in

Gödöllő nem kapott vissza semmit…

Beszélgetés dr. Gémesi Györggyel

A járványügyi adatok azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma talán lecsengőben van, szép lassan visszatérhet az élet a normális kerékvágásba. Az elmúlt időszak, illetve a közel jövő történéseiről beszélgettünk dr. Gémesi György polgármesterrel.

Február elején beszélgettünk utoljára, akkor még úgy volt, hogy az állam majd valamilyen formában kompenzálja a 25 ezer fő feletti települések iparűzési adó bevétel kiesését. Azóta eldőlt, hogy Gödöllő nem kap semmit. Felbosszantotta a döntés?
Nem bosszantott fel, előre láttam, hogy ez lesz, csak nem értem, miért kellett az a színjáték. Mint tudjuk a négymilliárd forint árbevétel alatti vállalkozások esetében a kormány felére csökkentette az iparűzési adót, ez Gödöllő esetében 450 millió forint bevétel kiesést jelentett. A kormány azt mondta, hogy a 25 ezer fő alatti településeket automatikusan kompenzálja, a 70 darab 25 ezer fő felettit pedig egyéni tárgyalások után igyekszik valamilyen formában kompenzálni. A tárgyalás meg is történt, de gyakorlatilag az egész egy színjáték volt. Az ott jelenlévő miniszteri biztos egyértelműen kijelentette, hogy neki semmire sincs felhatalmazása. A jegyző úrral és a költségvetési iroda vezetőjével elmondtuk, hogy milyen fejlesztéseket terveznénk, ha kapnánk pénzt. Mindent felírtak és mondták, hogy májusra várható valamilyen kormánydöntés. A döntés megszületett, melyből világosan látható, hogy Gödöllő nem kapott vissza semmit az elvont forrásokból.
Ezt egyébként azzal indokolták, hogy a városnak jó az adóerőképessége. Ön szerint ez mennyire állja meg a helyét, hiszen ott van például Debrecen, amely közel 3 milliárd forint támogatást kapott…
Egy település iparűzésiadó-erőssége sosincs magától, azért rengeteget kell dolgozni. Az elmúlt 31 év tevékenységének eredményeképpen kis és nagy cégek telepedtek le Gödöllőn, vállalkozásbarát környezetet alakítottunk ki, infrastruktúrát biztosítottunk számukra, és ami az egyik legfontosabb, jó a város megközelíthetősége.
Nagyon sok olyan település volt a kompenzáltak között, például Debrecen is, ahol kiváló gazdaság működik és nem lenne semmiféle probléma akkor sem, ha nem kapták volna vissza a bevételkiesést. Nem irigylem senkitől a pénzt, félre ne értsenek, sőt örülök, hogy ellenzéki települések is sorra kerültek, de azért a kompenzáció során jó lett volna valamilyen rendező elv. A Magyar Önkormányzatok Szövetsége azt javasolta a kormánynak, hogy minden település kapjon vissza mindent, vagy ha ez nem lehetséges, akkor lakosság arányosan vagy bevételkiesés arányosan biztosítsák a településeknek az állam által biztosított forrásokat.
Az eddigi elvonások, többletköltségek és az iparűzési adó elvonása milyen bevételkiesést jelentett Gödöllőnek 2021-ben?
A gépjárműadó, a parkolási díj elvonása, az iparűzési adó, bérleti díj bevétel kiesések, valamint a COVID-védekezési költségei, amire egy fillért sem kaptunk, összességében több mint egymilliárd forint kiesést jelentett a városnak. Ennek megfelelően kellett megalkotni a 2021-es költségvetést, amiben nagyon szűkre kellett szabni a fejlesztési forrásokat.
A kormány a napokban nyújtott be új törvényjavaslatot a parlamentben, ami az önkormányzati tulajdonú lakások eladására kötelezné a településeket, méghozzá töredék áron. Milyen folyamatokat indíthat ez el?
