in

Képviselő-testületi döntések

Beregszász: Gödöllő azonnal lépett

A képviselő-testület tudomásul vette azt a beszámolót, amelyben dr. Gémesi György polgármester a kárpátaljai testvérvárosunknak Beregszásznak nyújtott támogatásokról.

A háború kitörését követően Gémesi György polgármester haladéktalanul felvette a kapcsolatot kárpátaljai testvérvárosunk polgármesterével, Babják Zoltánnal, hogy a gödöllői támogatás a hazájukban, otthonukban élő bajbajutott családoknak nyújtson azonnali segítséget.

Még 2022. február 28-án, rendkívüli képviselő-testületi ülés keretében született döntés Beregszász testvérvárosunk támogatásáról a kialakult rendkívüli háborús veszélyhelyzet miatt. A 35/2022.(II.28.) sz. önkormányzati határozatban Gödöllő Város Önkormányzatának képviselő-testülete elutasította az orosz agressziót, kiállt Ukrajna függetlensége és szuverenitása mellett.

Mindezek mellett felhatalmazta dr. Gémesi György polgármestert, hogy kárpátaljai települések polgármestereivel, különös tekintettel a testvérváros Beregszász polgármesterével

tárgyalásokat folytasson egy esetleges segítségnyújtás módjáról, mellyel Gödöllő város enyhíteni tud a kárpátaljai magyarok helyzetén.

A segítségnyújtás fedezeteként Gödöllő Város Önkormányzata 10.000.000 Ft-ot különített el az „Ukrajnai krízishelyzet kiadásaira”. Az adománygyűjtő számlára ehhez 2.266.700 Ft befizetés érkezett. 2022-ben ebből 7.049.295 Ft-ot lett kifizetve.

Az önkormányzat a lakosság részére rendkívüli tartós élelmiszer és tisztitószer gyűjtést hirdetett meg, az adományok gyűjtőpontja a Gödöllői Forrás Szociális Segítő és Gyermekjóléti Központot volt. A felajánlott adományokat a Királyi Váróban dolgozó

munkatársak is fogadták és eljuttatták a gyűjtőpontra. Napokon belül több száz kilogram tartós élelmiszer, tisztítószer gyűlt össze.

A Gödöllői Forrás Szociális Segítő és Gyermekjóléti Központ 24 órás nyitvatartási időben fogadta a lakosság részéről felajánlott adományokat, amiket az önkormányzat a beregszászi igényeknek megfelelően kiegészített.

A felajánlásokon kívül voltak olyan személyek, akik az adományok Beregszászra történő szállítása érdekében ajánlották fel személyes közreműködésüket és gépjárművüket. (2022. március 9-i szállításban közreműködtek.) A Kalória Nonprofit Kft. pedig a gépjárművét ajánlotta fel az adományok Beregszászra történő szállítása érdekében, továbbá tartós élelmiszerrel támogatta a karitatív tevékenységet.

Testvérvárosunk kérésének eleget téve egy Opel Combo gépkocsit vásároltunk a beregszászi vízművek számára.

Az adományok kijuttatásában Bankó József, Dolányi Péter, Varga Levente, dr. Gémesi György polgármester, Bárdy Péter alpolgármester, Bajkó Norbert alpolgármester és Molnár

Gergely képviselő (Gödöllői Lokálpatrióta Klub) vettek részt, 3.000.000 Ft pénzadomány pedig a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül jutott el Beregszászra.

***

A képviselő-testület elfogadta azt a határozatot. amellyel csatlakozott az országgyűlés 5/2023. (III.31.) számú határozatához, az úgynevezett békepárti nyilatkozathoz.

Gémesi György kifejtette, a testület jóval korábban már kifejezte kiállását Ukrajna mellett, de mivel Vécsey László országgyűlési képviselőnek (Fidesz-KDNP) kérése volt, hogy csatlakozzon a testület az Országgyűlés nyilatkozatához, akceptálhatónak tartotta ezt a kérést.

Az ülésen Vécsey László országgyűlési képviselő is részt vett, aki megköszönte a békepárti nyilatkozathoz való csatlakozást.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Elhunyt Dr. Nánási Éva, Gödöllő nyugalmazott címzetes főjegyzője

Képviselő-testületi döntések