in

Gödöllői művésztelep 120

Beszélgetés Hidasi Zsófival

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás

Idén ünnepli megalapításának 120. évfordulóját a gödöllői művésztelep. Ennek kapcsán beszélgettünk Hidasi Zsófia textilművésszel, a Gödöllői Iparművészeti Műhely művészeti vezetőjével.

Jeles évfordulóhoz érkezett a művésztelep, hiszen idén ünnepli a 120. születésnapját. Hogyan jött létre itt Gödöllőn a magyar szecesszió központi iskolája?

Körösfői-Kriesch Aladár 1901-ben telepedett le Gödöllőn és hozzá kapcsolódva alakult ki az a szellemi- és alkotóközösség, amelyet ma gödöllői művésztelepnek hívunk. Az egykori Erdő utcában, a mai Körösfői utcában működve művészet és élet organikus egységét valósították meg. Művészet-és életfilozófájuk, életmódjuk a mai korra értelmezve is példaértékű.

Hogyan őrzi a GIM-ház a művésztelep hagyományait?

A GIM-ház kortárs megközelítésekkel őrzi a művésztelep hagyományait, azt is mondhatjuk, hogy szó szerint életben tartja, élővé teszi a művésztelep szellemiségét. A művésztelep alkotói által megfogalmazott törekvések ma is aktuálisak és érvényesek. Gondoljunk arra, hogy a művésztelep alkotói milyen organikus egységben éltek a természeti környezetükkel, vagy arra, hogy milyen fontosnak tartották a kézművesség, a manualitás megőrzését és a különböző művészeti ágak szintézisét. Gondoljunk a művészetről vallott felfogásukra, amely szerint a művészet a mindennapjaink tárgyaiban, környezetünkben és életünk más területén is jelen lehet. Tevékenységünkben ezekhez a gondolatokhoz kapcsolódunk, amelyek összességében azt emelik ki, hogy a művészet lehet az élet része. Azt gondolom, hogy mindenki, aki belép a GIM-ház kertjébe és akár alkotóként, akár befogadóként részt vesz valamelyik művészeti projektünkben vagy művészeti tanfolyamunkon, vagy eljön valamelyik összművészeti programunkra, az részese lehet a művésztelepi gondolatoknak.

Milyen programokat terveznek a jubileumhoz kapcsolódóan?

Két kiemelt programmal készülünk az évfordulóhoz kapcsolódóan. Az egyik egy képzőművészeti kiállítás, Emlékterek munkacímmel, amely július elején kerül megrendezésre. Ennek a művészeti projektnek az egyik különlegessége az, hogy főként a szecessziós művésztelep egykori helyszínein fog megvalósulni. A GIM-ház, a Remsey-ház vagy a Nagy Sándor-ház kertjében találkozhat majd a közönség olyan alkotásokkal, amelyek kortárs művészek gondolatait mutatják be a művésztelep alkotóinak életmódjára, életfilozófiájára reflektálva. Nagyon inspirálóak azok a terek, amelyekben száz évvel ezelőtt Nagy Sándor vagy éppen Remsey Jenő alkotott. Kiemelt helyszíne a projektnek a Nagy Sándor-ház, amely több szempontból egyedülálló épület, viszont jelenleg sajnos funkció nélkül, üresen áll. Nagyon örülünk, hogy ebben az időszakban megnyílik az épület az alkotók és a közönség előtt. Annyit elárulhatok, hogy lesznek olyan művek, amelyek a művésztelep archív fotóinak felhasználásával készülnek és lesz olyan művész, aki a művésztelep alkotóinak étkezési szokásaira reflektál a food art műfajában. A GIM-ház kertjében pedig Körösfői-Kriesch Aladár leégett műtermének kőmaradványaiból készül kortárs térinstalláció. Nagy öröm számomra, hogy a projekt keretében a közös alkotás művésztelepi gondolata újra meg tud valósulni a Körösfői-utcában.

Florárium című kiállításunkat őszre tervezzük. A kiállítás keretében a szecessziós művésztelep kerttémájú alkotásaira reflektálnak a GIM textiltervező műhelyének egykori növendékei. A kiállításon a fiatal textilművész hallgatóknak a művésztelep virágmotívumai által inspirálódott mintatervei lesznek láthatók, amelyeket a helyszínen meg is lehet vásárolni egyedi füzetek, printek és vászontáskák formájában. Ezeknek a termékeknek a megvásárlásával a látogatók a GIM-ház felújítását is támogatják.

Hosszú hónapok óta nem fogadhatnak látogatókat, mire tudják felhasználni a zárva töltött időt?

A pandémia miatt kevesebb programot tudtunk megvalósítani az elmúlt egy évben, viszont a rendelkezésünkre álló időt így számos hosszútávú projekt előkészítésére, megvalósítására tudtuk fordítani. Ez alatt az időszak alatt készült el az új honlapunk, amely új vizuális arculattal és új tartalmakkal vetíti előre a következő években kibontakozó művészeti koncepciót. Új online tartalmakat indítottunk el, interjúsorozat keretében szeretnénk megismertetni azokat a művészeket és szakembereket, akik a tevékenységünkben részt vesznek. Hamarosan elkészül a GIM elmúlt 3 évét bemutató kiadvány, amely azokat az új megközelítéseket mutatja be, amelyekre építeni szeretnénk a következő években. Ez a katalógus májusban először online formában lesz látható honlapunkon.

Folyamatosan dolgozunk művészetpedagógiai programunk kidolgozásán, amelyet pont tavaly októberben indítottunk volna el. Állandó és kiállításainkhoz kapcsolódó, időszakos foglalkozásokkal várjuk majd az érdeklődőket. Elsősorban iskolás csoportokra építjük a programunkat, célunk, hogy a fiatalabb korosztály autentikus környezetben szerezzen a kortárs művészettel kapcsolatos élményeket.

Még egy folyamatban lévő projektet emelnék ki, ez pedig a GIM épületének tervezett felújítása, amely az épület állapotát tekintve már évek óta időszerű. Nagyon örömteli számunkra, hogy a GIM-házhoz kapcsolódó művészek összefogást kezdeményeztek a felújítás érdekében. Ennek köszönhetően jövő tavasszal egy nagyszabású támogatói kiállítást és vásárt rendezünk a felújított Várkapitányi lakban, ahol közel 50 képző-és iparművész alkotásai lesznek megvásárolhatók. Az eladásokból befolyó összeg 50%-a a GIM-ház felújítási programjába folyik majd.

Ha a pandémia engedi, a jubileum mellett milyen kiállításokat, tanfolyamokat terveznek az idei esztendőre?

Május végére, június elejére tervezzük Bajkó Dániel festőművész egyéni kiállítását. Emellett a Nemzeti Tehetség Program pályázatának keretében egy nagyszabású tehetséggondozó programot fogunk megvalósítani, Láncolat – Vizuális gyakorlatok természeti inspirációra címmel. A programon 9 tehetséges középiskolás diák vesz majd részt, akiknek fiatal művésztanárok tartanak majd foglalkozásokat a videókészítés, fotózás, térbeli formaalakítás, grafika, mintatervezés és szitanyomás műfajaiban. Ezen kívül külön öröm számomra, hogy a GIM kortárs szövőműhelye külső helyszínen, a Budapesten megrendezésre kerülő, kortárs textiltervező művészeket és műhelyeket bemutató Rug Art Fest kiállításán mutatkozik majd be.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Így változnak a védelmi intézkedések

OKTV-t nyert Kréz Gellért