-, illetve  kerékpárút-építésre. Ami az utóbbit illeti, idén összekötjük a Dózsa György úti kerékpárutat, a Hunyadi, a Blaháné és a Testvérvárosok útjával a Berente utcánál. Pályáztunk az Isaszegi út melletti földes kerékpárút felújítására is. A terv az, hogy a városközpontból el lehessen jutni az arborétumig, illetve az Állami telepekig.
– Ha már kerékpárút-fejlesztésről beszélt, mi a tapasztalat, átszoknak az emberek?
– Lassan kezdenek átszokni. Csináltunk egy felmérést az oktatási intézményekben, hogy a gyerekek közül hányan járnak így iskolába. Ezeket feldolgozzuk és beépítjük a kerékpárút-fejlesztési programba is, illetve olyan oktatói programokat szeretnénk elindítani, ami a gyerekeket nemcsak rászoktatja a biciklivel való iskolába járásra, hanem biztonságossá is teszi a közlekedésüket. Én magam is rendszeresen kerékpározom, ahogy beköszönt a jó idő, újra kerékpárral fogok munkába járni.
A másik fejlesztési feladatunk a Testőrlaktanya befejezése, a tervek szerint az év vége felé fog elindulni az épület teljes, komplex működése. Folytatódik a játszótérprogram is, mintegy 20 millió forintos nagyságrendben.
Sikeresen pályáztunk az Alsópark rehabilitációjára is, majd beadtuk anyagunkat ennek a második fázisára is, ami annyit jelent, hogy a Rákos-patak vízrendezése és az egész Alsópark-felújítás is sorra kerül, ami lehetővé teszi a szabadidős programok bővítését, valamint összeköti a kastélyt és a városközpontot e fejlesztésen keresztül.
– Sokan kérdezik: lesz-e új városháza?
– Városháza most is van, ott dolgozunk. Igaz, több helyszínen látjuk el a feladatokat, de természetesen, ahogy ezt annak idején megígértük, a felújítás után a hivatal minden része visszakerül a központi épületbe. Megvannak a kiviteli tervek és kezdődik a közbeszerzés a városháza bővítésére, aminek az első fázisát szeretnénk idén elindítani. Ez a múzeum és a mostani városháza közti üres telek beépítését jelenti, ahol nagyterem és ügyfélfogadó rész lesz. A fejlesztés második fázisa 2020-ban valósulhat meg, ami a jelenlegi épület rehabilitációját és modernizálását jelenti.
– Idén ősszel lesznek az önkormányzati választások, hogyan látja az elmúlt öt évet?
– Azt a programot, amit meghirdettünk a lokálpatrióta program keretein belül, meg tudtuk valósítani. A teljes ötéves ciklusról beszámolót hozunk nyilvánosságra, amiben minden egyes forinttal, minden egyes tétellel elszámolunk.
Persze, mivel választási év van, nagyon sok kritika várható, hogy gyengítse a pozíciónkat, de ez nyilván minden választásban benne van. Azt gondolom, büszkén és jó érzéssel mondhatom, hogy ebben az öt esztendőben tisztességgel, becsülettel teljesítettük a feladatunkat.
– Mi a helyzet a hulladékszállítással?
– Továbbra is a Katasztrófavédelem finanszíroz és irányít, a Zöld Híd pedig szolgáltat. Ez a „felállás” akkor indult el, amikor még az elnöke voltam a társulásnak, de annyira kivéreztették a céget, hogy nem volt a számlán pénz és abba a kényszerhelyzetbe kerültünk, hogy le kellett állítani a szolgáltatást néhány napra. Ez a politikai játszma, amit Vécsey László vezetésével, a polgármesterek bevonásával lejátszottak az én eltávolításomra, gyakorlatilag nem oldotta meg a helyzetet. Fördős Attila váci polgármestert jelölték ki erre a feladatra. Az a többletköltség, amivel a Katasztrófavédelem ellátja a feladatot, az több, mint amennyit mi annak idején a kukaholdingtól kértünk. Gyakorlatilag három hónapon belül semmiféle tájékoztatást nem kaptak a polgármesterek, köztük én sem. Írásban érdeklődtem az elnöktől, hogy hol tart a helyzet megoldása, de választ nem kaptam. Azt gondolom, a leglényegesebb dolog – amit én annak idején helyreállítottam ezzel a kikényszerített helyzettel – hogy a szolgáltatás ma is működik. A 350 ezer embert érintő hulladékgazdálkodás a térségben rendben van, a 400 ember munkahelye biztonságban van, így adtam át a feladatot és azt az 50 ezer oldalnyi anyagot, ami az elmúlt 13 évnek a munkáját összegezte. Innentől kezdve számomra csak az a kérdés, mikor fog helyreállni a rend.
– Lehet-e már tudni valamit a következő öt év programjáról?
