in ,

I.MATE Nemezetközi hét

 

A MATE nemzetközi kapcsolatainak élénkítését, különös tekintettel az Európán kívüli együttműködésekre, és a nemzetközi együttműködésekben elért eredményeinek megosztását tűzte ki célul a 2023. május 30-június 2. között megrendezett nemzetközi hét (https://en.uni-mate.hu/1st-mate-international-week-2023). Az esemény résztvevői a jogelőd SZIE jó gyakorlatának folytatásaként az Erasmus+ Nemzetközi Kreditmobilitási Program támogatásával érkeztek a MATE EU-n kívüli partnerintézményeiből. A program pályázati rendszere ugyanis az Európai Felsőoktatási Térség intézményei és azok Európán kívüli partnerei közötti mobilitásokat támogatja. A részt vevő intézmények a következők voltak: Addis Ababa Science and Technology University (Etiópia), Hawassa University (Etiópia), Georgian Institute of Public Affairs (Georgia), Council for Scientific and Industrial Research Crops Research Insitute (Ghána), Council for Scientific and Industrial Research Soil Research Insitute (Ghána), Kwame Nkrumah University of Science and Technology (Ghána), Jordan University of Science and Technology (Jordánia), Kenyatta University (Kenya), Ala-Too International University (Kirgizisztán), University of Prishtina (Koszovó). A program részeként mindegyik intézmény képviselője átfogó intézményi bemutatót tartott az egybegyűlteknek.

A Nemzetközi Oktatási Ügyek Központ (NOÜK) által szervezett eseményt Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a Budai Campus főigazgatója nyitotta meg, mivel az esemény fő helyszíne a MATE Budai Campusának Díszterme volt. Ezt követően Dr. Bencsik Dávid nemzetközi igazgató köszöntötte a vendégeket. A MATE nemzetköziesítési eredményeiről és kiemelkedően sikeres nemzetközi programjairól szóló nyitó előadást Dr. Tarr Zsuzsanna, a Nemzetközi Oktatási Ügyek Központ vezetője, a Budai Campus történetéről és nemzetközi tevékenységéről szóló előadást pedig Dr. Varga Zsuzsanna intézetigazgató-helyettes tartotta meg.

A program részeként a MATE képviselői esettanulmányként mutattak be egy-egy kiemelkedő együttműködést. Az Erasmus+ Nemzetközi Kreditmobilitási Program több ilyen kooperációnak is nagy lendületet adott: Dr. Kovács Zoltán, az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet munkatársa a japán Kobe University-vel való együttműködésről beszélt.  Dr. Simon Barbara, Keleti Rita és Dr. Géczi Gábor a MATE Környezettudományi Intézete és a ghánai Council for Scientific and Industrial Research és Kwame Nkrumah University of Science and Technology közötti nagy létszámú oktató és kutató bevonását generáló, igen élénk szakmai együttműködést mutatták be. Nagy Orsolya és Póka Dóra, a NOÜK koordinátorai a MATE és a Kenyatta University együttműködésének számos aspektusát prezentálták, amelyben a legújabb kezdeményezés egy egyéves Erasmus szakmai gyakorlat a MATE hallgatói közösségi kertjében, a SZIA Agroecological Gardenben. Erről a két ösztöndíjas, Josepha Kwamboka és Meryline Wanjala számolt be nagy lelkesedéssel.

Szintén az Erasmus ernyőprogram alá tartozik az a két nagyívű projekt, amelyekben a MATE részt vesz. Az Erasmus kiválósági programjai az Erasmus Mundus közös mesterképzések, amelyek világszerte egyet jelentenek a legmagasabb minőségű európai felsőoktatási képzésekkel. A Danube AgriFood Joint Master (DAFM) program 2021-ben nyerte el az uniós támogatást, a program konzorciumvezetője egyetemünk, a pályázatot is az intézmény állította össze és nyújtotta be. A projekt főkoordinátora, Dr. Tarr Zsuzsanna a projektet, Batiz Zita, a projekt koordinátora pedig a gyakorlati megvalósítást ismertette. Két DAFM-hallgató, Gayatri Chhetri (Bhután) és Rey Mark Faderogao (Fülöp-szigetek) megosztotta a tapasztalatait a DAFM által nyújtott innovatív és interdiszciplináris oktatási metódusról, amelynek akadémiai koordinátora Dr. Cserháti Mátyás.

A másik projekt a E³UDRES² Európai Egyetemi Szövetség, amely hat európai felsőoktatási intézmény hálózata. Célja, hogy közösen integrálják a kihívás alapú oktatást, a küldetésorientált kutatást, az emberközpontú innovációt, valamint a nyílt és elkötelezett tudáscserét, mint egymással összefüggő központi területeket. Továbbá közösen alkotják meg a jövő egyeteme koncepciót és létrehoznak egy példaértékű, több egyetemből álló európai egyetemet (multi-university campus). A projektet Talláromné Czingili Judit, a NOÜK koordinátora és a E³UDRES² egyik szakmai megvalósítója mutatta be, majd a résztvevők műhelymunka keretében vitatták meg a projekt különböző témaköreit. A MATE E³UDRES² hallgatókat Gideon Adu Donyina, Tóth Eszter, Kereszturi Julianna, Mahrokh Shafiei , Abdul Hannan Bin Zulkarnain, Bhekisisa Andreas Nxumalo, az oktatókat Vargáné Dr. Tóth Adrienn, az üzleti partnert pedig Dr. Németh Csaba, Capriovus Kft. vezetője képviselte.

Külön köszönet Nyitrainé Dr. Sárdy Diánának és Dr. Varga Zsuzsannának a Szőlészeti és Borászati Intézet nevében tartott profi borkóstolóért, valamint az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetnek a tartalmas laborlátogatások megszervezéséért.

Az egyhetes program zárása Gödöllőn, a Szent István Campuson zajlott. A nemzetközi vendégek megismerték a Gödöllői Királyi Kastély titkait és annak szépségét egy angol nyelvű vezetett látogatás során, majd a campuson szervezett díszebédet követően búcsúztak a szervezőktől és egymástól.

Az egyhetes rendezvénysorozat számos alkalmat kínált a személyes találkozásra, a szakmai együttműködések elmélyítésére és tapasztalatcserére, amelyeknek köszönhetően a MATE nemzetközi együttműködési hálója tovább bővülhet. (MATE)

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Sokmillió lépés az iskolákért

Kultúrák, ízek, színek – Nemzetközi Vacsora a MATÉ-n