in

Habsburg Ottó, aki mindenkinek példát mutatott

Habsburg Ottónak állít emléket az a vándorkiállítás, ami január 24-én, nyílt meg a Gödöllői Királyi Kastélyban. Az utolsó magyar trónörökös életét bemutató összeállítás látható lesz valamennyi olyan településen, ahol díszpolgár volt.
A Habsburg Ottó Alapítvány célja névadója tárgyi és szellemi örökségének ápolása, ennek jegyében készült el az Életút és örökség című vándorkiállítás, amit elsőként a Gödöllői Királyi Kastélyban láthat a nagyközönség.
Az ünnepélyes megnyitón dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd Prőhle Gergely, az alapítvány igazgatója foglalta össze a kiállítás célját. Mint mondta, fontosnak tartják, hogy Habsburg Ottó személye a történelemben megfelelő helyre kerüljön.
Gémesi György polgármester köszöntőjében személyes emlékeit elevenítette fel, többek között 1991-es látogatást, és a 2002-ben, a volt trónörökös 90. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen való találkozást. Kiemelte: Habsburg Ottó hatalmas tudása szerénységgel és emberi közvetlenséggel párosult.
A rendezvényen Martonyi János volt külügyminiszter mondott beszédet, aki úgy fogalmazott: Habsburg Ottó sorsában egy ember, egy ország, egy nemzet és Európa sorsa kapcsolódott össze. Egyszerre volt magyar és európai, amivel példát mutatott mindannyiunknak.
A kastély kapcsán elmondta: Amikor visszatért Magyarországra ide vezetett az első útja.
Amikor az uniós elnökségre készültek és – bízva Gémesi György polgármester hatékonyságában – helyszínként a gödöllői kastély mellett döntöttek, fontosnak tekintették, hogy az épület a Habsburgokon keresztül az európai építkezéshez kapcsolódik.
Martonyi János kitért arra is: Habsburg Ottó a Páneurópai Unió elnökeként jelentős támogatást nyújtott hazánk uniós csatlakozásához.
Az ünnepség zárásaként Nagy István, hazánk svájci nagykövete köszöntötte az eseményt, aki Európa népeinek kulturális összetartozására hívta fel a figyelmet.
Az megnyitó műsorában az Óbudai Danubia Zenekar közreműködött Hámori Máté vezényletével.
A kiállítás tablókon mutatja be Habsburg Ottó életét és munkásságát. Gödöllői látogatásait külön fotó összeállítás idézi fel.
A megnyitót a Habsburg család részéről Habsburg György és fia Károly is megtisztelte jelenlétével, valamint a vendégek között volt Jeszenszky Géza volt külügyminiszer, és azon települések vezetői is, ahol Habsburg Ottót díszpolgári címet kapott.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elhunyt Anna Béber-Rompay

Letették az új gödöllői vívócsarnok alapkövét