in

#GÖDÖLLŐKOMPOSZTÁL: megoldás a falevelek zsákolása vagy égetése helyett

A kerti komposztálás egy átfogó és zöld megoldás, amellyel egyszerre több problémát kezelhetünk. A lehulló falevélből, fűnyesedékből, konyhai zöldhulladékból értékes tápanyag keletkezik komposztálás során, amiért a kerti növényeink hálásak lesznek. Az avarégetéssel járó szmog helyett tiszta levegőt élvezhetünk, ezzel egészségünket védjük. Arról nem beszélve, hogy az égetés során keletkező szén-dioxid tovább gyorsítja a globális felmelegedést. Ha a kertünkben komposztálunk, nem kell zöldhulladékos zsák vásárlásával bajlódnunk, és az elszállítással kapcsolatos gondot is kiküszöböltük.

Ha komposztálóba kerül a konyhai zöldhulladékunk, a háztartási szemét mennyisége kb. egyharmadával kevesebb lesz, ezáltal az ökológiai lábnyomunk tovább csökken.

Egyre többen tudják, hogy a diófa levelét bátran betehetjük a komposztálóba, mivel az is lebomlik, csak lassabban, mint a többi fa lombja.

Ha nincs komposztáló keretünk, a lombot a kertünk egy félreeső sarkába gereblyézhetjük, ahol hamarosan bomlásnak indul majd és a térfogata is összeesik. A lombkupacok alá gyakran beköltöznek sünök téli álmot aludni, akik az év többi szakaszában a kertünk hasznos napszámosai.

Bár arra bíztatunk mindenkit, hogy ha teheti, komposztáljon otthon, vagy hagyja a lehullott avart a kertben, előfordulhat olyan helyzet, amikor ez nem megoldható.

Ebben az esetben a Diverzitás Alapítvány közösségi komposztálóját ajánljuk, amely az egyetem területén, a SZIA Agroökológia Kert bejárata előtt található. Ide konyhai és kerti zöldhulladékot is várnak, a komposztot pedig biozöldségek termesztéséhez használják fel. Fontos, hogy nagyobb mennyiségű falevelet, fűnyesedéket zsákokban tegyük a komposztáló keret mellé, csere zsákot találunk kiakasztva.

 

A #GÖDÖLLŐKOMPOSZTÁL kampány helyi civil szervezetek, szakértők, vállalkozások és magánszemélyek együttműködése révén született. Ez a csoport olyan gyakorlati megoldások kidolgozásán és népszerűsítésén dolgozik, amelyek a globális környezeti problémákra adnak helyi, mindenki által használható válaszokat.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

FELHÍVÁS GÖDÖLLŐ KULTÚRÁJÁÉRT díjra

“Az éjjelen átviszek egy kis fényt, mit egykor a nap tüze gyújtott még…”