in

Improvizációs fesztivál, gödöllői elődöntő

A Magyar Szín-Játékos Szövetség idén is meghirdette a Farsangi Rögtönzések Improvizációs Fesztivált In memoriam Lengyel Pál elnevezésű felmenő rendszerű fesztiválját. A fesztivál közép magyarországi elődöntőjének Gödöllő adott helyet, a Club Színház és a Művészetek Háza rendezésében.

A fesztiválon az induló csapatoknak hét, különböző témájú és feltételrendszerű feladatot kellett megoldaniuk. A feladatokat a játékmester Halász Tibor a Club Színház vezetője ismertette. Az értékelésről a szakmai zsűri Horváth Panna (Theatre studies, United Kingdom) és Tóth András (Rendező) gondoskodott. Szakmai észrevételeikkel, meglátásaikkal folyamatosan segítették a csapatokat.
A rendezvényen részt vettek általános iskolás, gyermek improvizációs csapatok is, színesítve a feladatok tartalmi részét, saját korosztályos meglátásaikkal.
S, hogy milyen feladatok vártak a résztvevőkre?

  1.  Egy ismert magyar népmesét kellett a játszóknak a színpadra állítaniuk 3 percben, elejétől a végéig. Érdekes, hogy a bár a játszók bármilyen magyar népmesét felhasználhattak, többen a Kőleves és a Kisgömböc mesét dolgozták fel.
  2. Egy kötelező irodalmi művet kellett egy sportesemény keretin belül megjeleníteniük a játszóknak. A kötelező irodalmi művek között, többek között megjelent a Ludas Matyi, az Egri csillagok és a Pál utcai fiúk is. Mindezeket olyan sportok keretein belül kellett előadni, mint például a Biatlon, vagy az erőemelés, de megjelent a szinkron korcsolya is.
  3. A harmadik jelenetben a játszók mozgásos képességeit tették próbára. Elsőre hallott zenére kellett egy mozgásos jelenetet létrehozniuk a csapatoknak, amelyhez három téma közül választhattak: A vidéki élet szépségei, a nagyvárosi pörgés, a nyugdíjasok mindennapjai. A zenék között megjelentek orosz népzenei dallamok, pop slágerek, rock, metál és klasszikus zeneművek egyaránt.
  4. A csoportok azt a kihívást kapták, hogy hozzák létre a Magyar Nemzeti Bosszúállók csapatát és annak fő ellenfelét is. mindezt egy jeleneten keresztül mutassák be a nézők számára.
  5.  A zsűri kíváncsi volt arra is, hogyan működnek a játszó csapatok, ha ki kell mozdulniuk a komfort zónájukból. Ezért minden csapat egy-egy játszóját egy másik csoporthoz sorsoltuk. A feladatuk pedig, a hozzájuk sorsolt személy valós életútjának fontos eseményeit kellett megjeleníteni, epikus jellegű színezettel.
  6.  A hatodik jelenetben egy társadalmilag komoly és lényeges problémát kellett új szemszögből, de valóban komolyan bemutatni. A megjelenő problémák közül egy pár: A globális felmelegedés, az iskolai erőszak, a szemét felhalmozódása…
  7. Az utolsó feladat egy Tele-shop adást kellett a csapatoknak rögtönözniük, amelyhez az eladandó terméket egy zsákból kellett kihúzniuk. A megjelenő tárgyak között WC-kefe, zuhanyrózsa és gyermekrágóka is előkerült.

 

A zsűri minden jelenetet 1-10-es pontozással értékelt, majd a fesztivál végén ezekből a pontokból állt össze a végeredmény.

 

  1. helyezés: Arlecchino díj -„Buszonállók” (Bali Zsófia; Farkas Áron; Fehér Noé; Gyenes András) Gödöllő
  2. helyezés: Pulcinella díj- „Elzáródott artériák” (Bertalan Adrienne; Mácsai Mária; Szabó Roland; Színvai Dániel) Gödöllő
  3. helyezés: Brighella díj -„Voilá-Jelnyelvi Színházi Társulat” (Müllek Róbert; Tamás-Szóra Árpádné; Tóth Lajos; Tótok Erzsébet) Budapest

Külön gratulálunk a Gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola, Improvizációs gyermek csapatainak. Felkészítő tanáruk: Lázár András

Az első és a második helyezett csapat kapott lehetőséget arra, hogy a március 30.-án, a szintén Gödöllőn tartott országos döntőn megmérettessék magukat.

 

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Akinek a művészet misszió

Figyelem! Újabb módszerrel szednek áldozatokat a csalók!