in

Hajós: Akkreditált tehetségpont

Beszélgetés Zmák Júliával

30 perc című műsorunkban Papp Pannával, az idei riporterverseny győztesével közösen beszélgettünk Zmák Júliával. A Hajós Alfréd Általános Iskola igazgatónője elmesélte hogyan került Gödöllőre, miben rejlik az iskola sikeressége; persze a jubileumi év és az új iskola építése is szóba került.

P.P.: Mikor döntött úgy, hogy pedagógus lesz?

Gyerekkori vágyam volt, hogy pedagógus legyek. Aztán az évek során, amikor ettől el akartam térni, azt vettem észre, hogy az élet mindig visszasodort. Amikor azt embert elkapja egy „flow”, egy áramlat, akkor abból nagyon barátságtalan dolog kilépni. Mindig akkor éreztem jól magam, amikor hagytam, hogy ez a dolog áramoljon velem együtt. Ráadásul mindig megjelentek olyan egyéniségek is az életemben, akik példaképként álltak előttem, akik mentoráltak, segítettek. Az, hogy a tanári pálya mellett kitartsak, nagyban köszönhető Molnár József általános iskolai tanáromnak, illetve Kovács Istvánnak, a gimnáziumi matematika tanáromnak. Amikor pedagógus lettem, visszakerültem abba az iskolába, ahol érettségiztem. Abban a tantestületben vált ez a szakma a hivatásommá. Ott karolt fel Frajna Miklós, aki az aszódi francia-magyar kéttannyelvű gimnáziumot megalapította és részese lehettem én is ennek az új iskolának a megszületésében, mint igazgatóhelyettes. Frajna Miklós volt a példaképem abban, hogy milyen vezető legyek, hogy álljak egy tantestület élén.

J.Á.: 2001 óta a Hajós Alfréd Általános Iskola igazgatója, hogyan került Gödöllőre?

Mielőtt igazgató lettem, barátok, rokonok hívtak Gödöllőre, hogy itt jó lakni. Aztán ezt követte az, hogy nemcsak lakni jó itt, hanem dolgozni is. Úgyhogy elkezdtem iskolát keresni. Ádám Pál igazgató úr akkor ment nyugdíjba a Hajós-iskolából. Így pályázat útján, barátok támogatásával is bíztatásával kerültem ide 18 évvel ezelőtt.

P.P.: Jubileumi év az idei, 45 éve alapították az iskolát. Milyen ünnepségek, programok voltak vagy lesznek még ennek kapcsán?

Nagyon jól jár egy iskola, ha születésnapja van. Egy iskolánál egy egész tanéven keresztül lehet ünnepelni és mi is így tettünk. Szeptember óta ünnepeljük az iskola 45. születésnapját. Nagyobb rendezvény volt a Hajós-nap, amikor nemcsak a Hajós Alfréd nevét viselő intézmények, hanem a környékbeli iskolák is képviseltették magukat és megszerveztünk egy a szellemi olimpiát, illetve a városi riporterversenynek is ez volt a témája. Régi pedagógusokat is meghívtunk, hogy meséljék el, milyen volt az iskola 45 évvel ezelőtt. Nemrég pedig gálaműsort is tartottunk, ami a fénypontja volt ennek az évnek. A terveim között szerepel még egy jubileumi évkönyv megjelentetése is, hiszen ebben az évben voltak olyan megismételhetetlen dolgok, amiknek jó lenne emléket állítani.

J.Á.: 1991-ben épült meg az iskola uszodája, miért épp Hajós Alfréd nevét vették fel?

Szerintem bölcs döntés volt Hajós Alfréd nevét választani. Ő volt az első magyar sportoló, aki az első újkori olimpián bajnoki címet nyert, rögtön két úszószámban is. Azt gondolom, hogy nagyon jó példakép lehet a mai ifjúságnak is, mert nemcsak a sportban, hanem a sportszervezésben és az építészetben is kimagaslóan teljesített.

J.Á.: Minden év február elsején, Hajós Alfréd születésnapján van a Hajós-nap, miről szól pontosan ez az esemény?

