in

Jövőre érkezik A kockásfülű nyúl és Süsü

Beszélgetés Kerényiné Bakonyi Eszterrel

30 perc című műsorunk vendége Kerényiné Bakonyi Eszter volt. A Gödöllői Város Múzeum igazgatójával a decemberben megújult tárlatokról, a külföldi vendégeskedésekről és persze a jövő évi tervekről beszélgettünk.

A GödöllŐsz fesztivál eseményeként október 12-én nyílt meg a Nagy Sándor kiállítás…

A művész születésének 150. évfordulóját ünnepeltük idén. Ennek alkalmából nyitottunk egy emlékkiállítást, ami az életét, a munkásságát mutatja be. Leginkább a művésztelepet követő időszakra, az 1920 utáni évekre koncentráltunk, ami kevéssé ismert a nagyközönség előtt, mivel a művésztelepes munkái az állandó kiállításon láthatóak. A tárlathoz múzeumpedagógiai foglalkozások is kapcsolódnak. Már májusban, a Múzeumok világnapján elkezdtünk készülni a kiállításra az aluljáró kifestésével, amin a művész munkái láthatóak. Emellett november 22-én volt egy tudományos konferencia, ami a Nagy Sándor évhez kapcsolódott. Itt művészettörténészek, történészek, néprajzkutatók és irodalomtörténészek számoltak be a kutatásaikról. Gyakorlatilag az egész év Nagy Sándor jegyében telt.

December elején két tárlat is megújult: a Zsivajgó természet és a Kincses szigetek a Csendes-óceánban.

Mindkét kiállításunk a Kubinyi Ágoston Program keretében újult meg. A Zsivajgó természet az óvodások és a kisiskolások körében kedvelt rész az állandó kiállításokban. Ideje volt frissíteni, mert kicsit statikus és elavult volt már. Kialakítottunk egy olyan alagútrendszert is, aminek segítségével a gyerekek már a föld és víz alatti világot is megismerhetik. Emellett a dioráma is teljesen modernizálódott és interaktív résszel gazdagodott, így a gyerekek teljes, átfogó képet kaphatnak a Gödöllői-dombság területén előforduló állatok mindennapi életéről. Külön részt szenteltünk a ház körül előforduló állatok bemutatására is. A Kincses szigetek a Csendes-óceánban két magángyűjteményt foglal magába, ami Pápua Új-Guinea és Óceánia távoleső területeit mutatja be. A Gödöllőről elszármazott Ignácz Ferenc még 1988-ban adományozta szülővárosának azt a több ezer darabból álló gyűjteményét, aminek egy részét már korábban is láthatta állandó kiállítás keretében a múzeumba látogató közönség. Most olyan tárgyak kerültek bemutatásra, melyeket még sohasem állítottak nagyközönség elé. Mindez kiegészült Molnár Bagley-Emese 2015-ben ránk hagyott hagyatékával is, aki Pápua Új-Guineában dolgozott angol tanárként, akinek az volt a kívánsága, hogy a gyűjteményét egy olyan múzeum kapja meg, ahol már szerepelt hasonló tárlat.

A kiállítási tárgyak többször is szerepeltek már külföldi tárlaton, legutóbb Brüsszelben és Marosvásárhelyen. Hol vendégeskednek legközelebb és milyen művekkel?

Nagyon boldogok voltunk, hogy a brüszszeli Art nouveau és Art deco fesztivál keretében kiállíthattuk a gödöllői szecessziós művésztelep alkotásait, Marosvásárhelyen pedig az Ignác-gyűjteményből kerültek ki tárgyak. A jövő évben külföldre nem utazunk, de a Magyar Nemzeti Galériában lesz egy nagy szecessziós és preraffaelita kiállítás. Egy londoni galériából érkezik 86 alkotás, illetve nagy örömömre szolgál, hogy jelenleg megkerülhetetlen már a gödöllői művésztelep szecessziós témában, úgyhogy tőlünk is kölcsön kért a Nemzeti Galéria rengeteg alkotást. Néhány alkotást és több reprodukciót is kértek a Gödöllői Városi Múzeumból. Nagy elismerés, hogy egy londoni múzeummal együtt szerepelünk a Magyar Nemzeti Galériában.

A múzeumok számára fontos a gyűjtemény gyarapítása. Milyen új tárgyakkal gazdagodtak az elmúlt időszakban és ezeket mikor láthatja a nagyközönség?

Legutóbb egy nagyon szép gyűjteményrészt sikerült megvásárolnunk, Máriabesnyőre vonatkozó zarándok emléktárgyakat és kis imalapokat tartalmazó gyűjteményt egy magángyűjtőtől. Egyébként aukciókon tudunk képeslapokat, fényképeket vásárolni. Körülbelül négy-öt évente szoktunk egy úgynevezett „gyűjtemény gyarapodás” kiállítást rendezni. Ezen mutatjuk be az érdeklődőknek, hogy az adott időszakban mit vásárolt, kapott ajándékba a múzeum.

Nagy hangsúlyt fektetnek a múzeumpedagógiai foglalkozásokra…

Fontos, hogy a gyerekeket már kicsi kortól beszoktassuk a múzeumba és ne csak a tiltások helye legyen. Lényeges, hogy a gyerekben ne ellenállás alakuljon ki, hogy: „te jó ég, már megint múzeumba kell menni, én oda nem akarok!”, hanem hogy jól érezze magát. Szerencsére van egy kiváló múzeumpedagógusunk, akit szeretnek a gyerekek és jól is érzik itt magukat. Sok olyan műtárgyunk van, amit kézbe vehetnek, ez jó érzéssel tölti el őket, mert közelebbivé hozza a múzeumot hozzájuk. Nagyon jó a kapcsolatunk az óvodákkal, közösen szoktuk kialakítani a foglalkozások tematikáját. Szerintem szerencsés helyzetben vagyunk és igyekszünk tanulókat is bevonni a foglalkozásokba.

Az elmúlt években folyamatos volt a Gödöllői Városi Múzeum megújulása. Véget ért most ez a folyamat vagy tervez további fejlesztéseket?

A Kubinyi Ágoston program keretében, illetve az önkormányzat támogatásával négy ütemben zajlottak le a fejlesztések. Ezek a fejlesztések az állandó kiállításokra vonatkoztak, de még hátra van néhány rész a múzeumban, amit fel szeretnénk újítani. Az időszaki kiállítást, a pénztárat, a ruhatári részt például.

Mik a jövő évi tervek?

Márciusban bontjuk majd az időszaki kiállításunkat, a helyére pedig Debrecenből hozunk egy újat, Mesés birodalom címmel. Ez a gyerekkorunk mesehőseit fogja megjeleníteni: megjelenik többek között a Kockásfülű nyúl, Süsü és társaik. Az eredeti bábokat és a mesék alaprajzait hozzuk el. Szerintem ez az idősebbeknek is és a gyerekeknek is érdekes lesz. Különböző foglalkozásokat is szeretnénk a kiállításhoz készíteni. Ezen kívül pedig szeretnénk megemlékezni a második világháború 75 éves évfordulójáról is.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Adventi Művészeti Napok: Apacuka és Caramel

A néptánc, mint nemzeti sport