in ,

Halász Judit kapta a Pécsi Ildikó emlékdíjat

A Gödollői Királyi Kastély Dísztermében ünnepélyes keretek között átadták a Pécsi Ildikó Emlékdíjat. Az elismerést első alkalommal Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, énekesnő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja vehette át.
Az elismerést L. Péterfi Csaba és a Pécsi Ildikó Színtársulat hozta létre a 2020. december 5-én elhunyt Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Gödöllő díszpolgára emlékének ápolására.
A díjat minden évben egy 70. életévét betöltött színésznő kaphatja meg a közönség szavazatai alapján. Az elismerést Pécsi Ildikó születésnapján adják át.
A díj, egy Pécsi Ildikó aláírásával ellátott üveg obeliszk, Erőss Apolka Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása.
Az ünnepségen L. Péterfi Csaba, a Pécsi Ildikó Színtársulat elnöke, a díj alapítója mondott köszönőt, aki megemlékezett Pécsi Ildikóról, aki ezen a napon lenne 82 esztendős, majd Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója  köszöntötte és méltatta a díjazott Halász Juditot. Kiemelte, Juci – ahogy a színházban mindenki nevezi – ma is ugyanolyan alázattal dolgozik és járja végig a próbafolyamatot, mint régen – s ez kevesekben van meg.
„Ha a Vígszínházra gondolok, rád gondok. Polgári, elegáns, humora, van és szerethető. Te vagy a Vígszínház – mondta Rudolf Péter.
A díjat az alapító L. Péterfi Csaba, a Pécsi Ildikó Színtársulat elnöke, dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Pécsi Ildikó Színtársulat alapítója és Szűcs Csaba, Pécsi Ildikó fia adta át.
A díjazott Halász Judit felelevenítette a Pécsi Ildikóval való kapcsolatát és az utolsó, Gödöllőn történt találkozás emlékét, ami a jelenleg a nevét viselő színtársulat egyik előadásán történt. Mint mondta, boldog, hogy elsőként ő veheti át a díjat.
A díjátadó ünnepi műsorában Mihail Márk és Szilágyi Levente a Frédéric Chopin Zenei AMI növendékei, L. Péterfi Csaba, Gémesi György és Herczenik Anna, valamint Igó Éva színésznő, érdemes és kiváló művész köszöntötték.
Halász Judit 1964-ben végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán, majd a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött. Alig töltött ott fél évet, Várkonyi Zoltán már vendégnek hívta a budapesti Vígszínházba, és a következő évadtól leszerződtette. Azóta is a Vígszínház társulatának tagja. Játszott A. Miller, T. Williams, Csehov, Moliere, G.B. Shaw, Goldoni, Krúdy, Örkény, Szakonyi, Woody Allen, Neil Simon és még sok más szerző darabjaiban, közel negyven filmben szerepelt.
Nevéhez számtalan lemezt kötődik: Ikrek hava címen Radnóti Miklós verseiből készített összeállítást, más lemezén mesét mondott, de a legnagyobb sikert azzal aratta, amellyel tulajdonképpen műfajt teremtett: Magyar költők verseit énekli, többek között Bródy János, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs, Tolcsvay László, Móricz Mihály, Bódi László, Anti Tamás megzenésítésében – gyerekeknek.
Munkásságát számos díjjal ismerték el, ezek egyikét a gyerekektől kapta, akik megválasztották (Magyarországon elsőként) a lengyel gyerekek által alapított Mosoly-Rend Lovagjának.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elfogadták az önkormányzat cégeinek beszámolóit

Pillanatok – Danis János szemével