Ennek a napnak az a lényege, hogy iskolánk névadóját példaként állítjuk a gyerekek és a meghívott vendégeink elé. Ezen a napon az iskolában felállított emlékmű előtt tisztelgünk Hajós Alfréd előtt és meghívjuk azokat az iskolákat, amelyek szintén az ő nevét viselik, valamint a város többi iskolája is képviselteti magát a diákok képviseletében. Szervezünk ilyenkor egy szellemi diákolimpiát, ami egy interaktív, olimpiáról szóló csapatverseny. Sorversenyt is szoktunk tartani a tornacsarnokban.

J.Á.: Gyakorlatilag nem lehet úgy elolvasni a Gödöllői Szolgálatot, hogy ne botlanánk bele hajósos diákok sikereibe, de nem csak a sportban teljesítenek kiemelkedően az iskola diákjai, hanem a tanulmányi versenyeken is. Mi az iskola titka?

A legnagyobb titok abban rejlik, hogy van egy úgynevezett háromszög. Ennek az egyik csúcsában a gyerekek vannak, a másikban a szülők, a harmadikban pedig a pedagógusok. Egyet kell akarni ennek a háromnak. Nagyon fontos, hogy a szülő ott álljon a gyereke mögött, támogassa, minden feltételt megadjon ahhoz, hogy eredményes legyen. Természetesen nagyon fontos a pedagógus szerepe is, aki inspirálja a gyereket arra, hogy tanuljon, teljesítsen, érje el a céljait. És ott van a gyerek, aki ezekre nyitott, motivált kell, hogy legyen. Valóban nemcsak sportsikereink vannak, bár talán az a leglátványosabb, mert annak az eredménye már az általános iskolában is megmutatkozik. A tanulásba befektetett energia viszont sokszor csak a gimnáziumban vagy az egyetemi évek alatt hasznosul, térül meg. Beszélünk arról, hogy élethosszig tartó tanulás. Az általános iskola egyik legnagyobb feladata az, hogy erre alkalmassá tegye a gyerekeket; hogy megszeressék a tanulást, a tudást, hogy olyan képességekkel vértezzük fel őket, amik képessé teszik őket arra, hogy eredményesek legyenek.

J.Á.: Az iskola akkreditált tehetségpont. Mit jelent ez pontosan és egyáltalán milyen kritériumoknak kell megfelelni?

Elég komoly szempontrendszernek kell megfelelni ahhoz, hogy akkreditált, kiváló tehetségpont lehessen egy iskola. Először 2011- ben nyerte el a Hajós ezt a címet és azóta már háromszor is. Legutóbb egy olyan szakértői bizottság érkezett az iskolánkba, amely teljesen átvizsgálta az iskolánkban folyó tehetséggondozó tevékenységet. Nemcsak az iskola eredményeit vették figyelembe, hanem azt is, hogy milyen képzettségű pedagógusok dolgoznak az intézményben. Terveink között szerepel, hogy az európai tehetségpont címünket is eredményesebbé tegyük és kapcsolódjunk az európai tehetségpontok hálózatához. Illetve nagyon szeretnék egy tehetséggondozó műhelyt kialakítani azokkal a pedagógusokkal, akik e mellé letették a voksukat.

J.Á.: Közel félévszázados az iskola, évek óta rengeteg gond van az épülettel, de a hírek szerint nemsokára rendeződhet a dolog…

Nagyon bizakodóak vagyunk. Szeretném, hogy ez a kiváló szakmai munka méltó környezetet is kapna. Az iskola a dunakeszi tankerülethez tartozik, az ottani igazgató lobbizik azért, hogy megépülhessen egy 24 tantermes, zöldmezős beruházású iskola itt, Gödöllőn. A gödöllői önkormányzat pedig felajánlott ehhez egy területet. Remélem, ez a közös iskolaépítési akarat előrébb viszi a projektet.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Opera slágerek a Gödöllői Szimfonikusok koncertjén

Szerdától forgalomkorlátozás az M3-as autópályán!