in ,

Képviselő úr! Kérdezni még szabad?

Most akkor mennyi pénz van az uszodára?

Miután 2014 márciusában bejelentették, hogy a kormány 2015 őszére 3,4 milliárd forintos beruházásként uszodát építtet Gödöllőn, több mint három esztendőt kellett várni, míg 2017. június 27-én aláírták a megvalósítás I. üteméről szóló szerződést. A fejlesztésre ekkor már egy 2017. június 14-én kelt kormányhatározat 4,6 milliárd forintot határozott meg forrásként a központi költségvetést megjelölve. Ezt erősítette meg Vécsey László országgyűlési képviselő is, aki a múlt év nyarán egy televíziós interjúban elmondta, hogy a 4,6 milliárdos uszoda-beruházás a 2017-es és a 2018-as központi költségvetésben is szerepel.

A kérdés csupán az: Hol?

Katt a nagyításért!

Munkatársaink ugyanis 2014-ig visszamenőleg átnézték a központi költségvetéseket, amelyekben egészen más adatokat találtak…

A 1525/2014. (IX.18) Kormány határozat szerint a beruházás 3,565 milliárd forint keretösszegű központi költségvetési forrásból valósul meg – a határozat szerint a „ 2014. és a 2015. években”.

A 2015-ös központi költségvetés 3,47 milliárdos előirányzattal számol, továbbá a 2015-ös zárszámadásában egy 300 milliós kötelezettségvállalás szerepel, a tankertészet áttelepítésére – aminek felhasználása „teljes egészében áthúzódott 2016. évre”.

2015. június 23.: Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot a Parlament elfogadta.

Az előterjesztésben, valamint az elfogadott javaslatban nem szerepelt a gödöllői uszoda soron összeg.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zárszámadáshoz kapcsolódó fejezeti kötete az alábbiról szól:

„Az előirányzat 2015. évi kötelezettségvállalással terhelt maradványának összege: 3.175,2 millió forint.

Az előirányzat eredeti előirányzattal nem rendelkezett, az NSK-val a 2015. évben megkötött „a Gödöllői uszoda beruházás megvalósítása” tárgyú támogatási szerződés keretében 1.091,2 millió forint összegű pénzügyi teljesítés történt.

A 2015. évi kötelezettségvállalással terhelt maradvány összege 2.084,0 millió forint.”

De lépjünk tovább a 2017-es központi költségvetésre! Hiába is keressük, itt sem találunk egyetlen forintot sem! Ebben az évben is egy kormányhatározatban szerepel a fejlesztés.

A 2017. június 14-én született 1375/2017. (VI. 14.) Korm. határozat leszögezi, hogy 4.665,85 millió forint keretösszegű központi költségvetési forrásból valósul meg a beruházás. Hogy mikor, arról azonban már nem esik szó.

Szintén ezen határozatban olvasható, hogy a 2018. évi költségvetési keretösszeget meghaladóan a 2018. évben további, legfeljebb 1.100.546.791 forint kötelezettségvállalásra nyílik lehetőség.

Ugyanakkor a 2018-as költségvetésben mindösszesen 300 millió szerepel előirányzatként, mely a már említett 1,1 milliárddal megemelhető. Ezért talán jogosan merült fel bennünk a kérdés hogy az 1,1 milliárd forint bővítmény, mire is értelmezhető. Ha ugyanis a 4,6 milliárdra, akkor az uszodára, már 5,7 milliárd forint áll rendelkezésre, ha pedig a 300 millió forintra vonatkozik – ami a költségvetésben is szerepel – akkor mindösszesen 1,4 milliárd forint van a beruházásra.

Tény, ezen számok bűvöltében már mi is elveszítettük a fonalat, s így joggal merült fel a kérdés: pontosan, mennyi az annyi?

Ezért levélben fordultunk Vécsey László országgyűlési képviselőhöz, hogy segítsen nekünk megfejteni ezt a rejtélyt. Két kérdésre szerettünk volna választ kapni. Ebből idézünk:

„A 2018. évi központi költségvetésről szóló törvény mely során áll rendelkezésre a beruházás megvalósításához még hiányzó 3.265.303.209 forint?

Szintén kérjük, szíveskedjék tájékoztatni, hogy a 2016. évi költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadási törvényben a gödöllői uszoda-beruházáshoz – a még meg nem valósult fejlesztésre – kiadásként feltüntetett 1,0912 milliárd forint (működésre 186,4, míg meghatározott feladatra 904,8 millió forint) a 2016. esztendőben mire lett felhasználva!”

A választ már másnap meg is kaptuk:

„Tisztelt társadalmi mb. felelős szerkesztő úr!

Január 30-i levelében feltett kérdései bűncselekménnyel vádolják meg a Gödöllői Uszoda beruházóját. Annak sugalmazása ugyanis, hogy a beruházó a fedezet rendelkezésre állása nélkül írt ki közbeszerzést, hirdetett győztest és kötött szerződést, bizony bűncselekmény elkövetésének sugalmazása.

Remélhetőleg nincs ilyen szándékuk, akkor viszont kénytelen vagyok arra következtetni, hogy önök nem csak a Gödöllő városi, de az állami költségvetés fejezetei között sem tudnak, vagy akarnak eligazodni.”

Bízunk benne, rosszul értelmezzük a levélben megfogalmazottakat, és képviselő úr nem akarja azt sugalmazni, hogy a kérdésfeltevésünk bűncselekmény! Természetesen ez távol áll tőlünk.

Az általunk leírt adatokat bárki megtalálja, aki átolvassa az elmúlt években megjelent Magyar Közlönyt vagy a központi költségvetést. Mi mindössze két kérdést tettünk fel, melyre a képviselőtől érdemleges választ vártunk. Elképzelhető, hogy munkatársaink figyelmét elkerülték az általunk keresett pénzügyi tételek, és nem tudunk olvasni a központi költségvetésben, de örömmel vettük volna, ha képviselő úr segítségünkre van ezek megtalálásában. Itt jegyezzük meg, ez egyben kötelessége is lenne!

Nos, amennyiben kérdezni még szabad, továbbra is várjuk Vécsey László országgyűlési képviselő úr megtisztelő válaszát, hogy a 2018-as központi költségvetésben hol találjuk a gödöllői uszoda megvalósítására szánt 4,6 milliárd forintot, valamint mit jelent 2016-ban a zárszámadás szerinti 1 milliárd forint pénzügyi teljesítése?!

Amennyiben képviselő úr válaszra méltat bennünket, úgy természetesen azt közölni fogjuk.

L.P.Cs.

What do you think?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Vissza lehet szerelni a zebrazászlókat!

Chopin Farsang a Művészetek Házában