Ez a „bérlakás-privatizáció”, nevezzük ennek, gyalázatos! Az települések kezéből kiveszi a vagyont. Az önkormányzatoknak, ugyanúgy, mint egy családnak is, van egy kis vagyona, amivel gazdálkodik. Megpróbál bevételt generálni, az igényeket kielégíteni belőle. Ha ezt elveszik a településektől, akkor még jobban megroggyan az önkormányzati rendszer, még inkább kiszolgáltatott lesz a napi politikának, az idősek pedig a lakásmaffiának.
A koronavírus önt sem kímélte, ám a felgyógyulása után önkéntes orvosként visszatért a kistarcsai kórházba covidos betegeket gyógyítani, sokan azt mondják, hogy politikai okokból. Mi állt valójában a döntése hátterében?
Aki így gondolja, annak lelke rajta. Naponta hallottam a hírekben, hogy nincs elég orvos, nővér és azt mondtam, nekem is ott a helyem! Felajánlottam a segítségem, végül Kistarcsán, a korábbi munkahelyem, fogadtak be.
Hogy kell elképzelni egy COVID- osztályt, mit tapasztalt?
Tulajdonképpen ugyanolyan, mint bármelyik másik osztály egy kórházban. A legfontosabb különbség a védőruha viselete, amikor az ember felveszi, már szakad róla a víz. Az orvosoknak és a nővéreknek gyakorlatilag egész nap ebben az öltözékben kell lenniük. Jó volt, hogy részt vehettem ebben, a magam módján segíthettem, megtanultam a COVID terápiáját, hogy hogyan, s miképp kell kezelni. Szörnyű volt látni, hogy emberek azért küzdenek, hogy levegőt tudjanak venni. Sok embert elvesztettünk, de sokakat meg tudtunk menteni. Köszönet az orvosoknak és az ápolóknak! Ez egy nagyon kemény szolgálat, egy hivatás, amit, ha az ember egyszer elkezdett és letette az esküt, akkor csinálja. Én ebből az indíttatásból mentem a kistarcsai kórházba.
A kórházi munka után most pedig a gödöllői oltási programban vesz részt.
Igen, folytatom az önkéntes munkát. Magyarországnak jelenleg a legnagyobb megoldandó problémája az emberek beoltása. Nem szabad belemenni a vakcinakérdésbe, mindegyik jó, amelyik rendelkezésre áll. Elképesztően sok fejetlenséget láthattunk az elmúlt időszakban, ami nem az egészségügyi munkatársak hibája volt.
A gödöllői rendelőintézet oltópontjain segédkezem az oltásokkal. Ez egy élménydúsabb munka. Rengeteg ember fordul meg ezeken a pontokon, ahol én voltam, ott nagyon humánusan, jó kedvvel oltottunk. Nagy élmény volt számomra, hiszen ez kifejezetten orvosi munka volt. Bízom benne, hogy tudok még segíteni a mindennapi munkám mellett!
A járványügyi adatok azt mutatják, hogy talán végre lecsengőben a harmadik hullám. Nyithattak a vendéglátó egységek, sőt már a kulturális intézmények is. Hogyan fog újraindulni az élet a városban?
Mindig óvatosságra intek mindenkit, mert orvos vagyok és láttam a vörös zónában, hogy mi a helyzet. Ennek ellenére úgy vélem, jók voltak az enyhítéssel kapcsolatos döntések. Kellett már, hogy egy kicsit szabadabban lehessen mozogni. Az emberek nagyon ki voltak már éhezve erre, nehéz volt lelkileg feldolgozni a bezártságot. De nagyon fontos, hogy továbbra is tartsuk be a szabályokat! A legfontosabb, hogy mindenki oltassa be magát! Ezzel önmagát és másokat is védi. Beszéltem a városban lévő vendéglátóhelyek tulajdonosaival, akik azt mondták, hogy azért még messze vannak a megszokott forgalomtól. Még mindig nehezen mozdulnak ki az emberek, félelem van bennük a betegséggel kapcsolatban. Szerencsére azonban egyre jobbak az adatok, kevesebb már az új fertőzöttek, illetve az elhunytak száma. Nagyon bízom benne, hogy nyárra a vendéglátás mellett az idegenforgalom, a belföldi turizmus, valamint a rendezvények is újra beindulhatnak.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

A zene titkai – A Gödöllői Szimfonikus Zenekar online koncertje

MUZA Családi Nap