– Nagyjából az irányok ki vannak jelölve, hiszen egy önkormányzat nem ciklusokban gondolkodik, hanem stratégiát készít. Ez az integrált városfejlesztési stratégiában már körvonalazódott, abba az irányba megyünk. Ez széleskörű társadalmi egyeztetésnek az eredménye.  Folytatjuk az infrastrukturális fejlesztéseket, de ez függ attól is, hogy mennyi forrás áll majd rendelkezésre. Jól tudjuk, az állami költségvetés nem igazán önkormányzatbarát, nem fog sok mindent finanszírozni, illetve azoktól az önkormányzatoktól, amelyeknél van saját bevétel, adó formájában el is veszik. A legnagyobb célkitűzésünk, hogy a helyi gazdaságot fejlesszük; a cégek itt maradjanak, ne menjenek el.
– Jelenleg két nagy beruházás is zajlik…
– A város jelenlegi legnagyobb fejlesztése az európai uniós forrásból készülő, az állam által bonyolított beruházás, a Budapest–Hatvan vasútvonal fejlesztése, ami persze most felbolygatja az életünket. De cserébe egy korszerű vonal áll majd a rendelkezésünkre, aminek eredménye, hogy 25-30 perc alatt a Keletiben lehetünk. Ez is csökkentheti majd a Gödöllőn átmenő autóforgalmat.
A vasút mellett még egy nagy volumenű, nem városi forrásból történő beruházás zajlik, ez az uszoda építése. 2014-ben megígérték, hogy a következő évre már készen is lesz, sokáig nem történt semmi, most nagy erőkkel megindult az építkezés. Az uszodaépítéssel kapcsolatos információink csak a sajtóból és Vécsey László nyilatkozataiból vannak, hiszen ő korábban be is jelentette, hogy „ehhez a városnak semmi köze nincsen, így nem fogjuk tudni megakadályozni”. Szeretném jelezni, nem is akartuk megakadályozni! Örülünk ennek a beruházásnak, várjuk a végét.
– Sokszor felmerül önnel kapcsolatban a kérdés, hogy indul-e a választásokon?
– Igen, indulok a választáson, a Lokálpatrióta Klub „színeiben”, mint ahogy eddig is. Úgy érzem, van bennem annyi energia, erő és kreativitás, hogy a következő öt évet bátran el tudjam vállalni. Újabb és újabb dolgokkal szeretnék Gödöllő fejlesztésében előre lépni.
– Hogyan képzeli a jövőt, mint amatőr színész?
– Nem vagyok színész, csak szeretek játszani. Nyilván ez attól függ, hogy milyen feladatot és lehetőséget kap az ember. Szeretném az életemet ezzel a hobbival kiegészíteni a következő öt esztendőben is. Az biztos, hogy, ha a következő öt év is összeáll, akkor a március 8. körüli Tavaszi Ajándékkosár című műsorunk megmarad ez a város menedzsmentjének a műsora és ha lesz olyan színdarab, amiben valaki számít rám, akkor örömmel részt veszek benne.
– Melyik volt az eddigi kedvenc szerepe?
– Cyrano. Ez hosszú éveken keresztül titkos vágyam volt, ami aztán megvalósult, köszönet mindazoknak, akik ebben segítettek. De az újabb szerepeket is nagyon szeretem, az Osztrigás Micit vagy legutóbb a Játék a kastélyban eljátszott Gál szerepét. Ez egy nagyon érdekes kihívás és jó hobbi az ember életében, ami kiegészíti a mindennapos tevékenységemet, feltölt, energiát ad. Tulajdonképpen a nőnapi műsorok alapozták meg ezeket a nagyobb szerepeket is. 1992-től van ez a műsor a városban, persze akkor még jóval kisebb volt az érdeklődés. Ma már nyolc, kilenc előadás teltházzal zajlik. Persze mindig meg kell újulni, mindig újat és újat kell bemutatni. Ez nem könnyű feladat, hiszen egyre nagyobb az elvárás. Azt gondolom, hogy az idei is nagyszerű műsor lesz, bízom benne, hogy tetszeni fog az embereknek. Az biztos, hogy minden jegy elkelt.
– A színészet mellett a sport is az élete része…
– Persze, ez nem kérdés, 30 évet versenyeztem, de utána sem hagytam abba a sportot. Ma már természetesen nem a víváson keresztül fejtem ki az ezzel kapcsolatos aktivitásom, hanem focizom, bringázom, úszom, kicsit erősítek. Az energia, ami ahhoz kell, hogy a munkámat el tudjam látni, az részben innen is táplálkozik.
– Milyen nagyapának lenni, hogy vannak az unokái?
– Jól vannak, hála a jó Istennek mindegyikőjük egészséges, természetesen az életkoruknak megfelelő problémákkal küzdenek, de ez a világ legtermészetesebb dolga. A legkisebb jövőre óvodába, kettő pedig iskolába fog menni. Időnként beszállok az ő ellátásukba, hozom-viszem őket, de hát megvan nekik az édesapjuk és édesanyjuk, akiknek ez az elsődleges feladatuk. Én inkább a jó részét élvezem, ők meg természetesen a mindennapokban az ő nevelésükkel és fejlődésükkel vannak elfoglalva.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Pályázati felhívás Gödöllő Város Önkormányzata pályázatot ír ki a város közéleti, kulturális egyesületei, egyesületszerűen működő közösségei, egyéb civil szervezetei támogatására.

Antológiás hétvége