in ,

Gödöllő a frontvonalban

Nem csak tárlat: méltó megemlékezés

Gödöllő a frontvonalban címmel megnyílt a Gödöllői Városi Múzeum új időszaki kiállítása, ami a település II.világháború alatti korszakát dolgozza fel.
A megnyitón Kerényiné Bakonyi Esztert, a Gödöllői Városi Múzeum igazgatóját követően a Kulturális és Innovációs Minisztérium – Kultúráért Felelős Államtitkárság Múzeumi Főosztály részéről dr. Szende László főosztályvezető mondott köszöntőt. Kiemelte, a kiállítás olyan korszakot dolgoz fel, ami sokáig tabunak számított, s amivel kapcsolatban sok család ma is feldolgozatlan traumákat hordoz. Mint mondta, ezt a témát érzőn és érzékenyen kell megközelíteni, a Gödöllői Városi Múzeum szakembereinek ez sikerült.
Az múzeumot fenntartó önkormányzat részéről dr. Gémesi György polgármester köszöntötte a kiállítást, aki a család elbeszélések alapján emlékezett meg arról, hogyan élték meg a gödöllőiek ezt az időszakot.
Ez a tárlat nem csak helytörténeti szempontból jelentős, hanem hazánk történelmének jobb megismeréséhez is hozzájárul. Ezt dr. Ódor János MVMSZ elnökségi tag, a Wosinszky Mór Megyei Múzeum igazgatója jelentette ki, s beszédében elismeréssel szólt a Gödöllői Városi Múzeumban folyó munkáról.
A kiállítást Soós Péter alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatóhelyettese nyitotta meg, aki szintén méltatta azt a munkát, és azt a körültekintést, amivel a kiállítás ezt a rendkívül fájdalmas korszakot dolgozza fel. Kiemelte azt a munkát, amit a város mellett húzódó Attila-vonal kutatása során végeztek és végeznek, hiszen – mint a beszédből kiderült – ez a munka folyamatos. Köszönetet mondott, hogy részt vehetnek ebben a példaértékű programban.
A bemutatott anyagban helyet kaptak az Attila-vonal feltárása során előkerült leletek, az eddig feltárt állásrendszerek, valamint a település mindennapi életét bemutató tárgyak, dokumentumok, pénzek, emléktárgyak, gyerekjátékok ebből az időszakból.
A kiállítás egyaránt emléket állít a harcokban elesetteknek, a gödöllői hadifogolytábor és a holokauszt áldozatainak.
A bemutatott anyagok egy része a múzeum, másik része gödöllői magángyűjtemények anyagaiból kerülnek kiválasztásra.
A kiállítást számtalan látványelem színesíti, ami a gyerekek számára is érdekessé és feldolgozhatóvá teszi.
A tárlathoz készült katalógus Gödöllő II. világháborús eseményeit dolgozza fel, és a több száz civil és katona áldozat előtt állít emléket.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

I want to break free

Dialógus – Új kiállítás a GIM-házban