in ,

Kávéházi Találkozások: Fedák Sári és Molnár Ferenc titkai

Szeptember 20-án rendhagyó Kávéházi Találkozásokra került sor a Novo Café Kávézóban. Rendhagyónak tekinthető, mert a korábbiaktól eltérően most egy felolvasó színházzal találkozhattak a megjelentek, melynek két főszereplője a 20. század eleje botrányhősének számító párja, Fedák Sári színésznő, primadonna és Molnár Ferenc író voltak. E két, nem mindennapi egóval megáldott hírességet Tápai Dóra és L. Péterfi Csaba személyesítette meg a korabeli írások és visszaemlékezések alapján. A darabot összeállította L. Péterfi Csaba.

És hogy a két szóban forgó híresség kapcsolata mennyire volt nyugodt? Semennyire, épp ellenkezőleg. Ha a korabeli újságok ismerték volna a celeb szót, hát akkor rájuk folyamatosan illesztették volna. Miért is? Előfordult, hogy Fedák vasrúddal verte fejbe Molnár Ferencet vagy a körmeit vájta az író arcába. Ugyanakkor a színésznőnek extra sminket kellett magára kennie, elkendőzve az előző napi verekedés nyomait. Ők voltak az a pár, akik, ha együtt voltak, ölték egymást, ha meg külön, meghaltak a másik hiányától.
1911-ben ismerkedtek meg, amikor A kis gróf című operett-előadás után az író megszólította: „Maga nagyon tehetséges, de igazi nagy színésznő, olyan, amilyen kevés van a világon, csak akkor lesz magából, ha egy ilyen magamfajta zsidó gyerek jól az életébe tapos” – mondta neki. Néhány hét múlva már viszonyuk volt, de sokáig nem házasodtak össze. A ’20-as évekre megromlott a kapcsolatuk, Molnár ekkor szeretett bele a nála huszonnégy évvel fiatalabb színinövendékbe, Darvas Lilibe. Bár Fedák Sári beletörődött, hogy a helyét más vette át az író szívében, nem akarta vállalni az elhagyott szerető szerepét. Elérte, hogy Molnár feleségül vegye tizenegy évvel az első találkozásuk után.
A férfi nem lelkesedett az esküvőért, az előkészületek alatt pedig színdarabot írt Berki Lilinek, az oltárhoz pedig sportzakóban érkezett, mondván: „Szmokingot csak premierre öltök.” Felesége helyett szeretőjéhez, Lilihez költözött, a társasági eseményeken viszont Fedák Sárival jelent meg. Mindketten tudtak élni, a hűség szót viszont nem nagyon ismerték. A veszekedések végül váláshoz vezettek és ők ketten soha többet nem találkoztak, ezzel egy többfelvonásos színdarab ért véget. A Kávéházi Találkozásokon még számtalan történet, anekdota hangzott el. A teljes adás visszanézhető: www.facebook.com/Godollonettv.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Minden forrásom belőled fakad – új kiállítás a Levendula Galériában

Kulturális Örökség Napjai 2020