in ,

Gróf Teleki Pálra emlékeztünk

Jerzy Snopek lengyel nagykövet is koszorúzott Gödöllőn

Pénteken délelőtt Jerzy Snopek lengyel nagykövet részvételével került sor a gróf Teleki Pál szobránál rendezett városi megemlékezésre. A hagyományosan a Teleki Pál Egyesület szervezésében megtartott ünnepségen egy hársfát ültettek el annak emlékére, hogy az egyesület éppen 30 évvel ezelőtt alakult meg városunkban.
A máriabesnyői temetőben nyugvó egykori miniszterelnök születésnapjára minden évben megemlékeznek a Teleki téren álló mellszobornál. A 141 évvel ezelőtt született egykori földrajztudós emlékművét idén nemcsak a városunk szervezetei koszorúzták meg, hanem a lengyel delegáció is. 110 évvel ezelőtt, 1920 augusztusában ugyanis, Teleki Pál első miniszterelnöksége idején, csak Magyarország nyújtott segítséget fegyverek, lőszerek és alkatrészek formájában a Szovjetunió által megtámadott Lengyelországnak – a támogatásnak köszönhetően a szabadságukért küzdő lengyelek vissza tudták szorítani a Vörös Hadsereget.
A most 30 éves Teleki Pál Egyesület részéről a kezdeményező Mészáros Piroska elnökségi tag és Kis Antal titkár ültette el a téren a hársfát.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elmarad!

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Ezeket az intézkedéseket jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök