in

Gödöllőn őszinteségre, jóságra és befogadásra leltem

Beszélgetés dr. Sztankó Attilával

2019 tavaszán nevezték ki dr. Szatnkó Attilát Leontin atya utódjának. A Máriabesnyői Nagyboldogasszony Bazilika plébánosával arról beszélgettünk, hogyan sikerült beilleszkednie, milyen hatással volt a koronavírus-járvány az egyházközösség életére és persze a Szűz Mária szobor újraszentelése is szóba került.

Tavaly tavasszal nevezték ki Leontin atya utódjának, hogyan sikerült beilleszkednie, hogy telt az elmúlt másfél év?

Egy jó városba és egy jó közösségbe könnyű beilleszkedni. Az elődeim által nagyon jól összekovácsolt közösség a máriabesnyői. Mindenképp meg kell említenem közülük Gáspár István atyát, aki motorja volt a jelenlegi közösségnek, amelyet örökségül kaptam. Rendkívül jó munkatársakkal dolgozom együtt, de magának a városnak is nagyon jó a légköre, tele van jóindulatú emberekkel. Azt tudom mondani, hogy ha megérkezik az ember Gödöllőre, akkor őszinteségre, jóságra és befogadásra talál.

Hogyan alakította át az egyházközség életét és a szertartásokat a járvány?

A jelenlegi helyzetben mindent megtartunk úgy, ahogy eddig is. Egy kivétel volt ez alól, a két búcsú, a két nagy lelkieseménye az egyházközségnek. Ezeken csak korlátozott számban tudtuk fogadni a híveket. A hétköznapok során viszont minden szertartást megtartunk, természetesen odafigyelve a szabályok betartására. A hitoktatás, illetve a kiscsoportos foglalkozások is továbbra is zajlanak.

Önöknél is elég erős az online jelenlét, mennyire fogadták el ezt a hívek?

Nagyon is! Sőt, szinte elvárás, hogy vasárnaponként az egyik szentmisét közvetítsük. A tavaszi időszakban, amikor zárva voltak a templomaink, mindennapos közvetítés volt Most azok az idősebb testvéreink, akik veszélyeztetve érzik magukat, nagyon örülnek ennek a lehetőségnek. Általában ők a hétköznapi szentmisékre eljárnak, vasárnap viszont otthon maradnak, hogy elkerüljék a tömeget. De a vasárnapot, az élő közvetítésnek köszönhetően mégiscsak valamilyen formában a saját közösségükkel tudják megünnepelni.

Hogyan élte meg a tavaszi karantént papként és magánemberként?

Az elején kicsit megijedtem, hogy most mi lesz, de aztán egy nagyon jó kegyelmi időszak lett belőle. Jutott idő arra, hogy egy kicsit elmélyítsem a tanulmányaimat, illetve végre volt időm az irodalmi művekre is, amiket sajnos egyébként ritkábban tudok olvasni. Aztán ahogy jobb lett az idő, jött a hobbim, a kerékpározás. Illetve, amikor csak tehettem, sokat sétáltam az erdőben a kutyámmal. Nagyon jó időszak volt, hiszen a körülmények is adottak voltak ahhoz, hogy az ember elcsendesedjen és lenyugodjon. A minden napos pörgésből, ami mindannyiunkat körülvesz, lehetőség volt arra, hogy másképp is lehet élni. Többektől kaptam arról visszajelzést, hogy ez egy kegyelmi időszak volt.

Sokat olvashatunk arról, hogy mentálisan mennyire megviselte/megviseli a karantén és a jelenlegi járványhelyzet az embereket. Lelkivezetőként hogyan tudja támogatni a híveket ezen a téren?

Elősegítjük, impulzusokat adunk az irányba, hogy bizonyos dolgokat más szempontból is lehet nézni. Ne a megszokottságnak megfelelően éljünk, hanem nyissuk ki a szemünket, a szívünket és a lelkünket annak a felfedezésére, hogy milyen más lehetőségeket tartogat nekünk a jó Isten. Ezek meglepetések tudnak lenni. Ha az ember nem lép ki önmagából, hanem állandóan csak egy malomban őröl és őrlődik nap mint nap, akkor szürkévé válik az élete. Ez a fajta szürke élet, ha még bezártsággal is párosul, eléggé káros tud lenni. Ezért volt igen jelentős ebben az időszakban, hogy kimozduljon ebből az ember. Ezért is voltak fontosak az online közvetítések, ahol olyan lelki impulzusokat próbáltunk adni a napi evangéliumhoz kapcsolódóan, amelyek az embernek a lelkét egy kissé afelé fordítják, hogy milyen jót tartogat nekem az Úr ebben a nagyon nehéz időszakban.

Nemrég szentelte fel a máriabesnyői vasútállomás Szűz Mária szobrát, október 31-én pedig a Démusz-kereszt újraszentelésére kerül sor. Sokan talán meglepődnek, hogy a XXI. században mennyire fontosak ezek az itt élőknek. Papként hogy látja ezt?

A katolikus keresztény közösségnek ezek nagyon fontos jelképek, de fontos azok utódainak is, akik az eredeti szobrokat állították, akár a vasútállomásra gondolunk, akár a Démusz-keresztre. Ez összeköt bennünket a múltunkkal, a jelenünkkel. Többektől kaptam visszajelzést afelől, hogy nagyon örülnek, hogy ezek a jelképeink visszakerültek. Biztonságot jelképeznek, azt, hogy itthon vagyok. Amikor megérkezik az ember a vasútállomásra, jó látni a szobrot és a máriabesnyői bazilikát a messzeségben. Tudja az ember, hogy most már itthon van.

Alig egy hónap múlva megkezdődik az Advent, hogyan tudnak felkészülni Önök az ünnepi időszakra, és milyen tanácsot tud adni a híveknek az ünnepi készülődésre a jelenlegi helyzetben?

Az adventi időszak felkészít bennünket karácsony igazi üzenetére. A karácsony egy olyan misztérium, amely jelzi Isten irántunk való szeretetét és megmutatja, hogy Isten milyen alázatos. Nem egy palotában született meg az Úr Jézus, hanem egy barlangban, ott, ahol senki nem várta. Ha ebből a szempontból nézem a karácsonyt, akkor megértem, mi az adventi időszaknak az igazi lelkisége, hogy miről szól igazából az advent és a karácsony. Mi Máriabesnyőn mindig igyekszünk éppen ezt a szempontot követni a gyertyagyújtással és a pásztorjátékkal, amelyeket idén is megtartunk.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Állandó megújulás

Múzeumpedagógiai foglalkozások a kastélyban az őszi szünetben