in

Gödöllői értékmentől Szlovéniában, a soproni 76. közös gyalogezred temetőjében

Két év előkészítő szervezés után, 2019. július 17-21-e között egy tizennyolc fős csapat  a szlovéniai Volcja Draga város I. világháborús császári és királyi katonai temetőjének 507 sírkövét tisztította meg az előírásoknak megfelelően a mohától és egyéb szennyeződéstől. A Márton Danku István által összefogott kezdeményezés tagjai a már régen leesett névtáblák rögzítő csavarjainak helyén maradt lyukakat  speciális, gyorsan kötő habarccsal tüntették el, majd mindegyiket víztől és fagytól is megvédtük tartósító szerrel.

Mindezek mellett a temetőt körbevevő kerítés betonlábazatát is megtisztították a lerakódott kosztól és nagynyomású vízsugárral lemosták.

A munkálatok megkezdése előtt kikérték és megkapták a temetőben nyugvó soproni katonák adatait, s mint kiderült:

„A szlovéniai Volcja Draga város osztrák-magyar katonatemetőjében nyugvó katonák egy része szolgált csak a cs. és kir. 76.gyalogezredben, ugyanis a háború után az olaszok a környékbeli kisebb sírkertekben eltemetett katonák maradványait is ide temették át. Az akkori feljegyzések szerint 1566 hősi halált halt katona sírhelye a temető.”

Renče-Vogrsko önkormányzatának vezetése szeretettel fogadta a kezdeményezésben résztvevőket, sőt, kitüntetett figyelemmel és segítséggel támogatta munkájukat.

Tariq Žigon polgármester és Anja Sedevčič mezőgazdasági és turisztikai szakértő és Maša Klavora a Kobaridi Pot Miru -Béke Ösvénye turisztikai szervezet egyik vezetője beavatta a résztvevőket a jövőben megvalósításra váró katonai temetőkkel és egy 3 mililárd forintos Béke Park kivitelezésével kapcsolatos terveikkel.

A helyi tűzoltóság gondoskodott a szükséges vízmennyiségről, a munkáról pedig  a helyi sajtó is beszámolt.

A szervezők köszönete illeti:

Horváth Lajos igazgatót, Dr. Kiss Gábor őrnagyot és Veresné Bokor Évát, a Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóságtól, Ernesta Drolet, a Kulturális Örökségvédelmi Intézet Nova Gorica egysége vezetőjét, Bánkuti Ákost, a Budakeszi Kultúra Alapítvány kuratórium tagját és Lebar Tamás jogászt (Lendva), dr. Buzás Zsuzsannát . dr. Tóth József egyetemi tanárt, Bolevácz Lászlót;

A Gödöllő Teleki Pál Egyesületnek az  anyagi támogatásáért, a Gödöllői Református Líceum, Gimnázium igazgatóságának, Bajusz Árpádnénak és Csobánné Egle Klárának.

Akik az értékmentő munkát végezték:

Gödöllőről:

Besse Aladár, Csellár Ádám, Radó Gábor, Kristály György, Sándor István, Tóth József, Varga Árpád, Tasnádi Zoltán, Márton Danku István.

 

Aszódról:

Csobán Pál és fia, Csobán Csaba, Csobán Pál tanár úr a líceumból,

Kartalról:

Lados József és fia, Lados Tamás, László Tibor és Buzás István,

Veresegyházról:

Módy Péter okleveles restaurátor és fia Módy Péter.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Igaz a hír: McDonald’s étterem épül Gödöllőn

DOLGOZZON LAKÁSÁHOZ KÖZEL!