in

Kigyúltak az adventi fények Gödöllő főterén

Advent első vasárnapján felgyúltak az ünnep első fényei Gödöllő főterén. Teljes díszben pompázik már a város karácsonyfája, illetve Gémesi György, Gödöllő város polgármestere meggyújtotta az óriási adventi koszorú első gyertyáját.

A 2020-as advent november 29-én veszi kezdetét. Az advent a karácsonyt (pontosabban december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól – más megfogalmazásban a Szent András napjához legközelebb eső vasárnaptól – számított időszak, ami a karácsony előtti vasárnapig tart, s ezzel veszi kezdetét az egyházi év. A szó jelentése „eljövetel”. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „Úr eljövetele”.

Csönd, elmélkedés, imádság, bűnbánat jellemzi ezeket a napokat. Régen éjféli harangzúgás jelezte az advent kezdetét, s egyben az egyházi év megnyitását is. A várakozás jelképe az adventi koszorú, ami általában fenyőágból készül, s melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe hagyományosan lila, mindössze egy, az utolsó rózsaszín. A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten a Jézusban várakozónak ad karácsonykor.

A gyertyák egy – egy fogalmat is szimbolizálnak: a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon.

Az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtása előtt Albert Anna énekelt.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Szűcs Lajos nevét viseli ezentúl a Táncsics Mihály utcai sportcentrum

Eredményt hirdetett a DUFLEX